Popotnik
50014 ogledov

Turistični biser: Uvajajo parkirnino, a brez gotovine

1/11
TIC Jezersko
"Zelo smo ponosni na našo trenutno še neokrnjeno naravo. Prizadevamo si jo takšno tudi ohraniti."

Če ste preobremenjeni s prehitrim ritmom modernega življenja, če si za nekaj dni želite oddahniti v čisti in mirni naravi ter se spomniti na enostavno planinsko življenje, vam ni treba iskati dlje od Jezerskega. Tihi kotiček na severu Slovenije ponuja obilo pohodnih in kolesarskih poti ter vpogled v bogastvo narave in planinsko kulturo. Lepoto in skrivnosti te dežele so nam razkrili na Turistično informativnem centru Jezersko.

 | Avtor: TIC Jezersko TIC Jezersko

Svež zrak in kulisa gora

Na Jezerskem ne zmanjka sprehajalnih in pohodniških poti, tako za izkušene planince, ki iščejo izzive po strmih vrhovih, kot tudi za manj izkušene pohodnike, ki se želijo vživeti v neokrnjeno naravo.

Med raznovrstnimi potmi lahko izpostavimo Tematsko sprehajalno pot po dolini Ravenske Kočne, ki po pričevanju turistične pisarne spada med njihove "najlepše in najdaljše sprehode." V celoti je dolga 8 kilometrov, zanjo je predviden triurni sprehod, a je nezahtevna: opremljena je s klopmi in smernimi tablami. "Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi," pojasnjujejo.

Velika planina PROMO Uporabno Posnemite čudovite planine pokrite z živopisanimi cvetovi – Velika planina ali Golica sta najlepši spomladi Poreč Istra PROMO Uporabno Najlepše pohodniške poti v slovenski Istri

Strmi vrhovi in jeklenice

Bolj izkušeni pohodniki se lahko podajo na Jezersko planinsko pot, ki zajema 20 kontrolnih točk po jezerskih hribih. "Z njo bi radi približali naše gore tudi planincem iz drugih krajev in vam v spomin na prehojeno pot namenili tudi spominsko značko," pravijo na turističnem centru. Najvišji vrh na tej poti je Grintovec z 2.558 metri. Podroben program si lahko ogledate tu.

 | Avtor: TIC Jezersko TIC Jezersko
Ponujajo tudi razne plezalne smeri za alpiniste, na primer severne stene Grintavca, Kočne, Dolgega hrbta in Skute, posebej pa izpostavljajo Ferato Češka koča, ki je pravzaprav "prva športna ferata v slovenskih Alpah in ena izmed težjih ferat pri nas. Ponuja lepo plezanje in prijeten zaključek na Češki koči."

Težki vzponi in adrenalinski spusti

Tudi kolesarjem ne primanjkuje priložnosti, saj na Jezerskem ponujajo kolesarsko pot z več odseki, ki vas vsak vodi v svoj predel doline. Najkrajša tura v njihovi ponudbi je pot na Jezerski vrh in Ankovo planino. Ta z osemnajstimi kilometri dolžine in tristometrskim vzponom traja približno dve uri.

Najdaljša je Turno kolesarska pot Karavanke, ki traja tri ure in pol. Ta vključuje več kot osemstometrski vzpon in sedemstometrski spust. "Pot večinoma poteka po dobro prevoznih gozdnih cestah in poteh od ene slikovite planšarije do druge. Za potrebe gostov v destinaciji Jezersko smo pripravili traso od Spodnjega Jezerskega do Medvodja," dodajajo na turističnem centru.

Gorska kolesa si lahko sposodite v turističnem centru in Šenkovi domačiji. Električnih koles zaenkrat še ne ponujajo.

 

Edinstvena narava in kultura

Za tiste, ki se bolj zanimajo za kulturne značilnosti tega okolja in jim daljše pohodne poti niso po godu, na Jezerskem organizirajo tudi vodene oglede. Tako imenovana Krožna pot po znamenitostih vas vodi do izvira mineralne vode Jezerske slatine. Na poti si ogledate tudi "cerkev sv. Andreja s čudovitimi freskami, ki stoji na prav posebni lokaciji", na Šenkovi domačiji lahko poskusite tipične pastirske jedi, proti koncu pa še pokukate v etnografski muzej Jenkova kasarna.

Na Sprehajalni tematski poti v dolini Ravenske Kočne vam pokažejo številne živalske in rastlinske vrste. Zdaj nam v turistični pisarni poudarjajo, da lahko na tej poti vidite še edini ohranjeni ledenik v Sloveniji, ledenik pod Skuto.

 | Avtor: TIC Jezersko TIC Jezersko
Na voljo imate tudi ogled tako imenovanih Jezerskih štorij. "To so igrane zgodbe iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti, ki vsako leto pritegnejo mnogo obiskovalcev," pojasnjujejo. Prav tako si lahko ogledate predelavo volne in izkusite soljenje ovc v planini. Tu se hvalijo z Jezersko-solčavsko ovco, njihovo edinstveno pasmo.

 

Nastanitve prilagojene vsakemu obiskovalcu

Za dostop do Jezerskega je na voljo več parkirišč: "Parkira se lahko v centru vasi, ob Planšarskem jezeru, na začetku tematske poti in višje v dolini Ravenske kočne." Opozarjajo, da bo za slednji kraj kmalu uvedena parkirnina, in sicer bo znašala 10 evrov od začetka junija do konca septembra. Preostali del leta bo stala le 5 evrov. "Parkirišče v dolini Ravenske Kočne bo odprto za 100 vozil. Parkirnina se plača z bančno kartico ali preko aplikacije. Gotovinskega plačevanja ni," dodajajo.

Če želite tu ostati dalj časa, imate na voljo pestro izbiro nastanitev. "Za daljši obisk vam nudimo tudi različne nastanitve, katere so prilagojene vsakemu posamezniku." Ponujajo vse od hotelov, penzionov in apartmajev do kampov, turističnih kmetij in planinskih koč. Podrobnejše informacije o nastanitvah si lahko ogledate tu.

Za najboljši, nemoten ogled se odločite za daljšo nastanitev, da se boste aktivnosti lahko udeleževali med tednom. Na turističnem centru pojasnjujejo: "Največ obiskovalcev pride med vikendom, takrat so parkirišča natrpana in gorske poti živahne. Čez teden je dnevnih turistov seveda manj." Dodajajo še, da je zlasti ob lepih vikendih "turistov ogromno."

Če vam poleti ne uspe priti, se za obisk lahko odločite tudi pozimi. Takrat na Jezerskem poleg pohodniških poti ponujajo tudi smučanje, sankanje, drsanje in celo hokej.

V turistični pisarni nazadnje poudarjajo, da si za obiskovalce želijo čim bolj ozaveščene turiste, take, ki spoštujejo naravo in se v njej znajo primerno vesti. "Zelo smo ponosni na našo trenutno še neokrnjeno naravo. Prizadevamo si jo takšno tudi ohraniti," zaključujejo.

BLED Gorenjska V gorenjskem biseru se veselijo obiskovalcev
Komentarjev 17
  • PohodnikPZ 21:37 31.julij 2022.

    Čestitke redarjem. Danas je vsaj 1oo gostov v okolici pod parkiriščem dobilo Kazen 8o eur kao za nepravilno parkiranje. Super za vse pohodnike na tam okoli koče gore. Češka Ledine.

  • Kmodri 20:48 31.julij 2022.

    Spet odiranje slovenskih obiskovalcev. Kmalu bo vse privat.

  • eminenca 17:54 31.julij 2022.

    naj si v rit vtaknejo še ta jezersko, če bom kaj rabil, bo to kvečjemu privat, te parkirnine so pa postale tržna niša za ves naš turizem ... naj plača kdor še ne videl jezersekga in dost keša ... se ...prikaži več pa strinjam, da je pravno sporno tole samo s kartico ... mah kdo bi vedel, naj kasiraja, mene ne bodo vidli

Sorodne novice