Preverili smo, kako "vesel" bo december po občinah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Kako vesel bo letošnji 'veseli december', smo preverili pri nekaterih največjih slovenskih občinah.
Oglej si celoten članek

Ni jih malo, ki takoj po končanem poletju  razmišljajo o mesecu decembru in pestrem božičnem dogajanju, ki ga prinese s seboj. Čeprav naraščajoče številke okužb z novim koronavirusom slepijo z bliščem še tako obsijani december, so v nekaterih občinah odločeni, da tradicijo prazničnega vzdušja ohranijo. To kajpada obljubljajo s kančkom previdnosti, saj precej stvari še vedno visi v zraku in iz dneva v dan spreminjajoče se razmere otežujejo načrtovanje.

Če se je v prejšnjih letih vse vrtelo okoli pestrega dogajanja, koncertov in druženja, morda s kuhanim vinom v rokah, bo letošnja glavna atrakcija zgolj okrasitev mest, ki bo vsaj za trenutek "pregnala temo zunaj, še bolj pa tisto, ki se v neobičajni jeseni nabira v nas".

Foto: Anže Petkovšek silvestrovanje Na Bledu pravijo, da bo, če bodo le dopuščale razmere, pri njih tudi letos potekal adventni sejem, z gostinsko ponudbo. "V kolikor to ne bo izvedljivo, bomo občane in goste povabili na sprehod po zimski pravljici,"še dodajo.

V Celju, ki spada med mesta z najbolj pestro praznično ponudbo, so trenutno še v fazi priprav programa na letošnje decembrsko dogajanje. "Glede na razmere, ki se dnevno spreminjajo, skrbno spremljamo dogajanje in ukrepe ter temu prilagajamo program," pojasnijo.

Njihova želja je, da bi Pravljično Celje letos ugledalo luč 28. novembra, in to s prižigom praznične okrasitve v mestu. Ta bo letos, kot v številnih ostalih slovenskih mestih, v ospredju dogajanja. Na isti dan načrtujejo tudi odprtje božično-novoletnega sejma, ki pa je zaradi negotovih razmer še pod vprašajem. 

Foto: Fototeka Zavoda Celeia Celje Pravljično Celje

"Na Krekovem trgu načrtujemo vodno simfonijo, ki vključuje predvajanje različnih avdiovizualnih vsebin, božično-novoletni sejem, na Glavnem trgu in ulicah mestnega jedra Pravljično deželo za otroke s pravljičnimi liki in vodenji po mestu. Pred Metropolom bi želeli postaviti Pravljični luna park,  ter izvesti pohod z baklami na Stari grad Celje za odrasle in lanternami za otroke,"  nam načrte zaupajo v Zavodu Celeia Celje. Poudarek bodo namenili praznični okrasitvi mesta, svetlobnim elementom, foto kotičkom, Božičkovi dnevni sobi z delavnico, adventnim venčkom ter krasitvi pročelja nekaterih stavb.

V najstarejšem slovenskem mestu – na Ptuju, so z napovedmi zadržani: "Kar nekaj predlogov za izvedbo programa je na mizi, vendar je v tem trenutku preuranjeno govoriti, kaj se bo dejansko lahko izvedlo, saj ne vemo, kakšni bodo ukrepi vlade po epidemiji oz. koliko časa bo ta trajala."

Podoben odgovor smo prejeli tudi od novomeške občine, kjer nam je projektni vodja Veselega decembra dejal, da zaradi trenutne prepovedi izvedbe prireditev zaenkrat pripravljajo zgolj okrasitev mestnega jedra. "V primeru, da se bodo ukrepi sprostili, pa imamo že pripravljen scenarij izvedbe osnovnih aktivnosti sejma v skladu z epidemiološkimi usmeritvami," sklene.

Ker se epidemiološka slika v naši pokrajini vsak dan spreminja, z njo vred pa tudi ukrepi države za zajezitev širjenja koronavirusa, se bodo v Murski Soboti glede novoletnih praznovanj odločali v mesecu decembru. "Imamo namreč upanje, da se bo decembra ta slika spremenila na bolje," so optimistični v središču Pomurske regije.

Popotnik Tu vas čakajo najlepše jaslice

S pripravo na praznično vzdušje pa so že začeli v Ljubljani, kjer je idejni vodja okraševanja Urban Modic dejal, da bo letošnja tema okrasitve nosila naslov Naj živi. Na ta način se bodo "poklonili življenju in njegovi trdoživosti ter občutljivosti hkrati"

"Želimo si, da bi vse prireditve lahko izpeljali, zavedamo pa se, da bomo določene aktivnosti morali prilagoditi razmeram. Pri organizaciji dogajanja bomo upoštevali veljavne smernice NIJZ,  in obenem pričakujemo, da bo podal  čim bolj natančne smernice glede organizacije sejmov in drugih prireditev za vse slovenske občine," so še dodali na osrednji slovenski občini.

Novo leto bomo (najverjetneje) dočakali za štirimi stenami

Skok v novo leto, ki ga številni preživijo na ulicah slovenskih mest in krajev, bo letos nekoliko manj ekstravaganten in bolj miren. Ulice bodo najverjetneje samevale, o množici na ulicah slovenskih mest in krajev ne bo ne duha ne sluha, in  tudi glasba na odrih sicerjšnih prizorišč bo 'priklopljena' na tiho.

Da bo letošnje silvestrovanje na prostem le še oddaljen spomin na pretekla leta, potrdijo tudi vprašane občine, saj večjih koncertov in silvestrovanj ne načrtujejo.

Foto: Anže Petkovšek silvestrovanje

Razkrivamo Kje bodo javna silvestrovanja in najboljši koncerti

Toliko občine stane 'praznični duh'

Številke, koliko občine namenijo za okrasitev in ostalo praznično ponudbo, se od občine do občine razlikujejo. Bodo pa letošnje številke v primerjavi z ostalimi leti precej nižje.

Največja zapravljivka med mesti je slovenska metropola, ki za novoletno okrasitev, v katero sodijo lučke, nameščene na like, smreke in rastoča drevesa, nameni 220.000 evrov proračunskih sredstev. Kot so dejali na Mestni občini Ljubljana, bo okrasitev v enakem obsegu kot lani, vendar bo letošnji znesek nižji. Prižig lučk načrtujejo za 27. novembra, "v kakšnem obsegu, pa ostaja zaenkrat še odprto".

Foto: EPA Praznične lučke Na drugem mestu sledi občina Bled. Tam so v najboljših časih za decembrsko dogajanje porabili okoli 100.000 evrov, dodatnih 30.000 pa so namenili še za okrasitev mesta. Kot zagotavljajo v gorenjski občini, bodo letos zaradi razmer bolj varčni

S podobnimi številkami so postregli tudi pri Mestni občini Novo mesto, kjer za program Veselega decembra z okrasitvijo, drsališčem, otroškimi prireditvami, adventnim sejmom in večernimi koncerti, vsako leto plačajo približno 100.000 evrov.

Nekoliko bolj varčni pa so v Mestni občini Ptuj, kjer decembrskemu dogajanju skupno namenijo okoli 88.000 evrov iz proračuna, pri čemer okrasitev mesta (svetlobna okrasitev, smrečice) stane 35.000 evrov, prižig luči, decembrski program in izvedba silvestrovanja 37.000 evrov ter program Veseli december, ki vključuje obdarovanje otrok Vrtca Ptuj in program Društva prijateljev mladine Ptuj, stane 16.500 evrov.

Slovenija Naša vlada bo za sto tisočakov postavila božična drevesa v Vatikanu

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.