Vizita za živali > Festival
4175 ogledov

Reševalni psi: Najustreznejši so srednje veliki psi, tudi mešanci

1/11
Marko Bručan
"Poudariti je treba, da z laježem ob najdbi človeka pes označi, da ga je našel," pravi predsednik enote reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije.

V začetki maja je v naselju Zajčji Vrh pri Stopičah v občini Novo mesto potekala iskalna akcija pogrešane mladoletne osebe, v kateri so poleg policistov sodelovali tudi vodniki reševalnih psov, zasledimo na streneh Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Pogrešano osebo so ponoči, slabi dve uri po tem, ko se je začelo reševanje, "s pomočjo reševalnega psa našli živo in zdravo". Kot je po akciji povedala vodnica pogumnega Maikija, je najlepše, "ko pes zalaja v resnični akciji"

Takšnih iskalnih akcij je v Sloveniji kar nekaj, okoli sto na leto. "Reševalni psi se dobro vključujejo v akcije predvsem za iskanje zunaj urbanega okolja, ko jih mora biti prisotnih več hkrati, saj je treba pregledati večje področje," nam je pojasnil Marko Bručan, predsednik enote reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije. 

 | Avtor: Marko Bručan Marko Bručan
Sklic poteka preko centrov za obveščanje, iskalne akcije pa vodi policija. Skupina za iskanje pogrešanih (SIP), ki deluje v okviru Kinološke zveze, ima več podksupin. "Po državi smo razdeljeni v regijske enote, ko se torej torej kaj takega zgodi, pridejo najbližji," dodaja Bručan.

Seveda je tukaj še državna enota, namenjena za posredovanje ob večjih nesrečah in za posredovanje v tujini. Kot pove Marko Bručan, je bila zadnja takšna večja akcija iskanje pogrešanih ob dogodkih na gradbišču blanške hidroelektrarne, v tujini pa ob potresu na Sumatri.

akcija reševanja pogrešanega | Avtor: Marko Bručan Marko Bručan
Slovenci med najboljšimi na svetu!

Slovenski reševalci in njihovi psi so takrat v Indonezijo odšli v okviru Mednarodne organizacije reševalnih psov (IRO), kjer so pomagali pri reševanju pogrešanih v močnem potresu. "V svetu smo zelo priznani, pravzaprav smo med najbojšimi za iskanje ljudi pod ruševinami."

"Da smo dobri, pove že podatek; od šesdesetih psov, ki so vključeni v to mednarodno enoto za posredovanje v tujini, jih kar dvajset prihaja iz Slovenije," je dejal Bručan, ki je mednarodno skupino reševalcev pred osmimi leti na Sumatri tudi vodil.

 Da pes postane reševalec, mora izpolniti kar nekaj pogojev. Pri tem pasma ni tako pomembna, temveč osebnost psa. "Tisti pes, ki ima dobre lastnosti, dobro izražene nagone, da ni agresiven, da rad išče in rad dela in je seveda dobro kondicijsko pripravljen, takšen pride v poštev za reševalca," pojasni vodja reševalne enote. Zaradi težjega gibanja po ruševini in ovirah so manj primerni zelo veliki in težki ali pa zelo majhni psi. Najustreznejši so srednje veliki psi, tudi mešanci. 

 | Avtor: Marko Bručan Marko Bručan
Z njimi se lahko srečate tudi v Novi Gorici ...

In te prijazne štirinožce, ki so za povrh še radovedni in pogumni,  boste lahko spoznali tudi na našem Festivalu za ljubitelje živali. Člani novogoriške enote reševalnih psov bodo namreč predstavili svoje delo, kot so iskanje, poslušnost ter premagovanje določenih ovir. "Otrokom ponavadi pokažemo, da so ti psi prijazni, da jih lahko pobožajo, da se jih ni treba bati, če bi jih na primer kdaj našli v naravi. Videli bodo lahko, kako najde človeka in to tako, da se bodo otroci skrili pred njimi. Poudariti je treba, da pasji lajež, ko najde človeka, pomeni znak, da ga je našel, saj z laježem označi svojo najdbo," doda Bručan. 

Skratka, gre za zelo prijazne in seveda dobro naučene živali, ki se jih izplača videti. Mogoče jih bo tudi pobožati in ponuditi briket. Veseli vas bodo. 

Več o Festivalu za ljubitelje živali v Novi Gorici pa v spodnjem prispevku ...

Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici Tudi pasja plaža Vizita za živali Festival za ljubitelje živali v Novi Gorici

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.