Popotnik
5097 ogledov

Najlepša avstrijska smučišča z naravnim snegom

Avstrija, Austria.info Aldiana GmbH
Ni treba daleč iz Slovenije in tudi ni treba na ledenike, da bi uživali v smuki na naravnem snegu. Naša severna soseda ima namreč kar nekaj smučišč, ki ležijo na dovolj visoki nadmorski višini, da imajo naravnega snega v izobilju.

Tisti malo bolj vešči smučarji znajo povedati, da je razlika med smučanjem po naravnem in umetnem snegu velika. Zato so še vedno višje ležeča smučišča, ki imajo naravni sneg in jih ni treba (vsaj ne pogosto) dodatno umetno zasneževati, tolik bolj cenjena.

Avstrija ima kar nekaj takšnih smučarskih središč, kjer svoj užitek najdejo tako zares dobri smučarji kot začetniki, deskarji z različnimi nivoji znanja kot tudi ljubitelji adrenalina in privrženci freeride smučanja. Če pa bi se vendarle po kakšnem naključju zgodilo, da jo mati narava malce zagode in začne tem smučiščem primanjkovati naravnega snega, imajo seveda na voljo tudi snežne topove, ki poskrbijo, da strmine ostanejo bele.

Avstrija, Austria.info | Avtor: GMedia GMedia

Katero avstrijsko smučišče je pravo za vas?

Najlepša smučarska območja z zagotovljeno snežno odejo v Avstriji, ki ne ležijo na ledenikih, so naslednja:

Veliki Klek (1301 m–2902 m)

Smučarsko območje Veliki Klek ponuja smučanje z osupljivimi razgledi na okoliške tritisočake. Veliki Klek (nemško Großglockner) je sicer kralj Vzhodnih Alp, ki dosega osupljivih 3798 metrov nadmorske višine in velja za najvišji vrh Avstrije.

Turracher Höhe (1400 m–2205 m)

Geografska lega in višina tega avstrijskega območja zagotavljata smučanje, tek na smučeh in zimsko pohodništvo še dolgo po velikonočnih praznikih.

Gastein (850 m–2700 m)

Dolina Gasteinertal obsega kar štiri smučarska območja, ki bodo zadostila tako potrebam vrhunskih smučarjev kot željam začetnikov. Da boste od vznožja smučišč do vrhov prišli kar se da hitro, pa bo poskrbela nova sodobna vzpenjača Schlossalmbahn.

Hochkar (1480 m–1770 m)

Gre za najvišje ležeči alpski center z zagotovljeno snežno odejo v Predalpah v Spodnji Avstriji.

Tauplitz/Bad Mitterndorf (900 m–1965 m)

Tauplitz se ponaša s 43 kilometri prog in sodi med najbolj zanesljiva smučišča, kar se tiče snežne odeje.

Hauser Kaibling (900 m–2000 m)

To je eno največjih smučarskih območij Avstrije z neposrednim dostopom do smučarske regije Schladming-Dachstein.

Wildkogel Arena (856 m–2100 m)

Smučišče Wildkogel Arena bo navdušilo predvsem družine z otroki, saj ima kar 60 kilometrov odlično pripravljenih prog, od katerih so nekatere primerne tudi za manj vešče.

Obertauern (1630 m–2313 m)

V bližini mesta Salzburg se nahaja znano smučarsko območje Obertauern, ki nudi kar 100 kilometrov fantastičnih prog.

Zillertal Arena (1300 m–2500 m)

Na tem smučišču se tako smučarji kot deskarji počutijo odlično, ne glede na njihovo raven znanja, saj se na 139 kilometrih prog (ki jih povezuje kar 51 žičniških naprav) za vsakega najde nekaj.

Ischgl (1377 m–2872 m)

Znano smučarsko središče ima tako zabavne snežne parke za malce bolj adrenalinske podvige kot tako imenovana freeride območja. Ter seveda več kilometrov prog, na katerih uživajo smučarji in deskarji.

Serfaus-Fiss-Ladis (1200 m–2820 m)

To največje smučarsko območje na Tirolskem je hkrati tudi mesto, ki je priljubljeno med družinami.

Kühtai (2020 m–2520 m)

Kühtai odlikujejo široke proge, sanjska pobočja z globokim snegom, mnoge koče in bari.

Obergurgl-Hochgurgl v dolini Ötztal (1800 m–3080 m)

Nadmorska višina do 3080 metrov zagotavlja izvrstne snežne razmere in zares dolgo smučarsko sezono.

Silvretta-Montafon (700 m–2430 m)

Smučišče, ki nudi 140 kilometrov odlično pripravljenih prog in kar 70 različnih prog za freeride smučanje.

Sky Arlberg (1450 m–2811 m)

Sem zaradi prvovrstne turistične infrastrukture in sijajnih prog prihajajo turisti z vsega sveta.

Dachstein/Krippenstein (514 m–2100 m)

To smučarsko območje je posebej priljubljeno med ljubitelji freeride smučanja. Tukaj namreč najdete Freesports Areno in smučarski center v enem.

Avstrija, Avstrija.info | Avtor: TVB Paznaun – Ischgl TVB Paznaun – Ischgl

Brez tega nikar ne hodite na smučarski dopust

Smučišče ste izbrali, rezervirali nastanitev, morda že tudi vnaprej prek spleta kupili smučarske vozovnice in kmalu bo čas za odhod. Še prej pa vas čaka pakiranje. Kaj vse sodi v smučarski potovalni kovček?

Smučarska jakna in hlače, rokavice, smučarski čevlji in smuči. To so zagotovo stvari, brez katerih je smučanje neizvedljivo in na katere nihče ne pozabi. Ampak kakšen smučarski komplet imate? So smuči in pancerji res primerni za vas?

V nadaljevanju preberite, kaj ne sme manjkati v vašem smučarskem potovalnem kovčku.

  • Kakovostna smučarska jakna in smučarske hlače: Narejena naj bosta iz materialov, ki omogočajo dihanje in ki ne prepuščajo vode ter vetra. Pri nakupu bodite pozorni na vodni stolpec – ta naj bo vsaj 4000 mm – in na navodila za vzdrževanje, ki se jih nato dosledno držite. Če boste namreč smučarsko jakno in hlače prali v pralnem stroju na previsokih temperaturah in z navadnimi pralnimi sredstvi, ne bosta več dobro zadrževala vetra in vode.
  • Smučarsko spodnje perilo: Za to, da vam bo toplo in udobno, je pomembno nositi tudi dobro smučarsko spodnje perilo. Takšno, ki je narejeno iz posebnega funkcijskega materiala, ki oddaja vlago navzven in ohranja telo suho.
  • Smučarske nogavice: Če sodite med tiste smučarje, ki jih pogosto zebe v noge, potem je priporočljivo, da izberete nogavice z večjim deležem merino volne. Če pa niste zmrzljive sorte in se v noge pogosto potite, potem pridejo za vas v poštev tudi tanjše nogavice – takšne, ki omogočajo dober stik s čevljem.
  • Smučarske rokavice: Tudi te morajo biti nepremočljive in trpežne. Najbolje je, da so iz materiala Gore-Tex. Ter da se vam seveda dobro prilegajo in nudijo dober oprijem palic.
  • Smučarski čevlji: Pri nakupu smučarskih čevljev sta najpomembnejša dobra opora in na drugem mestu udobje. Peta se vam v njih ne sme premikati navzgor, pancerji pa vas nikakor ne smejo tiščati. 
  • Zaščitna oprema: Med nujno zaščitno opremo zaradi doseganja vse večjih hitrosti na smučiščih vsekakor sodita smučarska čelada in zaščita za hrbet (pogovorno rečemo smučarska želva). Tudi tukaj je izrednega pomena, da se vam oboje popolnoma prilega, saj vam sicer ne čelada ne želva ne nudi dobre zaščite.  
  • Smučarska očala: Na izbiro imate očala z različnimi tipi stekel. Zeleno, rjavo ali rahlo odbojno steklo poskrbi za dobro vidljivost ob spremenljivem vremenu (sonce in oblaki). 
  • In za v nahrbtnik: Zaščitna krema proti soncu z visokim zaščitnim faktorjem, mazilo za ustnice, prav tako z zaščitnim faktorjem, robčki, mobilni telefon, prva pomoč.

Avstrija, Austria.info | Avtor: TVB Paznaun Ischgl TVB Paznaun Ischgl

Smuko popestrijo tudi ure, preživete v smučarskih kočah

Nepogrešljiv del smučarskega dopusta predstavlja počitek v gorskih kočah bodisi med samo smuko bodisi potem, ko se proge zaprejo in za tisti dan sezujete svoje smuči. Avstrijske smučarske koče so že od nekdaj znane po prav posebni gostoljubnosti in predvsem odlični hrani, kot so cesarski praženec, Germknödel, sirove testenine (nemško Käsespätzle) in cmoki s slanino. Zaznamuje pa jih tudi prijeten ambient: domače izbe z nizkimi stropi, večinoma z lončeno pečjo na sredini, odete v les, kar ustvari še posebej prijetno vzdušje. Ter seveda dih jemajoči razgledi na zasnežen gorski svet.