Popotnik
2052 ogledov

Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

Bled Blejski grad
Več prihodov, več nočitev in več zanimanja.

V prvih petih mesecih leta 2018 smo v Sloveniji zabeležili skoraj 15-odstotno rast prihodov turistov v primerjavi s preteklim letom. Po podatkih Evropske potovalne komisije (ETC) je Slovenija tako med top deset evropskih destinacij glede na rast turizma – in to izven glavne sezone. Naša država je tako po rasti prihodov turistov prehitela vse zahodne-, severne- in centralnoevropske države, saj so zaznali večjo rast le v Turčiji, na Hrvaškem, v Črni gori, na Cipru in na Malti.

Turisti v Ljubljani Slovenija Končno so to vsi ugotovili!
Nebotičnik Ljubljana Znamenitost Popotnik V sredini septembra pozdravili milijontega obiskovalca letos

Slovenija postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija, je ena od držav, ki je močno profitirala od nemirne politične klime v nekdaj zelo priljubljenih turističnih državah. »Iz strahu pred terorizmom ali represivno politiko jih veliko raje potuje v Slovenijo, Grčijo ali Italijo, namesto v države, kot so Turčija ali Egipt,« so lani novembra zapisala v nemškem časniku die Zeit. Kot drugi razlog za povečanje števila turistov, ki prihajajo v Evropo, pa so izpostavili dejstvo, da si veliko več prebivalcev Azije in Rusije lahko sploh privošči potovati izven svoje države.

Osmo leto zapored

Podatki Statističnega urada RS (Surs), ki letno spremlja razvoj turističnih prihodov in nočitev, potrjujejo občutno porast zanimanja za Slovenijo kot turistično destinacijo. V prvih osmih mesecih leta 2018 se je v Sloveniji zabeležilo malo več kot tri milijone prihodov turistov iz tujine, preteklo leto jih je bilo skozi celo leto 3,5 milijona. Trend se kaže tudi pri prenočitvah, saj je bilo od januarja do avgusta zabeleženih 7,9 milijona nočitev, lani jih je bilo v celem letu okoli 8,6 milijona.

Osojnica Bled | Avtor: Profimedia Profimedia
Rast potrjujejo tudi v turistično informacijskih centrih po vsej Sloveniji. »Število nočitev na destinaciji Bled se tudi letos glede na že tako rekordno lansko leto povečuje. Medtem ko je destinacija lani v obdobju od 1.1. do 31.8. ustvarila 760.366 nočitev, jih je v enakem obdobju letos že 800.089, kar pomeni približno petodstotno rast,« sporočajo iz TIC Bled, kjer ugotavljajo, da priljubljena turistična destinacija postaja svet v malem. »Tradicionalno (op. a.:po državah izvora) na prvih treh mestih ostajajo Velika Britanija, Nemčija in Italija, v zadnjih dveh letih pa na četrtem mestu najdemo ZDA. Sledijo Nizozemska, Madžarska, Izrael, Češka, Belgija, Južna Koreja, Francija in Hrvaška. Na Bledu so letos nočili tudi goste iz Konga, Kirgizije, Hondurasa, Komorskih otokov, Grenlandije, Zelenortskih otokov, otoka Nauru v Mikroneziji, otokov Norfolk, Man in Sveti Vincent in Grenadini ter podobno.«

Iz Evrope prihajajo najraje Italijani, iz sveta Južni Korejci

Po podatkih Sursa največ tujih turistov prihaja iz Evropskih držav. Lani so v Sloveniji najpogosteje prenočili Italijani (1,2 mio), Nemci (1 milijon), Avstrijci (925.353), Nizozemci (433.201) in Hrvati (392.801). V letošnjem letu so Nemci po številu nočitev že prehiteli Italijane, kar potrjuje tudi statistika ETC, ki kaže okoli 15-odstotno rast prenočitev nemških turistov. Zelo priljubljena postaja Slovenija tudi pri Nizozemcih, ki so v prvih osmih mesecih ustvarili že za pol milijona prenočitev.

Turisti v Ljubljani | Avtor: Profiemdia Profiemdia

Med tujimi turisti, ki izvirajo iz držav izven Evrope, so Slovenijo najbolj vzljubili prebivalci azijskih držav. Od januarja do avgusta so zabeležili prihod 97.613 turistov iz Južne Koreje, 53.234 Kitajcev, 24.026 Japoncev in 89.756 gostov iz drugih azijskih držav. To je skupno kar 264 tisoč tujih turistov iz Azije. Lani jih je bilo v celotnem letu 246 tisoč, takoj jih bo letos znatno več. Za primerjavo, lani je bilo 101.905 prihodov iz Združenih držav Amerike in 55.508 prihodov iz Rusije.

Bled Jesen Nov slogan Popotnik To je nov slogan za Slovenijo

Ogledi znamenitosti, kulinarika, narava

Podskala Vipava | Avtor: Iris Skočaj Iris Skočaj
Slovenija se v zadnjih letih vedno pogosteje pojavlja po raznih potovalnih forumih, na instagram profilih znanih popotnikov in v raznovrstnih vodičih po Evropi, ki jih najdemo na spletu, kljub temu, pa še vedno velja za "skriti biser" evropskih turističnih destinacij. Poleg ogledov mest, si turisti, ki prihajajo k nam, predvsem želijo mir in pristen stik z naravo. To potrjujejo zaposleni TIC izven večjih mest. »Radi doživijo pristno naravo, všeč jim je, da je tukaj mir in veliko možnosti za športne aktivnosti ter vrhunske kulinarične užitke,« ugotavlja Iris Skočaj, direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Strohl (@alexstrohl) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ben prescott (@itsbigben) on

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice