Popotnik
11325 ogledov

Nevzdržno stanje v Dubrovniku, tako bodo ukrepali

Dubrovnik Profimedia
Območja, ki so bila namenjena za domačine, spremenjena v turistične objekte. "Mladi si ne morejo privoščiti stanovanja, nimajo kje živeti."

Dubrovnik je postal prvo mesto na hrvaškem, kjer so se odločili omejiti nadaljnje širjenje apartmajev in zmanjšati število postelj za turiste v zasebnih nastanitvah. Cilj je zmanjšati število postelj za 30 odstotkov, je za 24Sata potrdil župan Mato Franković.

Dubrovnik ima okoli 48.000 postelj, ko odštejemo hotele, jih je v zasebnem sektorju 16.532. To pomeni, da bo ukinjenih skoraj 5.000 postelj, ki se trenutno oddajajo v apartmajih.

Dubrovnik je sicer prvi na hrvaškem, a zagotovo ne bo edini. Novi zakon o turizmu, ki začne veljati naslednje leto, uvaja obveznost mestom in občinam, da sprejmejo načrt upravljanja z destinacijo. Franković pravi, da pri že obstoječih apartmajih ne bodo ukrepali čez noč, temveč postopoma z obnovo dovoljenj. Nameravajo pa prepovedati nadaljnjo izgradnjo apartmajev.

Dubrovnik | Avtor: Profimedia Profimedia

"Območja za bivanje ne bi smela nikoli postati območja za oddajanje. V vsaki novi zgradbi, ki se gradi, so stanovanja v nekem trenutku preoblikovana v apartmaje, ker zmaga kapital. Najemodajalci si lahko privoščijo nakup drugega in tretjega nepremičninskega objekta, medtem ko mladi ljudje, ki želijo živeti od svojega dela, ne morejo dobiti strehe nad glavo. Niti z dolgoročnim najemom niti z nakupom. Ti mladi ljudje so prioriteta. Prve ocene pravijo, da je treba število postelj v zasebnem sektorju zmanjšati za 30 odstotkov, v stanovanjskih območjih pa bomo prepovedali turistično oddajanje. Dosegli smo zgornjo mejo in moramo zmanjšati število apartmajev," je pojasnil Franković.

hrvaška, spit, ulica Svet Četrtina nepremičnin na Hrvaškem v roke tujcem, največ kupujejo Slovenci Policija nadzor kontrola Slovenija Novo o nadzoru na mejah, to je sklenila vlada Gorski kotar prekrasno Popotnik Poznate to čudovito zeleno oazo celinske Hrvaške?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Koper 11:04 02.oktober 2023.

    Se strinjam. To bi morali uvest tudi pri nas.V zadnjih letih imamo obalo nabito polno. Stanovanja ki se gradijo bi morala biti namenjena izključno mladim primorcem. Priseljenci naj si pa gradijo hiše.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:11 02.oktober 2023.

    Vlada je požrešna zastonj denarja,in se jim za ljudi in okolje svetsko hebe

  • DasAuto 15:40 01.oktober 2023.

    to je že star problem, na katerega nihče ni gledal. ko se pa vodilni dvignejo, je pa katastrofa...tudi po Sloveniji imamo marsikje več apartmajev kot stanovanj za mlade...