Popotnik
1451 ogledov

Postojna ni le kraj ob Postojnski jami

Postojna Titov trg
1/15
foto arhiv Občine Postojna
Ste se že povzpeli na Nanos, raziskali Planinsko jamo ali opazovali medveda?

Kot večina slovenskih krajev je lahko tudi Postojna zaznala porast števila prihodov turistov. Tako se nadaljuje pozitivni trend preteklih let, ki kaže na vedno večjo priljubljenost slovenskih krajev med tujimi gosti. Po podatkih Občine Postojna so od januarja do junija leta 2017 zabeležili 25.390 tujih gostov, letos jih je bilo v enakem obdobju 28.521, to je za 12,4 odstotka več.

Bled Blejski grad Turizem Popotnik Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

Že deset let v Postojni največ prenočitev ustvarjajo Italijani, sledijo jim Nemci, na tretjem mestu pa so od leta 2017 turisti iz Južne Koreje. Za turiste iz Azije in nasploh daljne tujine je značilno, da obiščejo Postojno, predvsem pa Postojnske jame, kot eno od točk na organiziranem potovanju po Evropi. Načrt potovanja teh skupin je geografsko širok (krožno potovanje ali touring) in presega občinske, regionalne in državne meje. Ena od točk načrta potovanja je praviloma tudi obisk Postojnske jame, ki traja največ tri ure.

Želijo videti medveda in uživati v domači kulinariki

Nanos | Avtor: Matej Kavčič Matej Kavčič
V Postojni zaznavajo tudi trend porasta individualnih gostov, ki si želijo aktivnega oddiha v naravi. Obisk Postojnskih jam nadgradijo s kolesarskimi izleti, pohodništvom in trekingom ter drugimi doživetji v naravi. "V zadnjih dveh letih je izjemno naraslo povpraševanje po opazovanju medveda v naravnem okolju ter raznih oblikah trekinga v naravi. Pri teh aktivnostih prednjačijo predvsem gosti iz Francije, Španije, Nizozemske in Belgije," ugotavlja Špela Gacin, vodja OE Turizem v Postojni. Gosti, ki si želijo aktivni oddih v naravi, izvirajo predvsem iz Zahodne Evrope. "Gre za ozaveščene goste, ki cenijo in spoštujejo naravo ter želijo v njej uživati. Le ti cenijo tudi odlično domačo kulinariko tako, da pogosto zaidejo na turistične kmetije v naši občini ali pa naprej na Kras ali v Vipavsko dolino kjer uživajo v degustacijah domačih vin in ostalih dobrot," dodaja Gacinova.

Postojna ponuja veliko več

Medtem ko sta Postojnska jama in Predjamski grad tudi znana v tujini, tuji gosti pogosto pridejo v Turistični informacijski center z vprašanjem kaj si lahko še ogledajo v postojnski občini razen teh dveh znamenitosti. Na TICu jim priporočajo obisk naslednjih znamenitosti:

Nanos | Avtor: Miha Krivic Miha Krivic

Nanos, ki je priljubljena pohodniška točka, primerna tudi za družine z majhnimi otroki. Pod najbolj izrazitim vrhom Nanosa je možno tudi obiskati Vojkovo kočo, ki nudi pohodnikom možnost okrepčila in prenočitve.

Planinska jama | Avtor: Planinske jame Planinske jame

 

 

Planinska jama, ki je največja slovenska vodna jama in se nahaja na južnem robu Planinskega polja. Odlikujejo jo ogromne podzemske votline, s pogosto prekinjenimi ponori, prikupna jezera, pestri kapniki in eno izmed največjih sotočij podzemnih rek v Evropi (Pivke in Rake).

 

Planinsko polje, ki velja za klasičen primer kraškega polja in je zadnje tovrstno v porečju Ljubljanice. Po njem si utira pot reka Unica, ki izvira v Planinski jami. Po obilnejšem deževju je polje poplavljeno in se spremeni v jezero.

Planinsko polje | Avtor: foto arhiv Občine Postojna foto arhiv Občine Postojna

Muzej Krasa | Avtor: Simon Avsec Simon Avsec

Notranjski muzej, kjer domuje stalna razstava Muzej krasa, najbolj celovita razstava o krasu v Evropi. Muzej hrani tudi bogato zbirko ledenodobnih živali ter ponuja ogled jamskih živali pod mikroskopi. Mnoge prebivalce pritegne tudi možnost ogleda originalnega zaklada iz Predjamskega gradu.

 

Muzejski zbirki »Pri stari dami«, ki se nahajata v vasici Predjama v neposredni bližini Predjamskega gradu. Gre za nov muzej, ki ponuja na ogled lovsko zbirko in zbirko prve svetovne vojne, s poudarkom na soški fronti. V prenovljeni hiši s čudovito kmečko arhitekturo je urejena tudi trgovinica z izključno lokalnimi izdelki ter manjša vinotek.

Muzejski zbirki Pri stari dami | Avtor: foto arhiv Občine Postojna foto arhiv Občine Postojna

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice