Vizita za živali > Festival
3804 ogledov

"Ko ljudje psa počlovečijo, lahko nastanejo velike težave"

Tjaša Kovač
1/11
Osebni arhiv
Srečali se boste s Tjašo Kovač, ki želi pomagati psom in ljudem, da bi zaživeli v harmoniji in imeli srečno sobivanje.

Tjaša Kovač je ustanoviteljica društva in pasje šole Naraven pes v Ljubljani. V njeni šoli se posvečajo predvsem individualnem delu pri vzgoji in prevzgoji psov. Na psa gledajo holistično. Zavedajo se, da je vsak pes drugačen in potrebuje njemu primeren pristop, ter prav tako vsak lastnik potrebuje drugačen pristop, pri razumevanju pasje psihologije. V program so po želji vključeni tudi lastniki, saj se v pasji šoli Naraven pes zavedajo, da se večina vedenjskih težav psov začne pri nas ljudeh.

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Z njo boste lahko poklepetali na nedeljskem Festivalu za ljubitelje živali

Letošnji Festival za ljubitelje živali, ki ga naša medijska hiša v sklopu Dežele prijateljev organizira skupno z radiem Robin, ki bo v bližini imel Robin Hood festival s pravljičnimi deželami, in občino Nova Gorica, bo 2. junija v Novi Gorici. Pridite med 10. in 20. uro.

Žiga Kovač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Pri "šolanju" lastnikov Tjaši pomaga njen brat Žiga Kovač, ki vodnike psov uči tehnike dihanja za sproščanje, predvsem pa dela na samozavesti, odločnosti in umirjenosti vodnikov. Žiga je po izobrazbi zdravstveni tehnik Po končani šoli se je začel usmerjati v alternativne vode. Med drugim se je šolal za bioterapevta (1. stopnja Karmične diagnostike) in končal Šolo osebne rasti pod vodstvom Tadeja Pretnerja. V Sloveniji izvaja osebne terapije, ledene kopeli in dihalne vaje po WIM HOF metodi, energetsko čiščenje prostora in bioenergijo na psih.

Tjaša Kovač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Tjaša se je o pasji psihologiji izobraževala v Kaliforniji pri Cesarju Millanu (mnogim znan iz oddaje Šepetalec psom na kanalu National Geographic), kjer je opravila šolo Training Cesar's Way. Svoje znanje pa je v letošnjem letu nadgradila pri Heather Beck v ameriški zvezni državi Utah, kjer se je učila pravilne socializacije in dela z agresivnimi ter reaktivnimi psi.

Tjaša in Žiga se nam bosta pridružila na Festivalu za ljubitelje živali, kjer ju boste lahko spoznali v živo in ju povprašali za kak nasvet. Obiščite jih v kotičku s plakatom Pasji poljubčki. Ne bo vam žal!

Že pred Festivalom pa smo Tjašo prosili za odgovore na nekatera vprašanja o vzgoji psov, življenju s psi in njenem pristopu k vzgoji in prevzgoji.

S katerimi težavami se po vaših izkušnjah lastniki psov srečujejo najpogosteje? Kateri so najpogostejši vzroki za nastanek teh?
Najpogosteje se vodniki psov srečujejo s težavami kot so: vlečenje na povodcu, reaktivnost na pse, uničevanje stvari doma, noro lajanje, ko nekdo potrka ali pozvoni na vratih in prestrašenost. Vzrokov za to nezaželeno vedenje pa je več.

Z enim stavkom bi lahko rekli, da gre za nepoznavanje pasje psihologije. Velikokrat se zgodi, da ljudje niso kos določeni pasmi, ker so si jo kupili zaradi izgleda. Ne zmorejo pa zadovoljiti vseh nagonov, ki jih ima pes kot pasma. Srečujem se tudi s primeri, ko ljudje popolnoma počlovečijo psa, s tem pa pridejo velike težave. Največkrat agresivno vedenje.

Na žalost pri manjših psih zelo malo ljudi ukrepa in se odloči za prevzgojo. Saj si mislijo, moj je tako majhen, da ne more povzročiti veliko škode. - Tjaša Kovač, Naraven pes

Sama razdelim vzroke na tri dele, s katerimi težavami se lastniki psov srečujejo. Vse se začne na samem začetku, pri nas in ko pes pride v naš dom. Bolj kot smo mi umirjeni in odločni, večjo varnost bo pes čutil. Pomembno je, da mu zagotovimo varno okolje, kjer se počuti sproščeno, vendar pa morajo še vedno obstajati pravila, meje in omejitve oziroma lahko rečemo, da moramo mi in pes imeti disciplino. In to je prvi vzrok za kasnejše težave - če se ne držimo tega. Pes mora imeti točno določeno mesto kjer spi, v katere prostore je dovoljeno, naš kavč in naša postelja ne smeta postati njegovo samoumevno ležišče, hranimo ga iz posodice z njegovo hrano in ne z mize, ko mi jemo, vhodna vrata morajo pomeniti umirjenost.

Tjaša Kovač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Drugi vzrok je premalo gibanja in nepravilno delo s povodcem. Psi potrebujejo vsakodnevne sprehode, ki ga morajo zaposliti tako fizično kot psihološko, tako porabijo odvečno energijo in lahko vzdržujejo umirjeno stanje. V nasprotnem primeru se ta energija začne kopičiti in slej kot prej se pojavi frustracija, ki psa pahne še v večjo nestabilnost. Vemo pa, da je bila vsaka pasma narejena za določeno delo in to moramo upoštevati, zadovoljiti moramo tudi nagone, ki jih imajo psi kot pasma. Pravilno pa moramo uporabljati povodec in razumeti, zakaj je dobro, da pes hodi poleg nas, ko to želimo.

Tretji vzrok je, da lastniki psov svoje štirinožce pohvalijo ob nepravem času in/ali jih korigirajo na nepravilen način, z agresijo in trdimi fizičnimi prijemi. Oboje ne prinaša lepega vedenja.

Poudarjate, da je vsak lastnik in vsak pes drugačen in se posvečate individualnemu delu z njimi. Imate tudi kakšne nasvete, ki bi lahko pomagali pri vzgoji prav vsakega psa?
Vsak vodnik potrebuje njemu primerno razlago. Nekateri potrebujejo več teoretičnega dela, drugi manj. Odvisno je tudi od znanja, ki ga že ima vodnik. Psi pa se tudi po energiji ločijo med seboj in če znamo to prebrati, lahko psu veliko hitreje pomagamo. V pasjem svetu jaz razdelim pse na tri skupine: Prvi del krdela, drugi del in tretji del.

Tačke pomagačke V Sloveniji Slovenija V Sloveniji: Ko terapevtskemu paru prepovejo vstop

Prvi so izredno samozavestni, umirjeni in odločni. Nekateri jih imenujejo tudi alfa psi. Druge sama imenujem Happy-go-lucky. Te psi imajo visoko energijo, lahko so tudi hiperaktivni. So tudi izredno samozavestni, vendar se lahko srečujejo s težavami negotovosti.

Zadnji del krdela pa so izredno senzitivni psi. Ti so največkrat plahi, negotovi in hitro se odzovejo na impulze iz okolja. Večina teh psov ima težave s poki ognjemetov, petard in grmenjem. Zato je pomembno, da gradimo na njihovi samozavesti.

Tjaša Kovač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Vsem pa lahko dam nasvet, ki bi pomagal vodnikom psov, kot tudi bodočim vodnikom. Še pred nakupom ali posvojitvijo se naj pozanimajo, če je pes pravi za njih. Nikoli naj ne posvajajo iz čustvenega impulza, saj se je zmeraj spoznalo, da je bila to slaba ideja. Pozanimajte se o različnih tehnikah, izobražujte se in ko se pojavi težava, poiščite pomoč. Pes si zasluži uravnovešeno življenje. Delajte na sebi, na svoji umirjenosti in odločnosti, to je energija, kateri pes sledi in zaupa. Vse se začne pri nas ljudeh.

Ukvarjate se s prevzgojo agresivnih psov. Menite, da je mogoče vsakega psa prevzgojiti?
Vsakega psa je mogoče prevzgojiti, obstajajo pa razlogi, ko rečem, da se ga ne bo dalo prevzgojiti. Eden od razlogov je zdravstveno stanje. Drugi razlog pa so lastniki. Če lastniki ne sodelujejo, delajo drugače kot se dogovorimo, se niso pripravljeni spremeniti, potem na veliko žalost ne morem pomagati psu. Na srečo so ti v manjšini oziroma sama sem imela samo en tak primer, ko lastniki niso upoštevali navodil.

Vsekakor starost, spol ali pasma psa niso dejavniki, ki bi določili, da prevzgoja ne bo mogoča. - Tjaša Kovač, Naraven pes

Kaj pa svetujete lastnikom, ki imajo neproblematične pse, in pride do srečanja z agresivnim psom (mogoče celo spuščenim)?
Na kratko lahko rečem poskušajte ostati mirni in odločni. Bolj kot nas bo strah, bolj bomo zakrčeni in težje bomo pravilno odreagirali. Lažje pa je o tem govoriti v teoriji, kot ukrepati v praksi. Največkrat nas takrat tudi preplavi adrenalin, ki nam omogoča hitrega ukrepanja, ampak ljudje takrat pozabimo dihat! Kar še dodatno povzroči stres telesu. Vsak ima lahko svoj način. Sama priporočam, da stalno spremljate okolico in opazujete pse. Tisti, ki svoje lastnike vlečejo za seboj kot, da bi surfali, se jim sama rajši izognem, prav tako spuščenim psom. Ljudje z agresivnimi psi pa bi mogli postati veliko bolj odgovorni in si poiskati pomoč. Pes, ki je agresiven pa bi obvezno moral imeti ustrezno opremo. Če pa že naletimo na psa, ki je agresiven vendar je privezan, ga ne ogovarjamo, ne gledamo in se ne ustavljamo! Svojega psa vedno pomaknemo na drugo stran, tako, da smo mi med našim in drugim psom.

Pomeranec To nedeljo Vizita za živali Tako do mokrih in sladkih poljubov

Nikoli ampak res nikoli, pa svojega psa ne dvigovati v naročje! Saj boste drugemu psu še bolj usmerili pozornost na vašega.

Če pa se zgodi, da proti vam teče agresiven pes, svojega psa postavite za sebe in drugega poskušajte z odločno telesno govorico ustaviti in uporabite kar imate pri roki, da ga zaustavite.

V sklopu šole lastnike tudi učite pravilnih tehnik dihanja za sproščanje, delate tudi na njihovi samozavesti. Razložili ste že, da nam pride to prav v primeru, da srečamo agresivnega psa. Zakaj je pravilna tehnika dihanje in sproščenost lastnika tako pomembna?

Žiga Kovač | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Pravilne tehnike učimo saj se zavedamo, da se vzgoja in prevzgoja psa začne pri nas ljudeh. Psi pa so izredno senzitivni in se izredno odzivajo na našo energijo. Bolj kot smo umirjeni, odločni in samozavestni, bolj nam psi lahko zaupajo in se zanesejo na nas. Če je energija uravnovešena, ji bodo psi brezpogojno sledili. Ob neuravnovešeni pa postanejo zmedeni. Zato je cilj, da se začne človek spreminjati z opuščanjem nezdravih vedenjskih vzorcev in zavedanjem življenja v sedanjosti, kar pa si pomagamo z zavestnim dihanjem. Ko človek stopi na pot sprememb, se prevzgoja psa veliko hitreje začne odvijati. Ko se spremeni lastnik se avtomatično začne spreminjati tudi pes.

Katere pa so pozitivne lastnosti zavestnega dihanja: Več energije, dvig imunskega sistema in izboljšan kardiovaskularni sistem, večja oksigenacija telesa, znižanje stresa (stresni hormon kortizol), umiritev misli in procesiranje različnih čustvenih stanj ter jasen fokus.