Svet
3045 ogledov

Četrtina nepremičnin na Hrvaškem v roke tujcem, največ kupujejo Slovenci

hrvaška, spit, ulica Profimedia
Na Hrvaškem močno upadla prodaja nepremičnin, kot zanimivost pa: vsako četrto nepremičnino kupi tujec, med njimi trenutno prednjačijo Slovenci.

Novinarski kolegi iz HRT ugotavljajo, da se zaradi vse višjih cen na Hrvaškem trgovanje z nepremičninami pri naših južnih sosedih močno ohlaja. Povprečna cena za kvadratni meter na Hrvaškem dosega 2326 evrov, v prestolnici, torej Zagrebu, pa skoraj 2700 evrov, ugotavljajo statistiki. 

Zaradi dragih novogradenj in vse višjih cen nepremičnin se je tako zaustavilo trgovanje z nepremičninami. Statistika prvega polletja pa, tako HRT, kaže, da skoraj četrtino vseh nepremičnin na Hrvaškem kupijo tujci, med njimi prednjačijo Slovenci, ugotavljajo.

"Padec števila transakcij se kaže v celotni Hrvaški, nekje nekoliko bolj, nekje drugje nekoliko manj. Nemci v prvem polletju niso bili glavni kupci, pač pa Slovenci. Zdi se, da bo tudi v prihodnje še prihajala do upočasnitve trgovanja, ne pričakujemo krize, a prišla bo korekcija cen," ocenjuje predsednik Združenja za poslovanje z nepremčninami Dubravko Ranilović. HRT navaja podatke finančne uprave, ki kaže upad transakcij pri trgovanju z nepremičninami za več kot 20 odstotkov.

Podobno kot pri nas potencialnim kupcem nepremičnin na roko na Hrvaškem ne gredo vse višje obrestne mere za kredite. "Če primerjamo letošnji avgust z lanskim, smo imeli za 20 odstotkov manj zainteresiranih kupcev, ki bi si ogledali nepremičnino," je za HRT pojasnil Boro Vujović, lastnik ene od hrvaških agencij za nepremičnine. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:23 26.september 2023.

    Sedaj prihaja čas, da jih dobro obdavčijo. Turistična sezona je mimo in kockasti nujno potrebujejo dodaten denar za preživetje. Bogati slovenci pa, kot naročeni..

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:22 26.september 2023.

    Pol savudrije je že od slovencev