Popotnik
16375 ogledov

"Občutek imam, da se Hrvatom nikamor ne mudi"

Hrvaška Profimedia
Hrvaški portal punkufer.hr je na turističnih straneh in portalih poiskal najzabavnejše odzive Američanov na hrvaško kulturo in ponudbo.

Na račun Hrvaške in podražitev je bilo letos s strani tujcev usmerjenih že kar nekaj ostrih kritik. Pred časom je hrvaški portal Punkufer.hr že zbral odgovore o tem, kaj je goste na Hrvaškem najbolj zmotilo. Verjeli ali ne, na "črnem seznamu" so se znašli tudi nekateri na prvi pogled najbolj opevani turistični biseri Hrvaške.

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Medtem ko je naša južna soseda za nekatere popotnike predstavlja turistični raj, so določeni nad njo razočarani. Na popotniških blogih in turističnih portalih potekajo številne debate, nad čim so bili obiskovalci najbolj razočarani. Pri Punkufer.hr so se tokrat osredotočili na najbolj zabavne izkušnje ameriških turistov med obiskom Hrvaške.

Algarve počitnice Popotnik To so destinacije, ki so tudi za polovico cenejše kot Hrvaška

Ti se v Evropi soočijo s številnimi kulturnimi šoki. Tako jih na primer preseneča, da se morajo na obisku sezuti, začudeni so tudi nad manjšimi porcijami hrane, kot so jih vajeni doma. Ameriške turiste šokirajo tudi jedi iz vevericam podobnih živali in cigaretni dim na vsakem koraku. O tem, kako Slovenijo in Slovence vidijo Američani, pa si preberite TU.

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia
"Na Hrvaškem se vse vrti okoli hrane in pijače," je zapisal Liam. "Ko prideš na obisk, te že na vratih vprašajo, kaj boš jedel in pil. Običajno je, da s seboj prineseš užitno darilo. Kruh se jé ob vsaki jedi, tudi zraven krompirja in testenin." Presenetil ga je tudi odnos do zavržene hrane: "Eden najpogostejših stavkov ob večerji je: 'Pojej še malo, da se ne vrže stran.' Presenečen sem, da ni metanje hrane v smeti nezakonito."

Drug uporabnik, ki se je pod objavo podpisal z inicialkama B. P., je izpostavil razdalje: "V ZDA se ljudje do lokalnega parka vozijo več kilometrov. Če isto razdaljo prevozite na Hrvaškem, pridete vsaj do naslednjega kraja, če ne že do druge države." Presenetila ga je tudi razlika v dojemanju časa. Ker je Evropa stara celina, 150 let stara mesta veljajo za nova, med tem kot je čez lužo takšno mesto staro.

Opatija popotnik Popotnik Ali ta hrvaška mesta resnično najbolj razočarajo?

"Neverjetno, kako majhno je vse v Evropi v primerjavi z ZDA," pa je zapisal nekdo drug. "Ulice so ozke, avtomobili so majhni, prav tako hiše. Nekateri živijo celo v enodružinskih hišah, ki so razdeljene med različne lastnike! To v ZDA ni tako pogosto."

hrvaška, spit, ulica | Avtor: Profimedia Profimedia

Leon je ocenil, da je Hrvaška hrana sicer okusna, a so nekatere jedi zelo bizarne: "Jedi iz kravjih in prašičjih želodcev, klobase iz prašičje krvi ali jedi iz polha niso za vsakogar."

"Všeč mi je, kako se Dalmatinci pogovarjajo," pa je komentirala Olivia. "Tako so glasni in temperamentni, da sem potrebovala kar nekaj časa, da sem razumela, da se ne prepirajo, ampak zgolj govorijo o vsakdanjih stvareh. Ne smejijo se toliko kot Američani in se niti ne trudijo biti prijazni," je zapisala ameriška turistka.

Ljudje v Ljubljani intervju Popotnik Tako nas vidijo Američani

Medtem ko je John bil zgrožen nad kajenjem: "Grozno je, koliko ljudi kadi. Dim čutiš na vsakem koraku in včasih je misija nemogoče najti kavarno, kjer lahko zadihaš. Videl sem ženske, ki s cigaretami v ustih potiskajo otroške vozičke. Kadijo tudi nekateri 12- in 13-letniki."

Špancirfest, Hrvaška, festival, glasba, hrana, otroci | Avtor: Špancirfest Špancirfest

Američane na Hrvaškem najbolj šokirajo plačljiva javna stranišča in brezplačna stranišča, kjer je toaletni papir treba kupiti. "Od turistov v stiski izvabljajo denar," je nekdo zapisal. Ostali pa so komentirali, da jih "straniščna mafija" ne preseneča, saj to ni prijetno delo. Nekateri še izpostavljajo, da ženske brez sramu hodijo na moška stranišča. Drugi pa so imeli neprijetne izkušnje zaradi nedelujočih odtokov.

Dubrovnik Sredi mesta Svet "10 Američanov je bilo polulanih, jaz pa tudi"

"Delal sem z ljudmi iz različnih koncev Hrvaške. Presenetilo me je, koliko razlik je lahko na tako majhnem geografskem območju; od načina govora do značaja," meni Lucas.

"Občutek imam, da se Hrvatom nikamor ne mudi," je komentirala Emma. In dodala: "Ure in ure pijejo kavo na terasah, zamujanje je običajno. Počasen tempo imajo tudi zaposleni na pošti in drugih podobnih službah."

Hrvaška | Avtor: Profimedia Profimedia

Američanom se prav tako zdi nenavadno, da Hrvati ne puščajo radodarnih napitnin. "Moj prvi obrok v Zagrebu so bili kebabi v majhni restavraciji. Jedel sem s prijateljem iz Hrvaške. Ko sem plačal, nisem pustil velike napitnine, saj so me opozorili, da se v Evropi ne pušča tako visoka napitnina kot v Ameriki. Vendar je prijatelj, ko je zagledal bankovec, ki sem ga pustil na mizi, tega pograbil, dal v žep in rekel, da to je pa res preveč," se spominja ameriški turist.

Ljubljana reportaža Popotnik Reportaža: To je naredila stranka v baru namesto napitnine

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 14:46 15.oktober 2023.

    začudeni so tudi nad manjšimi porcijami hrane, kot so jih vajeni doma. Ameriški turisti. Kako bi bili začudeni sele nad Ančka Rošca krožniki.

  • fuckZ24 14:04 15.oktober 2023.

    "začudeni so tudi nad manjšimi porcijami hrane" in verjetno so začudeni, zakaj jih je 40% debelih kot slon in še veliko več preobilnih.

  • fuckZ24 14:01 15.oktober 2023.

    :Neverjetno, kako majhno je vse v Evropi v primerjavi z ZDA." Pac, nismo imeli prilike priti nekam, pobit večino indijancev in jim pobrati zemljo.