Vizita za živali > Festival
3472 ogledov

"Veliko akcij nam ostane v zraku in še danes žal ne vemo, kje se iskane osebe nahajajo"

KD Obala
1/5
KD Obala
Vodja enote reševalnih psov KD Obala odkrito tudi o tem, kaj vse doživijo na reševalnih akcijah, ki jih imajo letno približno dvajset.

Vodja enote reševalnih psov KD Obala – Uroš Pečar se je s tovrstno dejavnostjo začel ukvarjati pred dobrim desetletjem. V tem času je sodeloval že s številnimi pasjimi sodelavci, tako iz Slovenije kot iz tujine. "Med vsemi nami se vedno stkejo posebne vezi, ki temeljijo na znanju, izkušnjah ter izobraževanju. Kar pa je najbolj pomembno, veže nas posebna ljubezen do naših štirinožnih prijateljev," razlaga sogovornik.

reševalni psi | Avtor: Marko Bručan Marko Bručan

Kot omeni, jim vsaka iskalna akcija nekaj vzame in nekaj da. "Nas utrdi in izobrazi, da smo lahko naslednjič boljši, hitrejši in uspešnejši," nadaljuje.

Pogumne reševalne pare KD obala Koper boste lahko spoznali na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki bo 4. junija 2022 od 15.00 do 21.00 potekal v Novi Gorici.  Omenjena enota reševalnih psov bo med 17.00 in 17.30 za vse obiskovalce pripravila tudi krajšo predstavitev svojega dela in izvedla številne trikce. Dogodku lahko sledite TUKAJ.

Čeprav bi si sogovornik želel, da bi se reševalne akcije, ki jih je letno na območju južne Primorske približno dvajset, zaključile pozitivno, torej tako, da bi pogrešano osebo našli (živo), žal ni vedno tako: "Veliko akcij nam ostane 'v zraku' in še danes žal ne vemo, kje se iskane osebe nahajajo."

KD Obala | Avtor: KD Obala KD Obala

Če želijo, da akcija uspe, je ključno dobro sodelovanje, zato sogovornik ne izpostavi nobenega pasjega sodelavca, ki se je v njihovi enoti najbolj izkazal: "Pri iskanju je zaupanje v kolega, ki stoji poleg tebe, neizmernega pomena. Tako kot je pomembno zaupanje v naše štirinožne sodelavce. Le njim se lahko zahvalimo, da smo postali boljši človek."

 

Vizita za živali Reševalni psi: Najustreznejši so srednje veliki psi, tudi mešanci

Veseli ga, da kljub pomanjkanju reševalnih parov, delujejo kot dobro naoljen reševalni motor: "Ko zazvoni poziv, pustimo vse, kar počnemo tisti čas in se odpravimo pomagati. Tukaj moremo dodati dejstvo, da si v Sloveniji vse enote za iskanje pogrešanih nesebično pomagamo."

Enote reševalni psov v Sloveniji delujejo že zelo dolgo

Spomladi leta 1952 je v Tamarju potekal prvi tečaj za šolanje lavinskih psov v Jugoslaviji. Takrat se ga je udeležilo devet tečajnikov. Do leta 1983 so nato potekali takšni in drugačni poskusi šolanja in reševanja, ko so v Tržiču le uspeli organizirati prve izpite za ruševinske pse.

KD Obala | Avtor: KD Obala KD Obala

Od leta 1981 ima Kinološka zveza Slovenije sklenjen tudi dogovor s Civilno zaščito o pomoči in sodelovanju reševalnih psov pri raznih akcijah v Sloveniji in na tujem. Dogovor se je skozi leta nekoliko spreminjal, a velja še danes.

Svetovno prvenstvo reševalnih psov Vizita za živali Slovenci spet z vrhunskimi rezultati

KD Obala | Avtor: KD Obala KD Obala
Enota reševalnih psov Slovenije tako obstaja že zelo dolgo. "Pod njenim okriljem smo se pri KD obala začeli ukvarjati z reševanjem ljudi že dobrih 30 let nazaj. Začetki so bili težki. Orali smo ledino, se izobraževali ter z veliko mero vztrajnosti, želje ter motiva uspeli. Enota za iskanje pogrešanih je tako zaživela in živi še danes," sklene vodja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice