Smučarji v Avstriji prakticirajo to dolgo tradicijo

Foto: Österreich Werbung
Foto: Österreich Werbung
S kopanjem po smučanju boste blagodejno poskrbeli za mišice, da bodo naslednji dan znova pripravljene na snežne podvige.
Oglej si celoten članek

Kombinacija smučarskih užitkov in term ima dolgo tradicijo, so nam zaupali v Avstrijski turistični organizaciji. Ste se po treningu ali napornem dnevu že namakali v kadi? Pri tem niste uživali zgolj zaradi utrujenosti, počitka in prijetne tople vode – namakanje v topli vodi ima dokazano veliko pozitivnih učinkov na telo, saj zmanjšuje vnetja in znižuje raven krvnega sladkorja.

V termah imate poleg namakanja v topli vodi možnost aktivnega gibanja v vodi in plavanja v bazenih. Gibanje v vodi je zelo zdravo, saj nam voda nudi naravno masažo telesa in utrujenih mišic. S kopanjem po smučanju boste blagodejno poskrbeli za mišice, da bodo naslednji dan znova pripravljene na snežne podvige. Zato se zdi dolgoletna avstrijska tradicija kar smiselna.

Terme pa ne ponujajo le prijetne kopeli in kopanja v bazenu, obiščete lahko tudi savno, se razvajate v gurmanskih užitkih, zabavate s celo družino ali si privoščite masažo.

Kakšna masaža je po smučanju najboljša?

"Neposredno s smučišča nikoli takoj na masažno klop. Prijetno ohlajanje, kot so plavanje, lahkotno kolesarjenje, sprehod, toplota infrardeče komore ali kopel v topli vodi, so idealne priprave na masažo," pravi Sara Kurze, vodja SPA-ja v termah Aqua Dome.

Smučarjem svetuje, da naj si za sprostitev vzamejo nekoliko več časa. Masaža naj traja vsaj 50 minut, da se lahko popolnoma izklopijo. "Po aktivnem dnevu so noge pogosto težke – tukaj pomaga poseben športni tretma. Terapevti pri tem uporabljajo točno določene tehnike, da bi pospešili regeneracijo obremenjenih mišic," opisuje. 

Priporoča še, da pridete na masažo pripravljeni: "Če pridete na masažo s polnim želodcem, bi vam bilo lahko ležanje na trebuhu neprijetno. Poleg tega naj ne bi hodili na masažo naravnost iz vroče savne. Po masaži je priporočljivo piti veliko vode ali čaja ter se izogibati težji športni vadbi."

Ker govorimo o zmagovalnih kombinacijah s smučanjem, ne smemo pozabiti na savno ... Savne imajo ob pravilni uporabi številne pozitivne učinke na zdravje, saj prispevajo k boljšemu spancu, zmanjšujejo stres, v savni si odpočijete misli in utrujene mišice, lajša pa tudi bolečine v mišicah po večjih naporih.

Foto: Perauer Savna (Avstrija)

V Avstrijski turistični organizaciji so pripravili tudi koristne nasvete za uporabo savne. Svetujejo, da po obilnem obroku ne gremo takoj v savno. "A tudi po športnem udejstvovanju je z obiskom savne dobro počakati, da se srčni utrip umiri. Najboljši položaj med obiskom savne je ležanje na hrbtu, saj se tako celotno telo nahaja na enaki temperaturi. Priporočljivo je, da se približno dve minuti pred zaključkom savnanja usedemo na eno spodnjih klopi. S tem pripravimo telo na vstajanje in nižje temperature zunaj savne. V savni se ne zadržujemo več kot 20 minut."

Kje najdemo terme ob smučiščih?

Avstrijska turistična organizacija posebej izpostavlja moderni Spa v Alpah Aqua Dome na Tirolskem, kjer se obiskovalci po napornem smučanju sproščajo v velikih lebdečih skledah, obenem pa gledajo v zasnežena pobočja, kjer so še pred kratkim smučali.

Foto: Therme Laengenfeld Aqua Dome Oetztal, Therme Laengenfeld Smučanje na tem območju je po njihovem opisu balzam za dušo in telo. Poleg mamljive hrane, ki jo nudijo tamkajšnje restavracije ob vedno zasneženih dolgih progah in vrhunske mehanizacije na smučiščih, je tu še prostor za razvajanje, ki se ga ne brani prav nihče. Kot opisujejo v Avstrijski turistični organizaciji, so na izbiro žveplova, solna in masažna skleda: "Med njimi stoji termalni stožec, osrčje kompleksa v kristalni obliki. Savne, sproščujoče terapije, udobna lounge oaza in fitnes studio izpopolnjujejo ponudbo v Templju wellnessa na Tirolskem. Otroški kotiček »Alpen Arche Noah« z atrakcijami, kot sta zaprt tobogan in tobogan z lijakom, poskrbi za navdušenje pri otrocih."

To so štiri najlepše terme na smučarskih območjih v Avstriji

Za najlepše terme na smučarskih območjih so razglasili Tauern-Spa Zell-Kaprun v SalzburgerLandu, termalno kopališče Bad Kleinkirchheim na Koroškem, GrimmingTherme v Bad Mitterndorfu na Štajerskem in Felsentherme Bad Gastein v SalzburgerLandu. "Sredi treh raztegnjenih smučarskih območij – Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Schmittenhöhe in Kitzsteinhorn/Kaprun – vas pričakuje prelep vodni svet z enajstimi bazeni in desetimi savnami," opisujejo.

Foto: Tauern SPA Kaprun Skylinepool TAUERN SPA Kaprun

"Kdor je končal s smučanjem na 103 kilometrih smučarskih prog v Bad Kleinkirchheimu, si lahko mišice in sklepe sprosti v rimskem termalnem kopališču Römerbad, kjer je na voljo pet termalnih bazenov in 13 savn," dodajajo.

V osrčju družinam prijaznega smučarskega območja Bad Mitterndorf-Tauplitz nudijo terme po njihovih navedbah veličasten pogled na mogočen masiv Grimming. 

Okoli Gasteina se nahaja kar pet vrhov, ki jih lahko osvojite na smučeh. V bližini spodnje postaje vas čakajo sproščujoče terme. V Avstrijski turistični organizaciji priporočajo občudovanje gorskega sveta iz toplega zunanjega bazena.

Smučanje Najlepša avstrijska smučišča z naravnim snegom Magična zima Zima malo drugače: Krpljanje in surfanje na poledenelih jezerih

Predlog za družinske zimske terme

Starši z majhnimi otroki ne iščejo popolne masaže in vrhunske savne, vsekakor jih bolj privlačijo bazenski kompleksi, ki ponujajo zabavo za njihove škrate. V Avstrijski turistični organizaciji so nam pomagali in predlagali nekaj term, ki so odlične za družine: Terme St. Kathrein na Koroškem, Doživljajeske terme Amade v SalzburgerLandu, Doživljajske terme Zilleral na Tirolskem in Terme Sonnentherme Lutzmannsburg na Gradiščanskem. 

Foto: Andi Bruckne Sonnentherme Lutzmannsburg Sonnentherme Lutzmannsburg

 
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.