Tudi to skrito oazo za hedoniste ponuja Hrvaška!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ker določeni kotički Hrvaške še vedno ostajajo nepoznani, so na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji pripravili spisek znamenitosti, ki jih je vredno obiskati.
Oglej si celoten članek

Medtem ko večina turistov Hrvaško obiskuje zaradi prekrasnih plaž in čistega morja, se počasi in vztrajno razvija tudi njeno zaledje, ki ponuja marsikatero znamenitost, vredno obiska. Eno izmed njih je zaledje Zadra, ki se je s svojo bogato dediščino sicer že uveljavil kot ena najbolj zaželenih turističnih destinacij na Hrvaškem. Malokdo pa ve, da se njegov pravi dragulj v resnici skriva v njegovem zaledju.

popotnik Tega dela Hrvaške najbrž še niste videli, pa bi ga morali

Ta pritegne tiste, ki si želijo oddiha stran od mestnega vrveža in množic ter uživati v sožitju z domačim pridihom kraja. Zadrsko zaledje je prava oaza za hedoniste, ki lahko uživajo v izjemni zgodovinski kulturni dediščini, poskusijo avtentično gastronomijo in občudujejo neokrnjeno naravo. Ker določeni kotički Hrvaške še vedno ostajajo nepoznani, so na Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji pripravili spisek znamenitosti, ki jih je vredno obiskati v okolici Zadra.

Vransko jezero – naravni biser blizu Zadra

Naravni park Vransko jezero, oddaljen le 40 kilometrov od Zadra, predstavlja največje naravno jezero na Hrvaškem. Ta čudoviti park je zaščiteno ornitološko področje, kjer domuje stotine ptic in številne druge živalske ter rastlinske vrste. V bližini najvišjega vrha Naravnega parka Vransko jezero se nahaja razgledna točka Kamenjak, s katere se odpira čaroben panoramski pogled na okolico. To čarobno okolico je najbolje raziskovati peš ali s kolesom po urejenih tematskih poteh.

Foto: Profimedia Vransko jezero

Kanjon reke Zrmanje – skrita lepota kraške divijne

Reka Zrmanja, znana kot kraška lepotica, v svoji sedemdesetkilometrski dolžini, ki se steka proti Jadranskemu morju, prečka kar šest kanjonov, pri čemer je zadnjih deset kilometrov posebej zaščitenih. Ta zelena lepotica je že v 50. letih pritegnila pozornost filmske industrije, zato vas bo okolica spominjala na indijanskega poglavarja Winettuja. Možnosti za izlete so neskončne; lahko izbirate med vožnjo s čolni, raftingom ali supanjem.

Foto: Profimedia reka Zrmanja

Kudin most – skriti dragulj ljubezni ob reki Krupi

Le dobro uro vožnje od Zadra, v bližini mesteca Golubić, se nahaja Kudin most na reki Krupi. Je eden najlepših skritih in neobljudenih mest na Hrvaškem. Zaščiten spomenik narave je zgrajen v tehniki suhih zidov in sestavljen iz dvanajstih ohranjenih travertinskih blokov. V ozadju osupljivega mostu se skriva ena izmed najlepših hrvaških ljubezenskih zgodb, ki pripoveduje o njegovem nastanku.

Foto: Profimedia Kudin most

Maškoviča Han – srednjeveško doživetje s pridihom orienta 

Maškovića Han, monumentalna zgradba iz 17. stoletja, se nahaja ob Vranskem jezeru v severni Dalmaciji. Izjemni spomenik turške arhitekture je prava zakladnica pristnega srednjeveškega doživetja z orientalskim pridihom in hkrati največji spomenik te vrste na Hrvaškem. V muzeju je na ogled stalna razstava, ki predstavlja najdbe z območja Pakoštana in Vrane. Danes je Maškovića Han preurejen v prekrasen heritage hotel, kjer se tradicija harmonično prepleta s sodobnim luksuzom.

Foto: Profimedia Maškovića Han

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:29 4. Junij 2023.

    Pozabli ste gor dat nalepko PROMO.

  • 07:29 4. Junij 2023.

    A vam pri Žurnalu nakazujejo kune za promoviranje ustašenlanda??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.