Skrivnosten evropski otok, ki ga pozna le malokdo

Foto: Profimedia otok Achill Foto: Profimedia otok Achill Foto: Profimedia otok Achill Foto: Profimedia otok Achill Foto: Profimedia otok Achill
Predstavljamo irski otok, ki ga je na turistični zemljevid z letošnjim letom postavila črna komedija Duše otoka.
Oglej si celoten članek

Čeprav je Evropa turistično zelo dobro razvita in prepoznana, se še vedno najdejo kotički, kamor človeška noga ne stopi pogosto. Mednje je do letošnjega leta sodil irski otok Achill, ki je predvsem na račun črne komedije Duše otoka, ki so jo tam snemali, pridobil na prepoznavnosti. Achill je sicer največji med irskimi otoki, njegova površina meri 148 km². Leži ob zahodni obali Irske v grofiji Mayo in ima le 2.594 prebivalcev. S celino je povezan z mostom Michaela Davitta, med vasema Achill Sound in Polranny. Most je bil sicer prvič dokončan že leta 1887.

Foto: Profimedia otok Achill

Kot je mogoče zaslediti na spletni strani njihovega turističnega urada, je otok raj za kolesarje in zlasti za pohodnike, saj je prepreden s številnimi potmi. Med drugim se pohodniki lahko povzpnejo na več vrhov, med katerimi sta najvišja Slievemore (671 metrov) in Croaghaun (668 metrov). Zadnji se ponaša s pečinami, ki veljajo celo za najvišje na Irskem.

 

pri nas Niso Triglavska: Tri prekrasna visokogorska jezera, ki očarajo

Na otoku so zelo priljubljeni tudi vodni športi, prav tako na Inis Móru. Za ta otok je značilna kraška pokrajina s številnimi antičnimi in srednjeveškimi najdišči, tudi z znamenitim gradiščem Dún Aonghaso, ki jo je angleški umetnik in arheolog George Petrie iz 19. stoletja opisal kot "najveličastnejši barbarski spomenik v Evropi". 

Prekrasne kulise z otoka si lahko pogledate v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:16 18. Junij 2023.

    Nekaj casa zivel na Irski. Gres skozi 4 letne case skoraj vsak dan. Od dezja, mrazu, vetra in do prijetnega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.