Popotnik
33932 ogledov

Odprli so nov bazenski kompleks!

Slovenj Gradec iz zraka
1/9
Tomo Jeseničnik
"Imamo infrastrukturno eno najbolje urejenih kolesarskih poti Štrekna, ki poteka po trasi nekdanje železnice. Ponujamo tudi izposojo navadnih in električnih koles."

Če letos iščete počitniško destinacijo znotraj Slovenije, pokukajte tudi v Slovenj Gradec, ki poleg umetniških razstav in zgodovinskih ostankov, ponuja tudi številne rekreacijske in relaksacijske aktivnosti v naravi. Za informacije o tem čudovitem mestu smo se obrnili na Turistično informativnem centru Slovenj Gradec.

Tudi afriška zbirka in kotiček Huga Wolfa

Slovenj Gradec nudi zanimive kulturne in zgodovinske znamenitosti. Ljubitelji zgodovine se bodo gotovo zanimali za staro mestno jedro, ki še vedno ohranja svojo srednjeveško podobo. Skozi čarobne ulice se lahko podate v številnih vodenih sprevodih. "Še posebej je zanimiv Sprehod ob mestnem obzidju," poudarjajo na Turistično informativnem centru. Ta pot vas popelje ob ostankih zidu, ki je nekoč varovalo mesto.

Znotraj samega jedra najdete cerkev svete Elizabete, najstarejšo še stoječo zgradbo v mestu, in dvorec Rotenturn. Slednji je najbolj zanimiv ravno poleti, ko služi kot prizorišče številnih prireditev. Na turističnem centru še poudarjajo, da lahko mnoge prireditve in koncerte poleti najdemo tudi drugod po mestnem jedru.

Trg svobode proti cerkvi sv. Elizabete | Avtor: Vanč Pisar - Štrekna Vanč Pisar - Štrekna

Za obisk lahko parkirate v samem mestnem jedru ali v njegovi okolici. Parkirnina do dveh ur stane en evro, do štirih ur stane dva evra, vse nad šest ur pa pet evrov. Ob nedeljah parkirnine ni. Podroben cenik si lahko ogledate tu.

Ena izmed mnogih zgodovinskih atrakcij izven mesta je cerkev svetega Jurija na Legnu. Značilnost te cerkve, pojasnjuje v turistični pisarni, so steklena tla, ki razkrivajo najstarejše temelje stavbe in obiskovalcem omogočajo "pristen stik s preteklostjo".Najstarejši temelji segajo v prvo polovico devetega stoletja. To pomeni, da je bila ta stavba med najzgodneje ustanovljenimi cerkvami v času pokristjanjevanja slovenskega prostora.

Pester izbor tako domačih kot tudi tujih zgodovinskih artefaktov ponuja Koroški pokrajinski muzej. Na Turistično informativnem centru zlasti poudarjajo Sokličevo zbirko:

Zagotovo vas bo navdušila Sokličeva zbirka, ki obsega preko 1.800 predmetov, od tega arheološke, etnološke, kulturnozgodovinske in zgodovinske predmete, numizmatično zbirko, likovno zbirko starejše umetnosti in zbirko sodobne likovne umetnosti 20. stoletja, zbirko predmetov jugovzhodne Azije, afriško zbirko in kotiček Huga Wolfa.

Turistično informativni center Slovenj Gradec

"Najbolj znani medenjaki in lectova srca"

Ravno smo omenili Huga Wolfa.Ta je bil skladatelj, rojen leta 1860 v Slovenj Gradcu, danes pa je znan kot "mojster poznoromantičnih samospevov". Na turističnem centru predlagajo ogled njegove rojstne hiše, ki predstavlja "Wolfovo življenje in delo skozi vsa značilna obdobja njegovega intenzivnega, ekstravagantnega in tudi tragičnega življenja."  Pripominjajo še, da lahko v izbranih lokalih po mestnem jedru naročite tako imenovano Wolfovo kavo in jo pijete na enak način, kot jo je on nekoč rad pil.

Doživetje medenega raja Perger 1757 | Avtor: Arhiv Perger 1757 Arhiv Perger 1757
Ob kavi se vam bo morda porodila želja po sladkem prigrizku. Tega lahko najdete v Medenem raju Perger, od koder prihajajo "najbolj znani medenjaki in lectova srca". Ko boste tam poskušali sladice, bodo z vami Pergerji delili družinske skrivnosti in prigode njihovega podjetja, ki seže v daljno leto 1757.

Da nasitite še svoje oči, lahko vskočite v Koroško galerijo likovnih umetnosti, ki skupaj šteje več kot 3.000 likovnih del. "Sestavljajo jo dela številnih tujih in domačih avtorjev ter posebni večji sklopi zbirk, kot so zbirka Jožeta Tisnikarja, ki je dopolnjena z zbirko Hommage Tisnikarju – ta povezuje dela slovenskih in tujih avtorjev s Tisnikarju sorodno tematiko – zbirka del Franca Bernekerja, Bogdana Borčića, Valentina Omana, Štefana Planinca in Pina Poggija."

BLED Gorenjska V gorenjskem biseru se veselijo obiskovalcev
 

Ponujajo tudi izposojo koles

A da ne boste mislili, da Slovenj Gradec nudi le sprostitev za dušo in um. Nudi tudi številne fizične aktivnosti. "Ker smo obdani s številnimi manjšimi in večjimi vrhovi, je destinacija vedno bolj popularna tudi za pohodnike," pojasnjujejo na turističnem centru. "Naj si bo to kratka pohodna pot na Rahtelov vrh, kjer se odpre pogled na celotno mesto in Mislinjsko dolino ali pa ogled najvišje ležeče cerkve v Sloveniji na Uršlji gori. Idej za pohode pri nas ne bo zmanjkalo."

Pohodništvo | Avtor: Vanč Pisar - Štrekna Vanč Pisar - Štrekna
Tu boste našli tudi mnoge ustaljene pohodniške poti, na primer Slovensko planinsko pot, Evropsko pešpot E6 in pot po soteski Kaštel, ki vas bo s senco krošenj zaščitila pred soncem in s hladnim tokom osvežila sredi vročega poletnega dne.

Tudi kolesarji se lahko pridružijo zabavi, tako začetniki kot najbolj izkušeni mojstri. "Imamo infrastrukturno eno najbolje urejenih kolesarskih poti Štrekna, ki poteka po trasi nekdanje železnice. Ponujamo tudi izposojo navadnih in električnih koles," trdijo v turistični pisarni.

Parkirišča za pohodne in kolesarske poti so brezplačna. Nahajajo se na izhodiščnih mestih poti.

Poleg športnih aktivnosti imate na voljo tudi mnoge aktivnosti za sprostitev telesa, na primer savne in wellness centri. Na turističnem centru zlasti poudarjajo novozgrajeni bazenski kompleks:

Z julijem se je odprl nov bazenski kompleks Aqualatio z zunanjimi in notranjimi bazeni, wellness in rehabilitacijskim delom, fitnesom in otroško igralnico. V okviru kompleksa se v septembru odpira tudi park urbanih športov, oboje bo, verjamemo, destinacijo naredilo zanimivo še za druge vrste gostov.

Turistično informativni center Slovenj Gradec

Tako uspešna je letošnja sezona

Če se odločite obiskati Slovenj Gradec za več dni, imate na voljo pestro izbiro nastanitev, med njimi tudi butične in navadne hotele, hostle, apartmaje in turistične kmetije. Cene teh nastanitev se med sabo razlikujejo, zato se morate o njih posebej pozanimati.

Čeprav ima Slovenj Gradec letos uspešno sezono s skoraj štirikratnim številom obiskovalcev kot lansko leto, v mestu ni zaznati pretirane gneče. Na Turističnem centru pojasnjujejo, da ponujajo toliko vsebinsko in krajevno raznovrstnih atrakcij, da se prekomerna množica težko nabere na enem samem mestu. Nazadnje pa dodajajo, da je Slovenj Gradec znan po tem, "da si povsod lahko najdemo kotiček zase in se v miru sprostimo ter nadihamo svežega zraka."

Profimedia PROMO Uporabno Najbolj priljubljene počitniške destinacije tega poletja
Komentarjev 1
  • Beulah_Folks 12:15 30.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela naa dan...glej več informacij ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

Sorodne novice