Postojna ni le kraj ob Postojnski jami

Foto: foto arhiv Občine Postojna Postojna Titov trg Foto: Ivan Majc Postojna mestni park Foto: foto arhiv Zeleni Kras Postojnska jama Foto: foto arhiv Zeleni Kras Postojnska jama Foto: Slavko Polak Predjamski grad Foto: Miha Krivic Nanos Foto: Matej Kavčič Nanos Foto: Matej Kavčič Nanos Foto: Tomaž Penko Planinska jama Foto: Planinske jame Planinska jama Foto: foto arhiv Občine Postojna Planinsko polje Foto: Miha Dolenc Muzej Krasa Foto: Simon Avsec Muzej Krasa Foto: foto arhiv Občine Postojna Muzejski zbirki Pri stari dami Foto: Ivan Majc Muzejski zbirki Pri stari dami
Ste se že povzpeli na Nanos, raziskali Planinsko jamo ali opazovali medveda?
Oglej si celoten članek

Kot večina slovenskih krajev je lahko tudi Postojna zaznala porast števila prihodov turistov. Tako se nadaljuje pozitivni trend preteklih let, ki kaže na vedno večjo priljubljenost slovenskih krajev med tujimi gosti. Po podatkih Občine Postojna so od januarja do junija leta 2017 zabeležili 25.390 tujih gostov, letos jih je bilo v enakem obdobju 28.521, to je za 12,4 odstotka več.

Turizem Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

Že deset let v Postojni največ prenočitev ustvarjajo Italijani, sledijo jim Nemci, na tretjem mestu pa so od leta 2017 turisti iz Južne Koreje. Za turiste iz Azije in nasploh daljne tujine je značilno, da obiščejo Postojno, predvsem pa Postojnske jame, kot eno od točk na organiziranem potovanju po Evropi. Načrt potovanja teh skupin je geografsko širok (krožno potovanje ali touring) in presega občinske, regionalne in državne meje. Ena od točk načrta potovanja je praviloma tudi obisk Postojnske jame, ki traja največ tri ure.

Želijo videti medveda in uživati v domači kulinariki

Foto: Matej Kavčič Nanos V Postojni zaznavajo tudi trend porasta individualnih gostov, ki si želijo aktivnega oddiha v naravi. Obisk Postojnskih jam nadgradijo s kolesarskimi izleti, pohodništvom in trekingom ter drugimi doživetji v naravi. "V zadnjih dveh letih je izjemno naraslo povpraševanje po opazovanju medveda v naravnem okolju ter raznih oblikah trekinga v naravi. Pri teh aktivnostih prednjačijo predvsem gosti iz Francije, Španije, Nizozemske in Belgije," ugotavlja Špela Gacin, vodja OE Turizem v Postojni. Gosti, ki si želijo aktivni oddih v naravi, izvirajo predvsem iz Zahodne Evrope. "Gre za ozaveščene goste, ki cenijo in spoštujejo naravo ter želijo v njej uživati. Le ti cenijo tudi odlično domačo kulinariko tako, da pogosto zaidejo na turistične kmetije v naši občini ali pa naprej na Kras ali v Vipavsko dolino kjer uživajo v degustacijah domačih vin in ostalih dobrot," dodaja Gacinova.

Postojna ponuja veliko več

Medtem ko sta Postojnska jama in Predjamski grad tudi znana v tujini, tuji gosti pogosto pridejo v Turistični informacijski center z vprašanjem kaj si lahko še ogledajo v postojnski občini razen teh dveh znamenitosti. Na TICu jim priporočajo obisk naslednjih znamenitosti:

Foto: Miha Krivic Nanos

Nanos, ki je priljubljena pohodniška točka, primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Pod najbolj izrazitim vrhom Nanosa je možno tudi obiskati Vojkovo kočo, ki nudi pohodnikom možnost okrepčila in prenočitve.

Foto: Planinske jame Planinska jama

 

 

Planinska jama, ki je največja slovenska vodna jama in se nahaja na južnem robu Planinskega polja. Odlikujejo jo ogromne podzemske votline, s pogosto prekinjenimi ponori, prikupna jezera, pestri kapniki in eno izmed največjih sotočij podzemnih rek v Evropi (Pivke in Rake).

 

Planinsko polje, ki velja za klasičen primer kraškega polja in je zadnje tovrstno v porečju Ljubljanice. Po njem si utira pot reka Unica, ki izvira v Planinski jami. Po obilnejšem deževju je polje poplavljeno in se spremeni v jezero.

Foto: foto arhiv Občine Postojna Planinsko polje

Foto: Simon Avsec Muzej Krasa

Notranjski muzej, kjer domuje stalna razstava Muzej krasa, najbolj celovita razstava o krasu v Evropi. Muzej hrani tudi bogato zbirko ledenodobnih živali ter ponuja ogled jamskih živali pod mikroskopi. Mnoge prebivalce pritegne tudi možnost ogleda originalnega zaklada iz Predjamskega gradu.

 

Muzejski zbirki »Pri stari dami«, ki se nahajata v vasici Predjama v neposredni bližini Predjamskega gradu. Gre za nov muzej, ki ponuja na ogled lovsko zbirko in zbirko prve svetovne vojne, s poudarkom na soški fronti. V prenovljeni hiši s čudovito kmečko arhitekturo je urejena tudi trgovinica z izključno lokalnimi izdelki ter manjša vinotek.

Foto: foto arhiv Občine Postojna Muzejski zbirki Pri stari dami

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.