Popotnik
40037 ogledov

Skrivnostna vasica, ki jo morate spoznati

Grad Rihemberk Marijan Močivnik
Svoje zavetje je v gradu našlo več kolonij ogroženih netopirjev.

V soboto 4. junija bomo po treh letih znova dočakali naš Festival za ljubitelje živali, ki je namenjen predvsem družinam z otroki. Ker bo velik, brezplačen dogodek v Novi Gorici, boste lahko dan ali vikend v juniju izkoristili za spoznavanje lepot Goriške pokrajine. V ta namen smo za vas pripravili nekaj namigov, kjer bo uživala celotna družinica.  

Junij 2022 Po treh letih Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

"Na robu Vipavske doline, kjer se že riše Kras, pozornost krade mogočni grad Rihemberk. Eden največjih in najlepših slovenskih gradov že od 12. stoletja piše zgodbe, ki so oblikovale tukajšnje kraje in ljudi," opisujejo na Zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Vabijo vas, da prestopite velika grajska vrata in pustite domišljiji prosto pot: "Zamislite si življenje nekdanje gospode ter se povzpnite na najvišji grajski stolp v Sloveniji, od koder se odpre razgled na spodaj ležeči Branik in na okoliške griče. Koliko vinogradov in cerkvenih zvonikov, posejanih po zelenih gričih lahko preštejete?"

Pojasnjujejo, da grad ne gosti več plemiške gospode: "Pa ste vedeli, da kljub temu v gradu še vedno nekdo prebiva? Svoje zavetje je tu našlo več kolonij ogroženih netopirjev. Morda jih boste opazili, medtem ko mirno spijo, zato jih nikakor ne vznemirjajte."

Peš do vasice Pedrovo

Bujno naravo, ki sodi v zaščiteno območje Natura 2000, boste najboljše doživeli, če boste svoje vozilo pustili pri gradu ter peš obiskali vasico Pedrovo, svetujejo v Zavodu. "Po približno kilometru hoje navkreber vas bo tabla usmerila desno. Ozka cestica, vrezana skozi svetel gozd, vas bo čez dva kilometra privedla na cilj. Podoba vasice kraško-vipavskega tipa je skoraj zamrznjena v času. Na eni strani zaščitena z gozdovi, na drugi odprta proti dolini že leta ohranja svoje življenje," opisujejo. 

Pedrovo | Avtor:

Pojasnjujejo, da je naselje 20 hiš, zbranih okoli cerkve sv. Duha, po drugi svetovni vojni malodane izumrlo, v zadnjih letih pa se vanj vrača nova energija: "Prebivalci te male vasice ohranjajo tradicijo, živijo v sožitju z naravo in naravnimi danostmi."

Pedrovo | Avtor:

Za dobro pojedino svetujejo Ekološko turistično kmetijo Toncevi, kjer imajo pristno, doma pridelano hrano. "Najmlajši bodo zagotovo razigrani ob pogledu na vragolije koz in ovac Ekološke domačije Čilčevi, ki se pasejo na suhih kraških travnikih pod vasjo. Kmetija se ponaša z vzrejo kraških ovac in drežniških koz, zato poskusite ekološke sire in druge mlečne izdelke v ambientu njihove lastne sirarne," opisujejo. Umetniški pridih vasice dopolnjuje likovna galerija Artes, v vasici pa lahko najamete tudi sodoben, očarljiv apartma ali sobo:
"Željni miru in odmika boste tu zagotovo uživali."

 

Obujeno Pedrovo Popotnik Ne boste verjeli, po čem je slovelo Pedrovo