To so letošnje najbolj priljubljene destinacije za novo leto

Pri slovenskih turističnih agencijah smo preverili, katere destinacije za novo leto so letos najbolj priljubljene in kakšno povpraševanje vlada.
Oglej si celoten članek

Medtem ko si nekateri posamezniki novo leto želijo preživeti v toplem objemu doma, marsikoga premami skok v tujino. Če lani zaradi zaprtja države to ni bilo izvedljivo, je letos zgodba drugačna. Kot pravijo turistične agencije so ljudje željni potovanj, kar se pozna tudi pri zanimanju za silvestrovanje v tujini.

novo leto

V turistični agenciji Kompas so celo omenili, da so številke primerljive z letom 2019. Zaradi raznovrstne ponudbe je starostna skupina, ki so odloča za novoletna potovanja in počitnice z njimi, zelo raznolika: "Pari se odločajo za oddih na Mavriciju, družine za počitnice na Zanzibarju ali v Dubaju, vsi željni raziskovanja urbanih središč se odpravijo v Pariz, Istanbul ali na Malto, ljubitelji narave pa obiščejo Madeiro."

Tudi iz Slovenije Šest najboljših novih evropskih železniških povezav – tudi iz Slovenije

Pri Palmi, kjer so glede na povpraševanje v primerjavi z letom 2019 na dobrih 30 odstotkih, opažajo, da so se za najbolj iskan produkt v letošnjem letu izkazala posebna letala, direktno in varno iz Ljubljane. "Je pa zanimivo, da smo v letošnjem letu daleč največ  gostov do sedaj odpeljali k Božičku v Rovanijemi, kar je tudi pokazatelj, da se gostje odločajo za varen in unikaten produkt," še dodajo pri Palmi. V decembru bodo na različnih segmentih njihove ponudbe skupaj prepeljali preko 1000 potnikov, različnih starostnih profilov. Z njimi bodo na pot odšli mlajši pari, posamezniki, družine in tudi veliko 'seniorjev ter senijorit', ki veljajo za zelo potovalno usmerjeno skupino.

S precej nižjimi številkami pa se soočajo pri največji turistični agenciji za mlade – Supri Travel, kjer je upad v primerjavi z letom 2019 približno 80-odstoten. To se posledično pozna tudi pri manjši ponudbi, ki je iz preteklih desetih destinacij za novo leto letos padla na pet. Pri omenjeni agenciji, kjer imajo največ gostov iz starostne skupine 18 do 35 let, opažajo, da imajo letos veliko tudi starejših gostov.

Najbolj priljubljene destinacije so …

Da so meje med državami v novoletnem času letos odprte, in da je način prehajanja bolj poenoten, se pozna pri raznoliki in pestri ponudbi. Pri Kompasu omenijo, da so med Slovenci najbolj iskane tople destinacije, kot so Mavricij, Zanzibar, Maldivi in Dubaj, pa otok večne pomladi – Madeira ter praznična Malta. Od prestolnic so najbolj iskani Pariz, Istanbul in Madrid, ob bližnjih destinacij pa Budimpešta in Zagreb. Za pravi hit letošnje novoletne ponudbe, kamor so sicer leteli že spomladi, poleti in jeseni, pa je portugalska Madeira.

Madeira Tudi v agenciji Palma opažajo, da je skok v toplejše kraje med Slovenci za novo leto prva izbira. S posebnimi letali se bodo iz Ljubljane in Zagreba odpravili na Madeiro, Malto, Sicilijo, Egipt in Dubaj. Obiskali bodo tudi dve puščavski destinaciji Oman in Jordanija, ki sta bili tudi zelo hitro razprodani. Tradicionalno bodo silvestrovo preživeli še v Istanbulu, Parizu, Budimpešti, Sarajevu, Beogradu in sosednjih mestih oziroma prestolnicah. Odkrivali bodo tudi čare Albanije, za katero omenijo, da je letos postala pravi potovalni hit. Veliko zanimanja vlada prav tako za sanjske destinacije; največ povpraševanj beležijo za Maldive, Sejšele, Zanzibar, Dominikansko republiko in Mehiko. Veliko povpraševanja pa je tudi za smučanje ter krajše odklope v Sloveniji in sosednji Hrvaški.

"Naša letošnja novost je Malta s poletom iz Ljubljane, za katero je vladalo veliko zanimanje in kjer smo bilo zelo hitro razprodani. Tudi v Dubaj letos poletimo iz Ljubljane v času novega leta, kar je resnično velika prednost, ki se je med našimi gosti že zelo lepo 'prijela'. V svetovljanski Dubaj so sicer direktne povezave trikrat tedensko, skozi vse leto," še omenijo pri Palmi.

Ponudba silvestrovanj turistične agencije Supra Travel pa zajema pet destinacij: Azurno obalo, Prago, Beograd, Novi Sad in Banja Luko. Kot omeni direktor agencije Pavle Kostadinović, največ zanimanja za silvestrovanje v tujini vlada za Beograd.

Slovenija Padla odločitev: Silvestrovanje le na teh mestih in pod temi pogoji

Turistični boni še vedno aktualni

Medtem ko v agenciji Supra Travel niso usmerjeni na ponudbo v Sloveniji in turističnih bonov posledično ne morejo sprejemati, pri Palmi povedo, da je povraševanje po turističnih bonih še vedno precejšnje: "Večina gostov, ki bo z nami dopustovala med božično-novoletnimi prazniki, je uporabila turistične bone. Največ zanimanja smo zabeležili za terme in slovensko obalo."

Pri Kompasu pa v zadnjem času opažajo, da se večina gostov, ki želijo uporabiti turistične bone, obrača direktno na ponudnike.

Slovenija Mateja Logar: To si za silvestrovanje le privoščite

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:11 31. December 2021.

    Ostanite rajši v svojih blatnih luknjah in nam nehajte nosit virus nazaj!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.