Uporabno
359 ogledov

Kako izbrati primerno vzmetnico za dober spanec?

Mega Pohištvo Mega pohištvo
Na trgu je izbor različnih tipov vzmetnic zares bogat. Glavna razlika med različnimi vzmetnicami je v njihovem jedru. Prav sestava jedra ključno vpliva na lastnosti vzmetnice in seveda na to, kako se bomo na njej počutili in kako bomo spali. Enotnega odgovora na vprašanje, katero ležišče je najboljše oziroma najbolj primerno za nas, seveda ni. To je odvisno od naših osebnih preferenc in tudi od naših fizičnih lastnosti. V tem članku bomo opisali ključne razlike med različnimi tipi vzmetnic, kakšne so razlike med različnimi materiali.

Ležišča iz pene

Kot že samo ime pove, so ležišča iz pene izdelana iz različnih vrst pene, v svojem jedru pa nimajo kovinskih vzmeti. Glavna sestavina jedra ležišča je običajno hladno valjana pena, določeni proizvajalci pa le-to obogatijo še z ostalimi vrstami pene, na primer z lateksom. Trdota ležišča je odvisna predvsem od gostote uporabljene pene, včasih pa se v enem ležišču kombinira več različnih trdot pene, ki je lahko tudi različno profilirana, tako da se doseže primerno oporo različnih delov telesa.

Glavna prednost ležišče iz pene je visoka elastičnost ter dobra toplotna izolacija. S primerno obdelavo pene lahko proizvajalec tudi doseže, da se mikroorganizmi v ležišču ne morejo razmnoževati, zato lahko penasta ležišča štejemo tudi za higiensko primerna ležišča. Dodatna prednost penastih posteljnih vložkov je tudi ugodna cena oziroma dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Večina penastih ležišč (razen tistih z dodatkom lateksa) je relativno lahkih, kar omogoča lažji vnos v stanovanje in obračanje ležišča.

Ležišča iz pene so manj primerna za tiste osebe, ki se veliko potijo. Ker je samo kroženje zraka v ležišču slabše kot v vzmetenih vzmetnicah, je slabše tudi odvajanje vlage, kar lahko privede do plesni. Poleg tega zaradi dobre toplotne izolativnosti pene telo težje odvaja odvečno toploto. Manj primerna so penasta ležišča tudi za tiste osebe z visoko telesno težo, saj debele plasti pene težje nudijo podporo in so podvržene sesedanju.

Mega Pohištvo | Avtor: Mega pohištvo Mega pohištvo

Ležišča z bonnell vzmetnjem

Vzmetnice s klasičnim oziroma bonnell vzmetenjem so verjetno najbolj priljubljen in razširjen tip vzmetnic. Med vzmetmi v jedru se nahaja veliko zraka, ki lahko enostavno kroži, zato takšen tip ležišča dobro odvaja vlago in toploto. Kot tako je klasično vzmeteno ležišče zelo primerno za osebe, ki jim je ponoči pogosto vroče in se veliko potijo. Vzmetnica z bonnell vzmetmi nudi tudi zelo dobro podporo in je primerna za osebe z večjo telesno težo – seveda je pri izbiri potrebno paziti, da izberemo model s primerno kakovostjo vzmeti, ki omogoča ustrezno podporo. Tretja prednost bonnell vzmetnic je ugodna cena in trajnost. Glavna slabost bonnell ležišč je nekoliko slabše udobje pri ležanju, saj so vzmeti manj prožne in se zato slabše prilagajajo telesu. Poleg tega so takšne vzmetnice običajno nekoliko težje, ker je lahko ovira pri obračanju ležišča ali pri pogostih selitvah.

Ležišča z žepkastim vzmetenjem

Vzmetnice z jedrom, sestavljenim iz žepkastih vzmeti, trenutno veljajo za najbolj napredne in najbolj koristne za naše zdravje. Pri takšnem tipi vzmetnice je jedro sestavljeno iz večjega števila vzmeti, ki so vsaka posamezno zapakirane v tekstilne žepke. Takšna sestava omogoča neodvisno delovanje vsake posamezne vzmeti in s tem popolno točkovno podporo telesu. Vsaka vzmet se namreč poda ravno toliko, s kakršno silo na njo pritiska naše telo, zato dobimo občutek ležanja na oblaku. Žepkaste vzmetnice tako združujejo prednosti penastih vzmetnic (visoka elastičnost in dobra podpora telesu) s prednostmi klasično vzmetenih vzmetnic (velika zračnost, dobro odvajanje vlage in toplote, trajnost). Ležišča z žepkastim jedrom so tako primerna za osebe, ki imajo težave s spanjem, se veliko potijo ali pa jim je ponoči pogosto vroče. Običajno so na voljo v različnih trdotah, ki se med seboj razlikujejo po debelini uporabljene žice pri vzmeteh, tako da so ob izbiri primerne različice primerne tako da težje kot tudi lažje osebe.

Glavne slabosti žepkastih vzmetnic so nekoliko višja cena (odvisno od modela) ter višja lastna teža. Žepkasta jedra so obogatena s različnimi materiali, kot je hladno valjana pena, spominska pena, lateks, kokosova vlakna itd.