Slovenija
651 ogledov

Naša vlada bo za sto tisočakov postavila božična drevesa v Vatikanu

Božično drevo Shutterstock
Postavitev božičnega drevesca na Trgu svetega Petra naj bi imela pozitiven učinek na širše gospodarstvo.

Slovensko drevo naj bi bilo visoko 30 metrov, kot simbol obletnice plebiscita

Vlada namerava konec leta postaviti slovenska božična drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Za posek, nakup, prevoz in postavitev božičnega drevesa in 36 okrasnih dreves ter za ostale promocijske dejavnosti bo porabila sto tisoč evrov. Za posek in nakup smreke ter 36 okrasnih dreves ter za prevoz bodo odšteli 40 tisoč evrov, za okrasje, kulturni program in promocijske aktivnosti pa 60 tisoč evrov.

Slovenija bo za izvedbo dogodka zagotovila eno večje drevo, visoko med 24 in 26 metri. "Če bo možno realizirati, bo slovensko božično drevo visoko 30 metrov, saj bo s tem simboliziralo 30. obletnico plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije," so zapisali, 36 dreves pa bo precej manjših, v dimenzijah od 1,5 do 6 metrov.

Vsa drevesa bodo imela certifikat

Vsa drevesa bodo imela priložen okoljski certifikat o ustreznem ravnanju z drevesno dediščino oziroma certifikat FSC, ki ga podeljuje neodvisna, nevladna, neprofitna organizacija, ki promovira trajnostno (odgovorno) gospodarjenje z gozdovi, so dodali.

V projektu poleg ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sodelujejo tudi urad vlade za komuniciranje, ministrstvo za kulturo, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve in kabinet predsednika vlade.

Projekt bo imel multiplikativne gospodarske učinke

Pobuda naj bi bila sicer stara skoraj desetletje, sprejeli so jo letos. Postavitev božičnega drevesa in ostale dejavnosti naj bi bila odlična promocija Slovenije, "predvsem v luči predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021". Verjamejo tudi, da bo imel projekt multiplikativne gospodarske učinke.

Prek organizacije dogodka želi Slovenija promovirati gozd ter gozdno-lesno verigo, ki povezuje trajnostno, večnamensko in sonaravno gospodarjenje z gozdovi. Dogodek naj bi imel tudi imel pozitiven učinek na širše gospodarstvo, saj da bomo "s finančnimi sredstvi, namenjenimi okraševanju božičnih dreves, podprli slovenske rokodelce, ki se ukvarjajo z izdelavo tovrstnega okrasja, s sredstvi, namenjenimi za kulturni program, pa bomo podprli slovenske kulturne izvajalce".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 19:55 23.september 2020.

    skratka sabine ne bo manjkalo, ona je največji strokovnjak za kič

  • Avatar praufo
    praufo 14:57 23.september 2020.

    evo lahko dam ene 20 centov, kar mam še v tošlnu, če komu kaj pomaga, da bo jekla lepša

  • marjeta698 13:08 23.september 2020.

    kaj pa naše otrokece bi lahko na ogled postavili kot DUNAJSKE DEČKE