Popotnik
6471 ogledov

Ne boste verjeli, po čem je slovelo Pedrovo

Obujeno Pedrovo FB: Pedrovo
Starodavno naselje dvajsetih hiš ob cerkvici sv. Duha je v preteklih desetletjih dolgo počasi umiralo, danes je zopet polno življenja in dejavnosti.

"Pedrovo leži na severnem robu Kraške planote, na razglednem ganku nad Vipavsko in Braniško dolino," opisujejo v Združenju Pedrovo.

Vas je v preteklosti slovela, po največjem sodu tu okoli, ter prostranih kostanjevih nasadih. Danes se v vasi prepletajo kultura, ekološko kmetijstvo in turizem.

Združenje Pedrovo

Na zavodu pojasnjujejo, da se zapis o največjem sodu daleč naokrog pojavlja na več mestih: "Kar je zanimivo že samo po sebi, saj Pedrovo danes leži praktično v osrčju gozda in o vinogradih, razen ostankov množice teras po gozdu,  ni ne duha ne sluha."

Dodajajo, da si želijo o sodu izvedeti kaj več, a je zelo težko, saj so informatorji večinoma stari več kot 90 let. Ko so zapuščali Pedrovo, pa so bili večinoma še v zgodnih najstniških letih ... "Sod je po eni različici delil takratno usodo vasi in propadel v kleti prazne domačije, po drugi različici pa je bil prodan v dolino," so povedali.  

Starodavno naselje dvajsetih hiš ob cerkvici sv. Duha je v preteklih desetletjih po njihovem opisu dolgo počasi umiralo, danes je znova polno življenja in dejavnosti: "Vasica, ki je še na začetku 20.stoletja štela 110 prebivalcev, pred dobrima dvema desetletjema pa sta tu živela le še dva, jih ima danes 18."

Dodajajo, da je stavbna dediščina izjemno dobro ohranjena in zgledno obnovljena, zato naselje velja za enega najbolje ohranjenih naselbinskih spomenikov v Sloveniji.

Do vasice vodi položna cesta, ki se odcepi od glavne ceste Branik – Komen in vodi skozi svetel gozd, ki se je zarasel na nekdanjih pašnikih, košeninah in vinogradniških terasah, ko so nekdanji prebivalci odšli: "Pozorno oko bo ob cesti še uzrlo z velikim trudom in naporom izdelane starožitne terase."

V soboto pa si lahko Pedrovo ogledate na čisto poseben način. "V Pedrovo vas vabimo z prireditvijo Obujeno Pedrovo. Našo vasico bomo za vas v soboto 15. junija napolnili z raznovrstnim, zanimivim dogajanjem in ponudbo sedanjih in nekdanjih prebivalcev ter naših prijateljev iz sosednjih vasi. Dogajanje bo postavljeno na vaške kržade, ulice in dvorišča domačij," opisujejo v združenju. 

V središču vasi vas bodo na “Kulinarični kržadi” razvajali z lokalno kulinariko s chefom Matjažem Cotičem (Restavracija diVino) ter Markom Smerajcem (Ekološka turistična kmetija Toncevi) in vini nekdanjih prebivalcev vasi, ki so po drugi svetovni vojni boljšo priložnost za življenje našli v Slovenski Istri in tam nadaljevali vinogradniško tradicijo svojih kmetij, ter vini tistih, ki še obdelujejo zadnje žive Pedrovkse vinograde.

Na drugem koncu vasi, na “Umetniški kržadi” bodo svoje unikatne izdelke na ogled postavili lokalni ustvarjalci. Na dvoriščih domačij pa bo na ogled raznolika ponudba, ki odslikava pestro dejavnost domačinov na področjih od ekološkega kmetijstva do umetnosti.

Parkirni prostor za obiskovalce prireditve je pri gradu Rihemberk, od tam pa vas bo do Pedrovega popeljal brezplačni avtobus.

Obiskovalci se lahko na prireditev podate tudi na organiziranem pohodu iz Branika ob 12. uri izpred Zadružnega doma (1 ura hoje)

Več o vasi Pedrovo in prireditvi Obujeno Pedrovo si lahko preberete na spletni strani www.pedrovo.info ter na facebook strani https://www.facebook.com/vasicaPedrovo/

Komentarjev 4
  • korisnik_19079 13:05 19.maj 2020.

    Kaj naj bi govorilo ime naselja, ni tako samoumevno (?), kot se mogoče zdi komu na prvi pogled, nizko ljudsko etimologijo pa zavrne že prvi posluh: Pedrôvo iz zveze »pet dreves« …

  • korisnik_19079 13:04 19.maj 2020.

    Kaj naj bi govorilo ime naselja, ni tako samoumevno (?), kot se mogoče zdi komu na prvi pogled, nizko ljudsko etimologijo pa zavrne že prvi posluh: Pedrôvo iz zveze »pet dreves« …

  • Sienna_Lowrie 15:31 10.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com