Vizita za živali > Festival
4104 ogledov

"Psom raje ne dovolimo igre po drsečih površinah, ploščicah, parketu"

Fizioterapija za pse Dogs4motion
1/8
Anja Troha
Primož Gams iz centra za veterinarsko rehabilitacijo in hidroterapijo psov Dogs4motion je v pogovoru z nami med drugim dejal, da je že skok iz avta v polni dir za žogico ali v igro z drugim psom lahko vzrok poškodbe.

Fizioterapija za živali je veja veterinarske medicine, ki je v Sloveniji še v povojih. Zato ne čudi, da imamo pri nas zgolj en center namenjen izključno veterinarski rehabilitaciji oziroma fizioterapiji. 

Pogovarjali smo se s Primožem Gamsom iz centra za veterinarsko rehabilitacijo in hidroterapijo psov Dogs4motion, ki je svoja vrata odprl jeseni leta 2018. "Poleg ekipe s strokovnim znanjem s področja veterine in veterinarske rehabilitacije, je naš center opremljen tudi s sodobno opremo, ki nam pomaga pri delu s pacienti in doseganju dobrih rezultatov," pove Primož, ki v ekipi skrbi za administrativni in organizacijski del, strokovni del pa prepušča izkušenima veterinarkama Jani Gams in Evi Čepin.

Na Žurnalovem Festivalu za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 30. maja 2021 v Novi Gorici, bo prisotna tudi celotna ekipa Dogs4motion. Ekipa bo poleg predstavitve fizioterapije za pse za obiskovalce in njihove pse pripravila še kratek poligon z zanimivimi nalogami. Sodelovali pa bodo tudi pri agility tekmovanju. Sledite dogodku TUKAJ

 

Koliko različnih tehnik za rehabilitacijo pri vas izvajate? Katera velja za najuspešnejšo?

Rehabilitacija oziroma fizioterapija psov je komplementarna terapija, ki s pomočjo neinvazivnih in nebolečih tehnik pomaga izboljšati oziroma ohranjati funkcije gibalnega sistema. Pomagamo si z najrazličnejšimi manualnimi tehnikami, kot so masaže in mobilizacije sklepov, ki pomagajo sprostiti napete mišice in izboljšati gibljivost sklepov; lasersko in ultrazvočno terapijo, ki pospešujeta celjenje in zmanjšujeta bolečine, vnetje ter otekline; s hidroterapijo, oziroma kontrolirano vadbo v vodnem okolju izkoriščamo fizikalne lastnosti vode, to so vzgon, hidrostatski pritisk ter toplota vode, v terapevtske namene, ter tako omogočimo gibanje z manj pritiska na sklepe, izboljšamo kardiovaskularno vzdržljivost in krepimo mišice.

Z raznimi terapevtskimi vajami, ki jih lastniki lahko redno izvajajo tudi doma, psu postopoma vrnemo oziroma izboljšamo moč v mišicah, ravnotežje in koordinacijo. Na voljo imamo tudi uporabo elektroterapije in terapije s pulzirajočim elektromagnetnim poljem.

Fizioterapija za živali Živali Vizita za živali Novejša veja veterinarske medicine

Do uspešnega rezultata nas pripelje kombinacija ustreznih tehnik, saj kot se sami radi pošalimo, ne obstaja ena sama magična metoda, končni rezultat je vedno posledica celostne obravnave pacienta, ustrezno izbrane in uporabljene kombinacije tehnik, ter dosledno sodelovanje lastnika živali tudi z ustreznim nadaljevanjem dela doma.

Fizioterapija za pse Dogs4motion | Avtor: Anja Troha Anja Troha
Katere so po vaših izkušnjah najpogostejše težave psov? 

Veterinarska rehabilitacija oziroma fizioterapija je namenjena živalim s poškodbami mišic, vezi ali tetiv, živalim po ortopedskih ali nevroloških kirurških posegih, s kroničnimi degenerativnimi sklepnimi obolenji, živalim ob izgubi splošne kondicije zaradi bolezni ali starosti, oz. s prekomerno telesno težo, ter športnim psom, ki jim želimo zgolj izboljšati telesno pripravljenost in počutje, in zmanjšati možnost za nastanek poškodb.

Fizioterapija za pse Dogs4motion | Avtor: Anja Troha Anja Troha
Obolenja sklepov so najpogostejša težava starejših psov, ki povzroči, da pes svojega telesa ne obremenjuje več enakomerno, temveč se poskusi bolečinam izogniti tako, da več teže prenaša na druge dele telesa. S tem pa se spremeni sama biomehanika gibanja. Ker se pes zaradi bolečin postopoma prične izogibati gibanju, postajajo sklepi vedno trši in manj gibljivi, kar pa vodi v začaran krog slabšanja stanja. Zato so posebno področje našega dela tudi starejši psi, ki jim z uporabo fizioterapevtskih tehnik pomagamo ohranjati gibljivost in telesno kondicijo. To lahko znatno izboljša njihovo počutje in podaljša aktivnost našega psa tudi v starejši dobi.

Prav tako posebno področje našega dela predstavljajo tudi delovni in športni psi, ki zaradi narave svoje aktivnosti potrebujejo dodatno pomoč v obliki dobre telesne pripravljenosti.

Kateri so najbolj očitni znaki, da je s psom nekaj narobe in potrebuje pomoč?

Dobrodošli so vsi, ki se odpravljajo na kirurški poseg oziroma so tega že opravili. Želel bi poudariti, da lahko s fizioterapijo pomagamo že takoj v prvem pooperativnem obdobju, saj z uporabo ustreznih tehnik pomagamo pri lajšanju bolečin, zmanjševanju oteklin in pripomoremo k hitrejšemu celjenju. Prav tako pa na enak način pomagamo pri neoperativnem zdravljenju poškodb, zlomov kosti, poškodb mišic, vezi ali tetiv, hernij medvretenčnih diskov.

Velikokrat pa se spopadamo tudi s kroničnimi, bolj skritimi težavami, ki se postopoma slabšajo, in sprva še niti ne predstavljajo očitnih težav. Lastniki, ki s svojo živaljo preživijo veliko skupnega časa, pogosto hitro opazijo, da je njihov ljubljenček morda spremenil vedenje. Je morda postal bolj lenoben, na sprehodih ne teče več toliko, morda težje vstaja, gre težje po stopnicah oziroma pri skoku v avto, postane manj družaben, mu dotiki določenega dela telesa predstavljajo stres oziroma celo bolečino. Vse to so znaki, ki nam povedo, da se naša žival morda ne počuti najbolje. Ob takšnem sumu na težave z gibalnim sistemom je zato dobro poiskati pomoč fizioterapevta.

Joy Posebna psička Vizita za živali "Veliko ljudi mi je svetovalo, naj jo evtanaziram"

Fizioterapija za pse Dogs4motion | Avtor: Anja Troha Anja Troha
Kaj lahko lastniki naredijo, da bi se poškodbam in težavam psov v čim večji meri izognili?

Za dobro počutje in karseda dolgo aktivno življenje našega psa lahko ogromno pripomoremo tudi sami. S pravilno prehrano in rednim gibanjem bomo poskrbeli za ustrezno težo in primerno telesno kondicijo, s skrbnim ogrevanjem pred aktivnostjo in ohlajanjem po njej pa bomo poskrbeli, da bodo mišice ustrezno pripravljene. Opozarjam, da je skok iz avta in v polni dir za žogico ali v igro z drugim psom tako rekoč recept za poškodbo, zato je pomembno, da je pes prej že sprehojen in ustrezno razmigan. 

Prav tako je pomembna primerna igra s psom, namesto metanja žogic z nepredvidljivo smerjo odbijanja tako raje uporabimo večje igrače, ki jih kuža lažje pobere med tekom, mogoče uporabimo interaktivne igre vlečenja, ali pa zaposlimo pasji nos z iskanjem igrač v višji travi. Ključna je tudi podlaga, zato psom raje ne dovolimo igre oziroma divjanja po drsečih površinah, na primer na ploščicah, laminatu ali parketu v hiši in zunaj na ledenih zaplatah.

Se vas je uspeh katere izmed terapij, ki ste jo izvajali, prav posebej dotaknil?

Prav vsak izmed naših pacientov se nas na nek način dotakne in pusti svoj spomin. Lahko pa izpostavim primer, ki dokazuje, kako učinkovita je fizioterapija. Spomnim se psičke, danes stare okoli deset let. Lastnica jo je pripeljala k nam, ker si z njo ni upala iti na sprehod za več kot deset minut. Psička je bila vedno slabše, utrujena, zdelo se je, da jo nekaj boli, da se ne počuti dobro. Veterinarji so diagnosticirali blago kolčno displazijo in začetke spondiloze, kar pomeni postopno zraščanje vretenc, vendar niso mogli predpisati ničesar, kar bi ji na dolgi rok izboljšalo kvaliteto življenja.

Fizioterapija za pse Dogs4motion | Avtor: Anja Troha Anja Troha
Lastnica je bila prepričana, da je desetminutni sprehod vseeno premalo. Na pregledu smo ugotovili, da ima psička kronične bolečine v hrbtenici, kjer so se ji zraščala vretenca in so postala manj gibljiva. To je sicer pogosta težava starejših psov. Skozi nazadovanje je izgubljala telesno kondicijo in mišično maso, s tem pa se je pritisk na boleče sklepe in hrbtenico le še povečal. Že v treh tednih rednih terapij so se pojavili prvi rezultati izboljšanja počutja in kondicije. Danes gre lahko gre psička brez težav na dvourni sprehod, tudi v hrib, in je spet aktivna ter zadovoljna.

Dežela prijateljev V 2020 Vizita za živali Znan datum največjega festivala za ljubitelje živali pri nas Pasje zavetišče Oskrba Vizita za živali Imamo zvetišča za pse in mačke, kam gredo ostali?
Sorodne novice