Našli smo največji skriti biser Slovenije!

Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink ranč Tunink Foto: Ranč Tunink Ranč Tunink
Izvedeli smo, zakaj je Vipavska dolina tako privlačna za obisk.
Oglej si celoten članek

Slovenija kot turistična destinacija postaja vse bolj prepoznavna, zato ne čudi, da jo vsako leto obišče več turistov. Tujcem so najbolj poznane destinacije, kot so Bled, Bohinj in Postojnska jama, pri čemer so nekateri, sicer prečudoviti, deli Slovenije skrivajo v ozadju. Pa čeprav so resnično vredni obiska. Ena izmed takih destinacij je zagotovo Vipavska dolina. Ta je za obisk zanimiva tudi zaradi enega, manj znanega razloga; terenskega jahanja.

Foto: Ranč Tunink ranč Tunink

Vipavska dolina je resnično pravi raj za ljubitelje jahanja, saj ponuja številne poti, ki se vijejo med polji in vinogradi, se povzpnejo na bližnje griče in nudijo čudovite poglede na dolino, zavijejo skozi gozdove in prečkajo številne potoke. Stari kamniti mostovi, vaški dvorci, slikovite cerkve in ozke ulice, ki jim domačini pravijo "gase" z velbanimi podhodi, so skriti kotički, na katere vas lahko popeljejo konji. Tam se lahko v vseh letnih časih stran od prometa, hrupa in vsakdanjih skrbi povsem sprostite, najdete stik z naravo in konji ter pristno doživite čudovito Vipavsko dolino.

10. - 16. ure Festival za ljubitelje živali 2023: 10. junija v Novi Gorici

Foto: Ranč Tunink ranč Tunink

Eden izmed ponudnikov terenskega jahanja je tudi družinski ranč Tunink, ki ga boste lahko spoznali na letošnjem Žurnalovem24 Festivalu za ljubitelje živali. Ta se bo odvijal 10. junija od 15.00 do 21.00 na Trgu Edvarda Kardelja v Novi Gorici.

Na festivalu se bodo predstavili skupaj s Konjeniškim društvom Štjak, ki deluje pod okriljem Pavleta Šternbergerja. Obiskovalci se boste lahko udeležili predstavitve njihovega ranča, konjeniške predstave klasične šole jahanja, sledili boste lahko pripravi konjev in spoznali ter jahali dva quarter konja Pepija in Tiryona. Na ranču so pripravili tudi presenečenje; obiskovalce bodo popeljali s kočijo.

Ranč, ki je dobil hišno, družinsko ime po lastnikovi družini, se v tipično primorski vasici Podnanos nahaja v zgornji Vipavski dolini pod vznožjem Nanoške planote, ki mu domačini rečejo Šembid. Njihov ranč je zaživel pred štirimi leti. Trenutno pri njih živijo štirje konji in trije poniji, ki so redni člani odprav terenskega jahanja. V prilagojeni različici ga nudijo tako otrokom kot odraslim, izkušenim jahačem in jahačem začetnikom.

Domačini skriti biser Slovenije – Vipavsko dolino opišejo kot "vse leto zeleno dolino, ki porumeni le v poletnih mesecih, ko dozori pšenica". Poznana je po burji, na katero so se njihovi konji navadili, jahače pa takrat peljejo v dolino Pasjega repa, kamor burja ne seže. Poleg čudovite narave, miru, sprostitve, ponuja Vipavska dolina tudi druga športna in adrenalinska doživetja, edinstveno kulinariko in degustacije vrhunskih vin. 

Foto: Ranč Tunink ranč Tunink V poletnih mesecih, ko so v Vipavski dolini zaradi vročine pri jahanju omejeni, se ob nedeljah radi povzpnejo na neokrnjeno Nanoško planoto, ki omogoča jahanje preko celega dneva. Jahanje tam je posebno doživetje že zaradi posebnega kraškega terena, neokrnjene narave in prečudovitih razgledov. Pogled vam bo tam segel vse do Jadranskega morja in Julijskih Alp.

 

Neverjeten razgled Skrivnostna vasica, ki jo morate spoznati

Na konjih lahko obiščete tudi Podnanos, rojstni kraj slovenske himne, kjer se nahaja cerkev sv. Vida z največjo kamnito streho v Sloveniji, številni kamniti mostovi ter vaški dvorci. Med vinogradi se je s konji možno prav tako povzpeti na Orehovški Triglav, kjer stoji maketa vsem dobro poznanega Aljaževega stolpa s Triglava s prečudovitim pogledom na Vipavsko dolino.

Foto: Ranč Tunink ranč Tunink

Poti med polji vodijo vse do gradu Lože, ki si ga v dogovoru z lastniki lahko ogledate.

To soboto "Občutek svobode je izjemen, polepša ti dan in napolni z energijo" Slovenski ponos Neverjetna pasma: Slovenski hladnokrvni konj

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 14:09 15. Maj 2023.

    Tole ni nič drugega kot ena velika reklama za ranč...

  • 08:45 9. Maj 2023.

    Lepa je naša Slovenija, toda to obešati na veliki zvon ni ravno najbolje.

  • 08:11 9. Maj 2023.

    Sedaj bodo pripeljali avtodome ,električna kolesa in ostalo ropitijo slovenskih malomeščanov ter spremenili idilo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.