Uporabno
4344 ogledov

Najlepše pohodniške poti v slovenski Istri

Gozd, pohod, izlet, sprehod Profimedia
V slovensko Istro se lahko odpravite tudi na prijetne pohode. Predstavljamo vam najlepše pohodniške poti v slovenski Istri.

Slovenci Istro največkrat povezujemo z morjem, kopanjem in plažo, le malokrat pa pomislimo, da nam ponuja še mnogo več. Enodnevni izlet do obale lahko popestrimo s pohodništvom, po končanem pohodu pa še z namakanjem v morju. Slovenska Istra ponuja skrite bisere, ki niso težko dostopni. Lahke pohodniške poti ponujajo čudovite razglede in nekatere skrite bisere, ki samo čakajo, da jih obiščete.

Med številnimi destinacijami v Istri je težko izbrati tiste najlepše, pa vendar vam predstavljamo tri čudovite poti, ki jih preprosto morate obiskati!

Hervis | Avtor: Hervis Hervis

Slovenska Istra je odlična izbira za pohodniške poti, primerne za otroke.

Grad Socerb (ali Grad Strmec)

Vzpon na grad Socerb spada med lahke pohodniške poti (pribl. 4,5 km). Od izhodišča v vasici Osp pohod traja približno 80 minut (lahko pa se odločite za pot iz vasi Varda, ki je kilometrsko in časovno krajša). Vas Osp je ena najstarejših slovenskih vasi. Omenjena je bila že v 11. stoletju, danes pa je znana predvsem po dveh udornicah, ki sta znani plezališči.

Pod vasjo je urejeno parkirišče, kjer lahko varno pustite avto, saj v vasi zaradi ozkih ulic ni mogoče parkirati. Pot do gradu je jasno označena in preprosta, vseeno pa vam priporočamo nizke pohodniške čevlje, pohodniški nahrbtnik (v katerem ne smeta manjkati malica in voda) ter pohodniške palice.

Grad je bil zgrajen v 14. stoletju in stoji na robu več kot 300 metrov visoke kraške stene, ki ponuja popoln razgled na Tržaški in Koprski zaliv. Skozi zgodovino je bil zaradi svoje strateške lege pomembna obrambna točka. Večkrat je bil tudi poškodovan, njegovi lastniki pa so se pogosto menjavali (Benečani, Tržačani, Habsburžani). Leta 1780 je grad zaradi udara strele v celoti zgorel. V gradu je danes gostišče, zraven njega pa lepa razgledna ploščad.

Nekaj sto metrov naprej se nahaja Sveta jama na Socerbu, do katere se prav tako splača sprehoditi. Globoka je 44 metrov in dolga 231 metrov, o njej pa je pisal že Janez Vajkard Valvazor. V njej se nahaja edina podzemna cerkev v Sloveniji, v kateri opravljajo verske obrede. Odprta je le ob nedeljah ob 14. uri.

Prav vse pripomočke za varno in udobno pot lahko na enem mestu najdete v kategoriji pohodništvo v trgovini Hervis.

Strunjanska krožna pešpot

12 kilometrov dolga krožna pešpot iz Strunjana do Portoroža in nazaj je nezahtevna pot, ki spada med lahke pohodniške poti in je namenjena praktično vsakomur. Pot traja približno 3 ure in je zelo jasno označena. Združite jo lahko s Piransko ali Seško pešpotjo in si tako pohod še malo podaljšate.

Pešpot povezuje mesti Strunjan in Portorož. Poteka skozi 550 metrov dolg kamnit tunel Valeta, ki je namenjen le pešcem in kolesarjem. Vije se po trasi nekdanje ozkotirne železnice Parenzana, ki je povezovala Trst in Poreč.

Hervis | Avtor: Hervis Hervis

Strunjanska krožna pot je odlična izbira za družine.

Pešpot poteka po nasadih kakijev in oljk, po potkah čez soline, čez Krajinski park Strunjan in po robu najvišjega klifa vzhodnega Jadrana, od koder se ponuja čudovit razgled na Mesečev zaliv.

Primerna je tudi za mlajše otroke. Kljub temu da je pot enostavna, bodo nizki pohodni čevlji dobra izbira, saj bo hoja zagotovo udobnejša, za lažjo hojo pa tudi pohodniške palice niso nikoli odveč. Tudi za najmlajše ljubitelje hoje lahko udobna oblačila in obutev za izlete najdete v spletni trgovini Hervis.

Strunjanska krožna pešpot je odlična izbira za družine, saj si bodo lahko tam otroci privoščili še zaslužen skok v morje. Zabaven dan vam tako ne uide.

Spodmoli Veli Badin

Na skrajnem jugu kraškega roba, v zaledju slovenske Istre, se nahajajo čudovite previsne stene. Zaradi previsne oblike spominjajo na ušesa, po zaslugi njihove ukrivljenosti pa se v njih ujame zvok iz okolice, kar jim daje še posebno privlačnost. Domačini spodmole Velega Badina zato imenujejo Ušesa Istre.

Spodmolov je več in so različno veliki – največji je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Nahajajo se na čistem jugu kraškega roba in spadajo med največje spodmole v Evropi.

Izhodišče za pot na spodmole Veli Badin je vas Sočerga oziroma Cerkev svetega Kvirika v bližini. Dolžina poti iz vasi in nazaj znaša približno 5,5 kilometra in ob normalno hitri hoji traja približno 2 uri do 2 uri in pol. Pot spada med lahke pohodniške poti. Je dobro označena in primerna tudi za družine z otroki. Pri hoji ob prepadnem robu sta potrebni pozornost in previdnost.

Sama pot se začne z rahlim spustom s približno 200 metrov nadmorske višine, od izhodišča do spodmolov, kar pomeni, da se na poti nazaj rahlo vzpenjate. Priporočamo običajno pohodniško opremo, kot so nizki pohodni čevlji, pohodniški nahrbtnik in pohodniške palice.

Hervis | Avtor: Hervis Hervis

Primerna pohodniška obutev in pohodniški nahrbtnik sta obvezna oprema.

Na poti si lahko ogledate tri znamenitosti. Poleg spodmolov še bunker v skali, ki se nahaja na začetku poti (v bunkerju je tudi vpisna knjižica), na koncu poti pa je zanimiv tudi naraven kamniti most. Njegov lok je dolg kar 6 metrov in predstavlja krasno točko za spominsko fotografiranje.

Spodmoli so čudoviti v vseh letnih časih, marsikomu pa so najbolj všeč jeseni, predvsem zaradi grmičkov ruja, ki so jeseni odeti v prečudovite jesenske barve od živo rumene do temno rdeče. Nastanek spodmolov je zavit v tančico skrivnosti. Po vsej verjetnosti gre za zrušene kraške jame, ki so posledica kombinacije temperaturnega, tektonskega in korozivnega dogajanja.

V spodmolih gnezdijo redke ptice, kot so velika uharica, puščavec, skalni golob, rdeča lastovka in planinski hudournik. Priporočljivo je, da jih ob ogledovanju znamenitosti ne vznemirjate in upoštevate navodila, ki jih lahko najdete na tablah.

Če ste že na poti proti Slovenski Istri in ste se zadnji trenutek odločili, da bi naredili še pohodniški izlet, naj vas ne skrbi, če ste pozabili opremo. Na obali lahko obiščete Hervisovo trgovino v Planetu Koper in najdete vse, kar potrebujete za udoben pohod.