Težko zaspite v hotelu? Poskusite to

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Če imate težave s spanjem v hotelu, poskušajte s temi enostavnimi nasveti utoniti v sen in se odpočiti na zasluženem dopustu.
Oglej si celoten članek

Končno ste na dopustu, a ne morete spati. Dober spanec je pod vprašajem, zlasti če se znajdete v nekem novem okolju, zato vam prvo noč tistih lepih osmih ur, enostavno uide. Za nekatere je to večja težava kot za druge, spet nekaterim se lahko ves dopust poruši, če se ne naspijo.

Strokovnjaki nudijo mnogo napotkov, kako lahko popotniki laže zaspijo: od tega, da morajo ob vsaki pijači piti še kozarec vode, do tega, da morajo klimatsko napravo nastaviti na 16 ali 18 stopinj, vse do tega, da morajo jesti več češenj, jagod in banan. Oglejmo si nekaj najboljših nasvetov.

Kosilo naj bo vaš največji obrok

Uživajte v bogatem kosilu in vanj vključite tudi sadje, zlasti češnje, jagode in banane.

"Eden izmed vrhuncev vsakega potovanja je pokušanje novih jedi, zlasti z majhnim počitkom," pravi Thomas Høegh Reisenhus, strokovnjak in svetovalec za spanje.

"Večplastna hrana tik pred spancem bo telo obremenila s prebavo. Zaradi tega boste dlje ostali v stanju REM spanja in boste doživeli bolj žive sanje, zaradi katerih boste imeli lahko nočne more in prekinjen spanec," pravi Reisenhus.

Nasprotno pa malica s hrano, ki denimo vsebuje melatonin in magnezij, ki oba spodbujata spanec in sprostitev mišic, izboljša vaš cirkadiani ritem, ki uravnava vašo budnost in spanje.

"Za prigrizek z dobrim učinkom poskusite skledico češenj ali pa osvežujoč napitek iz banane in češenj," predlaga.

PROMO To je ključnega pomena za dober spanec

Vsak močnejši napitek pospremite z vodo

Sadni koktajl ali kozarec vina sta za mnoge velik del razvajanja na dopustu. A Reisenhus pravi, da čeprav vas alkohol lahko uspava, ima pravzaprav stimulativne učinke.

"Uživanje alkohola se povezuje s slabo kakovostjo in majhno količino spanca, saj pretrese naravni spalni ciklus. Bolje se boste spočili, če boste pili prej, čez dan, nekaj ur pred spancem pa počivali. Na plaži uživajte v alkoholnih koktajlih, nato pa se za večerjo lotite brezalkoholnih koktajlov, da lahko uživate ob okusu in se izognete glavobolu," pravi.

Še en nasvet: poleg vsake alkoholne pijače popijete kozarec vode. Tako ne boste dehidrirali, medtem ko pijete.

"Hidracija je na dopustu ključna za zdravje, saj lahko potovanje in drugačno podnebje hitro dehidrirata telo, kar povzroči počasnost ter utrujenost. Tega si ne želite sredi vašega zasluženega počitka," dodaja.

Držite se običajnega spalnega ritma, a vmes tudi zadremajte

Foto: Profimedia Spanje "Spanje je gotovo ena največjih prednosti dopusta. Brez jutranje budilke, ki vas iztrga iz sanj, lahko spite, kolikor vam srce narekuje. Vsekakor poskušajte ostati znotraj ene ali dveh ur vašega običajnega vstajanja in spanja. S tem ne boste telesa preveč pretresli, ko se končno vrnete domov," pojasnjuje strokovnjak. Tudi na dopustu je ustaljena ura spanja in bujenja dober način, kako ostati spočit in poln energije za tekoči dan.

Še ena prednost počitnic je dremež, ki pomaga pri naravni utrujenosti telesa v zgodnjem popoldnevu.

"Izkoristite vaš prosti čas in popoldne zadremajte, le pazite, da ne dremljete predolgo, da ne boste iztirili nočnega spalnega ritma," dodaja.

Nastavite klimatsko napravo na 16–18 stopinj

"Če imate možnost dobiti sobo s klimatsko napravo, dajte. Temperatura med 16 in 18 stopinjami je najboljša za spanec, zato je možnost nastaviti sobno temperaturo pravi blagoslov, zlasti ko obiskujete toplejše kraje," pravi strokovnjak za spanje Steve Adams.

Spite v prezračeni postelji z bombažno posteljnino in v pižamah, ki zraku pustijo, da kroži in s tem odvede vlago proč od vašega telesa, pripominja.

Če ste predolgo ostali na soncu in imate zdaj opekline, obvezno ohladite sobo, preden greste spat.

"Najboljša temperatura za spanec je okoli 16–18 stopinj, hladne odeje bodo pa dobro učinkovale na pregreto kožo, zaradi česar boste lahko z veseljem zaspali," pojasnjuje Adams.

Uredite si prostor kot doma

"Naši možgani prevzamejo bolj občutljiv spanec, kadar smo v novem okolju, da smo bolj pozorni," pravi Reisenhus. Ta biološka nastavitev pomeni, da prvih nekaj noči v novem okolju slabše spimo.

"Da se tej težavi izognete, lahko vaš prostor uredite čim bliže vaši domači spalnici. Če običajno spite na eni strani postelje, se držite te strani tudi na dopustu. S seboj prinesite kakšen domači vonj, ki bo možganom sporočil, naj se umirijo, denimo določen parfum ali majico, ki diši po vaši posteljnini," svetuje.

In če imate najljubši zglavnik, ga vzemite s sabo. Prav tako se držite vaše običajne rutine pred spanjem.

"Če opravite iste gibe ob istem času, boste možganom sporočili, da se približuje čas za spanje, zato bodo oni sprostili telo in vam omogočali lažji spanec," pravi.

PROMO Kako izbrati primerno vzmetnico za dober spanec?

Tekom dneva ostanite aktivni

Ni nam treba razlagati, da boste zvečer bolj utrujeni, če čez dan več počnete.

"Tudi na morju skušajte biti čez dan aktivni. Ni vam treba biti preveč energični. Tudi 30 minut fizične aktivnosti, denimo plavanja ali sprehajanja, lahko veliko prispeva," pravi Adams.

Na dan pred prvo nočjo bodite še bolj aktivni kot običajno. Čez dan se sprehodite, kamor lahko, in, če imate le možnost, zaplavajte, da boste resnično utrudili vse mišice, priporočila posreduje časopis Daily Mail.

V Sloveniji Poletna osvežilna atrakcija z naravnimi masažami V Sloveniji Po osvežitev: noro lepi slapovi, ki jih morate obiskati!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.