Vizita za živali > Novice
200 ogledov

Slovenci spet z vrhunskimi rezultati

Svetovno prvenstvo reševalnih psov Boštjan Gartnar
Člani Enote reševalnih psov Slovenije ponovno v svetovnem vrhu

V organizaciji Enote vodnikov reševalnih psov Ljubljana je od 18. do 23. septembra v Ljubljani potekalo 24. IRO svetovno prvenstvo reševalnih psov.

Na prvenstvu je sodelovalo 129 vodnikov iz 26 držav, pomerili pa so se v treh predpisanih disciplinah: iskanje pogrešanih v ruševinah, iskanje pogrešanih v naravi ter sledenju, vsi pa so morali opravljati tudi test iz poslušnosti in test na ovirah.

Genova Vizita za živali Reševalni psi: Tako težko je njihovo delo

V okviru Kinološke zveze Slovenije (KZS) so člani ERPS letos sodelovali s 5 tekmovalci, in sicer so ERPS zastopali Tadeja Drolc s psičko Nawal in Sebastjan Strašek s psom Thorom, ki sta tekmovala v disciplini iskanja pogrešanih v naravi, Tomaž Dražumerič s psom Gringom, Sebastjan Leban s psom Tangom in Jani Kraljič s psičko Zilo pa so tekmovali v disciplini iskanja pogrešanih v ruševinah. Letošnja selektorica slovenske reprezentace za ERPS je bila Tamara Jager.

Svetovno prvenstvo reševalnih psov | Avtor: Boštjan Gartnar Boštjan Gartnar

Psička Tori druga

Tekmovalci ERPS so ponovno dosegli odlične rezultate, saj je Tadeja Drolc dosegla 8. mesto, Sebastjan Leban 12. mesto in Tomaž Dražumerič 13. mesto. Ekipno pa so člani ERPS dosegli odlično 4. mesto.

Svetovno prvenstvo reševalnih psov | Avtor: Boštjan Gartnar Boštjan Gartnar
Vrhunski posamičen rezultat je letos dosegel Roman Starman iz DRP Burja, ki je s psičko Tori dosegel 2. mesto v disciplini iskanja pogrešanih v naravi.

Pomembma je osebnost psa

Kot smo že pisali, mora kuža, preden postane reševalec, izpolniti kar nekaj pogojev. Pri tem pasma ni tako pomembna, temveč osebnost psa. Tisti pes, ki ima dobre lastnosti, dobro izražene nagone, da ni agresiven, da rad išče in rad dela in je dobro kondicijsko pripravljen, takšen pride v poštev za reševalca.

Zaradi težjega gibanja po ruševini in ovirah so manj primerni zelo veliki in težki ali pa zelo majhni psi. Najustreznejši so srednje veliki psi, tudi mešanci. Več o psih reševalcih v spodnjem prispevku. 

Vizita za živali Reševalni psi: Najustreznejši so srednje veliki psi, tudi mešanci

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.