Slovenija > Komentarji in kolumne
2891 ogledov

Končno so to vsi ugotovili!

Turisti v Ljubljani Profiemdia
Letošnje leto bo za turizem po vseh napovedih spet rekordno. Nas mora skrbeti?

Pred devetimi leti, ko sem prvič v času študija preživela poletje v Ljubljani, sem bila začudena. Zakaj začudena? Ker sem v poletnih mesecih hodila po praznih ulicah, ker je po lokalih ob toplih poletnih večerih sedelo le malo ljudi. Zame nepredstavljivo, saj sem bila vajena nabitega centra iz mesecev, ko so v Ljubljani študenti. Sedaj pa naenkrat nikjer nobenega? "Seveda," mi je takrat povedala kolegice Ljubljančanka. "Saj so vsi na morju, kaj se čudiš." No, pa se nisem več.

V zadnjih letih pa je potem postopoma prišlo do preobrata. Vedno bolj polne so postajale ljubljanske ulice, vedno težje je bilo dobiti prostor v nam ljubih kavarnah in barih ob Ljubljanici. Vedno več je bilo gostov iz tujine. Gostov, ki se niso mogli nagledati prelepih ljubljanskih znamenitosti, in so uživali v dokaj nizkih cenah pijač, ki so polnili mizice. Sama sem bila tega razvoja vesela. "Končno," sem si mislila. "Končno so vsi ugotovili, kako lepo je pri nas in koliko lepote ponuja Slovenija."

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

A so se kmalu pojavili prvi članki v medijih, ki so ugotavljali, da je turistov preveč. "Koliko turistov je za Slovenijo preveč?" se je že maja spraševalo Delo. Iskreno moram povedati, da je tudi mene letos presenetilo število turistov, ki se je po ljubljanskih ulicah sprehajalo že spomladi. Junija sem se odpravila na kratek dopust na Bohinjsko jezero in tudi tam sem po poteh srečevala predvsem tuje državljane. Ne bi pa mogla govoriti, da jih je bilo takrat veliko ali celo preveč. Res je, da mi julija in avgusta ni uspelo skočiti do Bohinjskega jezera in tudi Bleda nisem obiskala, kjer so domačini vzdihovali nad maso turistov, ampak ali to pomeni, da jih je bilo dejansko preveč, ali mi takega števila turistov preprosto nismo vajeni?

Bled Blejski grad Turizem Popotnik Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

Banff Peyto Lake | Avtor: Profimedia Profimedia
Jeseni leta 2017 sem obiskala narodni park Jasper in Banff v kanadski zvezni državi Alberti. Lepote tamkajšnje narave je težko opisati z besedami. Nepopisno sem uživala, a spoznala sem tudi temačno stran masovnega turizma. Izčrpane turistične delavce, nejevoljne domačine, prepolna parkirišča in nadležne turiste, ki nimajo občutka za čistočo ali osebni prostor. V sredini septembra so morali zapreti oba narodna parka, ker je bilo enostavno preveč obiskovalcev, narava takih mas ljudi pa ne trpi.

Ko primerjam izkušnjo iz Kanade z izkušnjo letošnjega ali lanskega poletja v Sloveniji, lahko mirno rečem, da turistov še zdaleč ni preveč. Še vedno se najde kakšen miren kotiček, nekatere ulice so še vedno prazne in tudi svoj prostor ob Bohinjskem jezeru se še najde. Seveda je treba pozorno slediti razvoju turizma in prilagoditi prometne rešitve, kot so vstopnine, omejitev dostopa ali dnevne kvote. Ampak zavedati se moramo, da je dobiček iz turizma zelo pomemben.

Lani je slovenski turizem po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) ustvaril kar 2,43 milijarde evrov priliva iz naslova izvoza potovanj, to je kar 11,9 odstotka BDP. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v sklopu letošnjih Dnevov slovenskega turizma izjavil, da pričakuje, da se bo priliv iz naslova potovanj zvišal na štiri milijarde evrov in Slovenija ima vsekakor potencial, da bi to dosegla.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:37 14.oktober 2018.

    Posledica tega "turizma" so prepolne ceste,parkirišča,gore odpadkov,ki ostanejo za temi hordami,dodane vrednosti od tega turizma je bore malo,sploh,če na kako destinacijo pripse horda največjih svinarjev in lopovov na svetu Židov!

  • jakec1575 21:51 13.oktober 2018.

    Turistov je dovolj, samo kaksnih si zelimo. vsi zelimo na noc zasluziti cim vec. s pudbo diktiras, kaksne turiste bos imel.

  • Avatar jezeran
    jezeran 21:20 13.oktober 2018.

    Sigurno jih je preveč, veliko preveč, uničili so center, staro mestno jedro