Popotnik
18168 ogledov

Reportaža: To je naredila stranka v baru namesto napitnine

mestni utrip
1/17
Saša Despot
Dopustniška Ljubljana se počasi prebuja, a obeta se ji podobna sezona kot lani.

Tako kot v preteklem letu slovenska prestolnica te dni bolj kot ne sameva. To je sicer bolj pogodu domačinom, ki za razliko od rekordnega leta 2019, ko so ob poletnih večerih v lokalu le s težavo uspeli dobiti prosti sedež, danes uživajo v njeni 'korona različici'. Središče mesta se je na četrtkov dopoldan počasi prebujalo, na sprehodu skozi center smo lahko ujeli le malo tujih govoric. Sicer venomer živahni Prešernov trg, za marsikoga tudi neuradno središče Ljubljane, je s svojim vodnim pršilom hladil le naključne mimoidoče, ki so v center najverjetneje zavili le zaradi opravkov ali dela.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Neprijetne tišine ni presekal niti redni gost Prešernovega trga - možakar s harmoniko, ki po navadi poskrbi, da prostor preplavi slovenska glasba in mu vnese nekaj pozitivnega duha. Tudi na Tromostovju nas niso pričakali znani prizori mnogih turistov, ki se trudijo ujeti čim lepši zorni kot in posneti sanjsko fotografijo, ki jo lahko delijo na družbenih omrežjih. Morda pa je bila le ura prezgodnja?

Ljubljana brez turistov reportaža Popotnik "Stanje je katastrofalno"

Ravno pred odhodom na krožno pot po mestu smo pred Mestno hišo ujeli voznika električnega vlakca Urbana, ki je bil drugače kot v preteklih letih manj kot polovično zaseden, tudi zaradi zagotavljanja varnostne razdalje. Zanimanje za njihove usluge je upadlo za približno 70 odstotkov, nam je dejal voznik, ki na svojem vlakcu sedaj vozi predvsem domače goste; družine z otroki in starejše občane.

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nekolika zavajajoča pa je bila gneča pred Magistratom, ki so si jo natakarji v bližnji gostilni Sokol lahko le zamišljali. Dolgo vrsto lahko namreč povežemo s hitrim testiranjem, ki se vsak dan izvaja v mobilni enoti Simulacijskega centra ZD Ljubljana.

Številke turistov vztrajno naraščajo

Že vse od lanskega leta se gostinci soočajo z veliki izgubami, na roko jim ne gre niti višanje cen surovin, kar posledično vodi v dražitev cen ponudbe.

Čeprav prometa z leti pred korono ni smiselno niti primerjati, saj ga je za 80 odstotkov manj, je uslužbenka bara Čez cesto optimistična. Veseli jo predvsem to, da se je z domačimi gosti v tem času spletla tesnejša, pristnejša vez, ki je v preteklosti zaradi hitrejšega tempa življenja ni bilo.

V potrditev povedanega nas je čez nekaj trenutkov pričakal prizor, v katerem je stalna stranka za seboj pospravila skodelico kave in v smehu dejala, da je to namesto napitnine.

Slednja je po pričevanju uslužbenke letos celo višja, saj so domači gosti postali radodarnejši: "Eno leto asociale te naredi tudi pri drugih zadevah bolj potrpežljivega."  

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Letos je po njenem opažanju več Poljakov, Čehov in Madžarov, medtem ko je bilo v preteklosti več Azijcev, Američanov, Špancev in Portugalcev: "Mogoče lahko spremembo v vladi povežemo tudi s spremembo v turizmu," v smehu navrže zaposlena in nato z resnejšim tonom nadaljuje, da je korona gostinski sektor hudo prizadela.

"Če vprašaš šefa, prometa nimamo, če vprašaš mene, je boljši kot deset let nazaj. Leto 2019 je bilo pa noro, niti ni bilo humano, kar se tiče zaposlenih v turizmu in tudi samega utripa mesta. Lani smo bili trije zaposleni, letos sva samo še dva, če bo šlo tako naprej, vprašanje, če bo sploh še kdo ostal," težke in nepredvidljive pogoje v turističnem sektorju še oriše zaposlena.

Odprta kuhnja v Ljubljani Turisti v Ljubljani Popotnik Gostinci v Ljubljani: "Najbolj zahtevni so Italijani, ki jih je tudi največ"

S podobnimi težavami se soočajo tudi v hotelskem sektorju, kjer dolgoletni kader odhaja in priložnost išče v drugih panogah. Vprašanje pa je, ali se bo v prihodnosti pripravljen vrniti. "Ni tako, kot je bilo včasih, je pa v redu glede na okoliščine. Trenutno smo 30-40-odstotno zasedeni, kar je podobno kot lani," ocenjuje hotelir v City Hotelu Ljubljana. V isti sapi dodaja, da so bile lani cene precej nižje. "Lani ni bilo niti za nulo. Borimo se iz dneva v dan. Čakamo, da vidimo, kakšna bo situacija v prihodnosti. Tudi od bonov nimamo veliko, saj so za domače goste privlačnejša obalna mesta in zdravilišča," omeni uslužbenec hotela.

Z nekoliko višjimi številkami se soočajo v Hostlu Celica, kjer so skoraj polovično zasedeni, a to še vedno niso podatki, ki bi jih navdajali z zadovoljstvom. Število gostov je odvisno od restrikcij in dnevnih novic; v kolikor je zagotovljeno, da lahko varno prideš v in iz države, število rezervacij naraste, razlaga uslužbenka hostla Celica. Večinoma gre za t .i. last minute rezervacije. Po njenih opažanjih prevladujejo Evropejci, ki v Slovenijo pripotujejo z avtomobili, preseneča jo tudi velik odstotek Američanov. 

V statistiki TIC Ljubljana so junija beležili število nočitev 18 namestitvenih obratov, 15 hotelov in 3 hostlov. V razpoložljivih kapacitetah so beležili skupaj 24.077 prenočitev, tuji gostje so ustvarili 20.046 (83 %) prenočitev, domači gostje pa 4.031 (17 %). Stopnja zasedenosti kapacitet je bila 27 %.

Slednje izpostavi tudi prodajalka v trgovinci s spominki Zakladi Slovenije, kamor sicer na uro povprečno zaidejo zgolj tri stranke. Naproti prejšnjim letom, ko so se po njenih besedah pred trgovino vile kolone. "Večina gostov je iz Amerike, saj so bile vzpostavljene nove linije. Veliko izmed njih mi je tudi dejalo, da imajo slovenske prednike. Sicer pa prevladujejo Čehi, Poljaki in Nemci." Med Američani je najbolj priljubljen izdelek plišasti zmajček, medtem ko so ostali najbolj navdušeni nad olivnimi olji, magneti in obeski. 

Navagio Beach, Zakynthos, Grčija Slovenci na dopust Popotnik Takšni so trendi pri izbiri poletnih dopustov
 

Ladjice samevajo

Podobno kot je te dni umirjen cestni promet mesta Ljubljane, velja tudi za situacijo v vodnem prometu. Čeprav se zaposlena na Mesarskem mostu na vse pretege trudi pridobiti stranke za vožnjo po Ljubljanici, je večina ladjic zgolj 20 do 30-odstotno zasedena, pri čemer prevladujejo predvsem domači gosti. Kapitan in lastnik Ladje Žaba, ki je v tem poslu že od leta 2007, kljub negotovi situaciji ohranja mirno kri: "Nima te kaj skrbeti. Tako pač je. Čez en 'cajt' bo že bolje. Končno so začeli prihajati tudi turisti, ki jih do še pred dvema tednoma praktično ni bilo. Tako kot lani pa je največ domačih gostov, ki se pred letom 2020 z ladjico skoraj niso peljali." Kot manjši uspeh kapitan izpostavi kupone za vožnjo z ladjico, ki so med domačini postali zelo priljubljeni. 

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 15:33 11.julij 2021.

    tile gostinci naj nehajo stokat. če nimajo gostov pa naj malo pogledajo okoli.. vsi kotički ob gozdovih so polni avtodomarjev, ki izkoriščajo naše gostoljubje da zastonj kampirajo. ne plačajo turistične takse, ne prenočišča, namesto da gredo v lokal imajo vse ...prikaži več sabo v avtodomu in prikolici, samo smeti nam pustijo. in gostinci, čakajo pred praznimi lokali in kampi, denar pa bo Janša prnesu. jest bi nič jim ne dal, ker tolk turistov krade tole državo, pa nikomur nič mar.

  • Danny_Schaefer 13:57 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • lada 12:41 11.julij 2021.

    zokl - spokl, kje maš naše ukradene gnarje, prokleta qurba sara ofce !

Sorodne novice