Popotnik
27347 ogledov

Po osvežitev: noro lepi slapovi, ki jih morate obiskati!

Tolminska korita
1/7
"Na sotočju se poleti odvijajo številni glasbeni festivali svetovnih razsežnosti kot so Metaldays, Punk rock holiday, Overjam international reggae festival, Sajeta art & music festival in Butik festival."

Vam je vroče? Odpravite se v Tolmin! Tam si boste spočili oči v zeleni naravi, nasitili ušesa s svetovno glasbo in ohladili svoje telo v bistrem toku Soče ter Tolminke.

Objem narave v Tolminskih koritih

Kot glavno znamenitost te pokrajine na Turistično informativnem centru Tolmin navajajo Tolminska korita. Pravijo, da je "najnižja vstopna točka v Triglavski narodni park." Tam lahko obiskovalci vidijo "dva kanjona, termalni vrelec, sotočje reke Tolminke in Zadlaščice, Medvedovo glavo – skalo ujeto med dvema stenama – in slapove, vhod v Dantejevo jamo ter Hudičev most." Do korit lahko prispete preko več načinov:

Do korit se obiskovalci lahko sprehodijo iz mesta Tolmin (30 minut), lahko se pripeljejo s kolesom (v koritih je tudi polnilnica za električna kolesa), lahko parkirajo avtomobil na brezplačnem parkirišču P2 ter se od tam sprehodijo do vstopne točke (15 minut), ali pa jih tam pobere brezplačni shuttle bus, ki neprestano vozi vsak dan od 10. do 16. ure. Obiskovalci lahko avtomobile parkirajo tudi na parkirišču P1 ob vstopni točki za tri evre na uro.

 | Avtor: Matevž Lavrič Matevž Lavrič

Na turističnem centru vas dalje usmerjajo na Jezero pri Mostu na Soči. Ogledate si ga lahko z ladje Lucije, ki tod redno kroži. Po podatkih na njihovi spletni strani je Lucija dolga 30 metrov in široka štiri metre z dovolj prostora za 104 potnikov. Na tej povezavi si lahko tudi ogledate njen urnik plovbe. Okvirno pluje med 11. in 16. uro.

Slovenj Gradec iz zraka V Sloveniji Popotnik Odprli so nov bazenski kompleks!

"Obiskovalce napotimo tudi do dveh manjših slapov," pravijo na turističnem centru. "Slap Beri je v Poljubinju, od parkirišča do njega je potrebnih 30 minut hoje." Razločujejo med Velikim in Malim Berijem. Prvi je po njihovih podatkih visok 25 metrov, drugi, ki je nad njim, pa 15 metrov.

"Slap Sopota se nahaja nad vasjo Podmelec. Pot od parkirišča je dolga zgolj 10 minut." Ta slap je "masiven," poudarjajo na spletni strani. "Voda pada čez previs v globino polkrožno oblikovanega amfiteatra več kot 60 metrov globoko v treh stopnjah. Nato spolzi v prostran tolmun, ki je ob obilnejših vodah vsaj trikrat večji, kar je razvidno iz okoliške vegetacije."

Zadnji izlet v naravo lahko opravite na Kozlov Rob. To je nižja vzpetina "z razvalinami starega gradu na vrhu in pogledom na mesto ter dolino Soče," pojasnjujejo v turistični pisarni.

Od starih kolišč do slovenske besede

 | Avtor: Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče
V Tolminu vam niso na voljo le naravni čudesi. Na turističnem centru predlagajo tudi obisk spominske cerkve Svetega Duha v Javorci. Do nje se gostje "lahko odpravijo peš (dobri dve uri hoje iz vstopne točke v Tolminskih koritih), s kolesom ali z javnim prevozom – shuttle busom." Le-ta, dodajajo, vozi redno vsak dan do 4. septembra z glavne avtobusne postaje v Tolminu. "Sprejema tudi pse, ki so v boksih ali na povodcu," pripominjajo. Pripeljal vas bo na parkirišče, ki je od cerkve oddaljen za 15 minut hoje. "V ceno ogleda cerkve je vključeno tudi krajše vodenje. Iz parkirišča je možen tudi dvourni sprehod po krožni poti do izvira Tolminke."

Obiščete lahko tudi Tolminski muzej, ki po podatkih na povezavi na več podružničnih mest prikazuje zgodovino tega kraja od železne dobe dalje. Tu lahko najdete tudi domačiji dveh slovenskih pisateljev, Simona Gregorčiča in Cirila Kosmača.

Kolpa V Sloveniji Popotnik Poletna osvežilna atrakcija z naravnimi masažami

Na voljo imate tudi Muzej na prostem na Kolovratu. "Atrakcija je brezplačna, možni pa so tudi vodeni ogledi," pravijo na turističnem centru. "Obiskovalci se lahko sprehodijo skozi bunkerje prve svetovne vojne in zaužijejo razgled vse do morja, na drugi strani pa vidijo razgled na dolino Soče, območje bitk iz vojne," pojasnjujejo.

Zbirališče metalcev, punkerjev in rokerjev

Nazadnje vas v turistični pisarni usmerjajo na sotočje Soče in Tolminke, po njihovem "eno izmed najbolj butičnih lokacij festivalov sploh."

Na sotočju se poleti odvijajo številni glasbeni festivali svetovnih razsežnosti kot so Metaldays, Punk rock holiday, Overjam international reggae festival, Sajeta art & music festival in Butik festival.

Če vam postane vroče od zabave ali od poletnega sonca, vam priporočajo osvežitev v reki Soči. "Reka ima prijetnih 17 stopinj celziija," pravijo.

V Sloveniji Popotnik Turistični biser: Uvajajo parkirnino, a brez gotovine

Ležišča v idili

 | Avtor: Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče Jošt Gantar, arhiv Turizem dolina Soče
Ko boste Tolmin obiskali, lahko svoj avto pustite tudi na parkirnih mestih pri knjižnici Cirila Kosmača – Letališče. "Prva ura parkiranja je brezplačna, vsaka naslednja pa stane 40 centov. Brezplačno makadamsko parkirišče se nahaja še ob športnem parku Brajda," pojasnjujejo na turističnem centru.

Letos je obiskovalcev Tolmina znatno več kot prejšnji dve leti, saj so koncerti in festivali zopet dovoljeni v predkoronskem obsegu, pravijo. Sredi festivalov se boste tu srečali z največjo gnečo. Na turističnem centru poročajo, da se na povprečen dan na turistični info točki oglasi 40 do 60 gostov, v času festivalov pa preko 90. "Zaradi gneče nastajajo težave predvsem v Tolminskih koritih ter v trgovinah in barih," dodajajo.

Če želite v dolini Soče ostati dalj časa, se lahko za nastanitve pozanimate na njihovi spletni strani. Tu boste našli od najenostavnejših prenočišč in kampov do najbolj očarljivih zasebnih kočic in apartmajev. Cene se razprostirajo od okoli deset evrov na noč vse do čez 200 evrov na noč.

Za nepozabno izkušnjo, ki je ne najdete nikjer drugje v Sloveniji, obiščite Tolmin!

Turisti None Nasvet pred dopustom: Z napakami se ukvarjajte že na poti
Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 10:27 06.avgust 2022.

    Posočje je idealno za aktiven dopust. Mogoče je tako manj primerno za mlade družine. Za mladino je poleg festivalov na voljo cel kup adrenalinskih športov. Za starejše je Soška fronta neizčrpna tematika. Poleg Kobariškega (vojnega) muzeja je posebna izkušnja terenski ...prikaži več ogled strelskih jarkov in kavern, kar nadgradi pohodništvo. Odsvetujem pa obisk v sezoni, ker so mesta zatrpana z ljudmi. Pozna pomlad in zgodnja jesen sta idealna. Smučišče Kanin pa ima smolo, da je pozimi dostop do Posočja otežen.

  • Avatar Leon
    Leon 09:41 06.avgust 2022.

    Povsod ni dovoljeno kopanje !

Sorodne novice