Vizita za živali > Festival
1123 ogledov

"Občutek svobode je izjemen, polepša ti dan in napolni z energijo"

ranč Šinkovec
1/5
Špela Šinkovec
O tem, kakšna vez se stke med lastnikom in konjem, je pred Festivalom za ljubiteljem živali razkrila Špela Šinkovec, lastnica Ranča Špela.

"Konji so moj svet. Ko sem bila stara osem let, sta me starša vprašala, česa si želim za rojstnodnevno darilo: kolo ali tečaj jahanja? Seveda sem brez oklevanja izbrala tečaj jahanja. Tako so konji za vedno prišli v moje življenje. Nisem jih več samo opazovala od daleč, postali so moji čudoviti, zvesti prijatelji, varuhi in zaupniki. Z njimi sem preživela vsak trenutek svojega življenja. Oče je kmalu po mojem opravljenem tečaju ježe kupil konja po imenu Bobi. Za tem se nam je pridružilo še devet konjev in osliček. Od takrat do danes so konji del mojega vsakdanjika, so del moje družine in mojega sveta," pove Špela Šinkovec z ranča Špela, ki se bo predstavilFestivalu za ljubitelje živali 4. junija 2022 v Novi Gorici. (V primeru slabega vremena dogodek premikamo na 18. junij.)

ranč Šinkovec | Avtor: Špela Šinkovec Špela Šinkovec

Na dogodku bodo obiskovalcem predstavili in približali svet konjev, povedali, kako se zanje skrbi, kakšne so njihove osnovne potrebe ter tudi, kako se konja pripravi za ježo. S seboj bodo pripeljali ponija Frica in Lariso, otroci bodo tako imeli možnost od blizu pogledati in preizkusiti rokovanje s konjički. Naučili se bodo pravilnega pristopanja h konju, kakšne so njihove potrebe, anatomske značilnosti ter kako jih pravilno negujemo.

Hrt Kruta usoda Vizita za živali Ko se jih lastniki želijo znebiti

Na Ranču Špela, kjer so trenutno štirje konji, dva ponija in pet pritlikavih koz, v zelo kratkem pa se jim bo pridružila še mlada kobilica, so sicer zelo aktivni čez celo leto; prirejajo individualne in skupinske jahalne tečaje za otroke in odrasle, tudi za tiste s posebnimi potrebami, med počitnicami vsako leto priredijo večdnevni jahalni tabor, kjer jih obiščejo otroci iz celotne Primorske (ta bo letos potekal od 4.7 do 7.7.2022), poleg tega vodijo tudi terensko jahanje, za tiste, ki si želijo spoznati in odkriti neokrnjeno naravo Čepovanske doline.

Tudi v letu 2022 se bo Žurnalov Festival za ljubitelje živali odvijal v sklopu Dežele prijateljev v Novi Gorici. Obiskali ga boste lahko v soboto, 4. junija popoldan (15. - 21. ure), v primeru slabega vremena pa v soboto 18. junija. Dogodek smo prestavili na popoldansko-večerni čas, obiskali nas boste lahko med 15.00 in 21.00 uro. Tako kot v lanskem letu bo festival potekal pred mestno hišo, rdeča nit dogodka pa bo odgovorno skrbništvo živali. V deželi prijateljev bosta tudi tokrat dva festivala - poleg Festivala za ljubitelje živali še Robin Hood festival v organizaciji Radia Robin. Soorganizator Dežele prijateljev je Mestna občina Nova Gorica. Dogodku sledite TUKAJ.
 

Sogovornica omeni, da jo na konje vežejo številni zelo lepo spomini: "Ko s konjem stkete drobno, rdečo nit, je to za vedno! Najlepša so poletna jutra, ko vse še spi in se konji pasejo na pašniku. Takrat si vzamem čas za sprehod brez uzde in sedla. Občutek svobode je izjemen, polepša ti dan in napolni z energijo."

Otroci v knjižnici pri nas Vizita za živali Otrok s temi potrebami vedno več, a premalo terapevtov

Konji so zelo posebna bitja, saj so zelo zvesti in imajo zelo dober spomin, vedno preizkušajo našo pozornost. "Ko se nečesa naučijo, znajo za celo življenje. Imajo pa svojo voljo in včasih (tako tudi mi) niso najbolj razpoloženi za delo. Takrat so še posebej nujna strpnost in medsebojno sodelovanje ter zaupanje. Vsak je zase poseben, drugačen," nekaj zanimivosti o konjih navede lastnica.

 

Komu pa bi priporočili, da ima konja?

ranč Šinkovec | Avtor: Špela Šinkovec Špela Šinkovec
"Konja priporočam osebi, ki je odgovorna, skrbna, potrpežljiva in je pripravljena vsak dan nameniti svoj čas. Pravzaprav imeti konja je način življenja, saj z njim preživimo vsaj 20 let. Zavedati se moramo, da ne gre samo za jahanje, ampak tudi za trdo delo, ki je hkrati zelo emotivno poplačano. Konji so zelo čutna, razumevajoča in ljubeča bitja. Z njimi stkemo prav posebno nepopisno vez," razlaga sogovornica.

KD Obala Odkrito Vizita za živali "Veliko akcij nam ostane v zraku in še danes žal ne vemo, kje se iskane osebe nahajajo"

Namembnost konj je različna: lahko jih imamo za delo, za šport, različne terapije ali za družbo in hobi. Konje gojimo tudi v gospodarske namene. Prav v vseh primerih pa je pomembno, da zanje usrezno skrbimo: "Pri oskrbi konj je pomembno več dejavnikov. Izpostavila bi znanje o konjih in o njihovi osnovnih potrebah, o prehrani, samem delovanju ter kako se z njimi pravilno rokuje. Več znanja in izkušenj kot imamo, boljše bomo zanje skrbeli. Seveda je treba poudariti tudi potrebo po primernem prostoru, kjer konji bivajo in še veliko drugih stvari. V Sloveniji se je skozi leta znanje o konjih precej izboljšalo. Vsi stremimo k njihovem dobrobitu," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice