Velika planina z novim rekordom

Foto: Osebni ahiv Velika planina Foto: Osebni ahiv Velika planina
Ena izmed bolj obiskanih turističnih destinacij v Sloveniji vsako leto privablja številne domače in tuje goste, ki pa jih vsako leto beležijo več.
Oglej si celoten članek

Pastirsko naselje, idilična vasica v osrčju velikoplaninske planote, ponuja doživetje pastirske tradicije, domačo kulinariko, kot so sir, skuta, kislo mleko in drugi izdelki, ki jih pastirji med junijem in septembrom pridelujejo tako na Veliki, Mali ter Gojški planini.

Nihalka, ki že od leta 1964 potnike dnevno pripelje na planino, ponuja čudovit razgled in nepozabno doživetje, saj potnike iz doline na Veliko planino pripelje v pičlih petih minutah in je prav posebno doživetje. Največ tujih obiskovalcev tudi letos prihaja iz Francije, Nemčije, Italije, Izraela in Češke, letos pa je velik porast obiska španskih gostov.

Letos je Veliko planino z nihalko obiskalo že 50.000 potnikov, medtem ko smo lani, v enakem obdobju, beležili 44.000 potnikov. 

Rekorden obisk beleži tudi Kamp Alpe 

Kamp Alpe, majhen kamp ob vznožju Velike planine, že vrsto let ponuja prostor za šotore kot tudi avtodome. Na voljo je tudi 5 lesenih alpskih hišic. Že preteklo sezono smo beležili porast obiska v kampu, saj smo v nekaj poletnih mesecih zabeležili 1.600 prenočitev. Do sredine avgusta letošnjega leta smo zabeležili že 2.200 prenočitev.

Ideja Kaj početi na Veliki planini?

Večina gostov prihaja iz Nemčije, Francije, Nizozemske in Češke, prav tako pa letos beležimo velik obisk španskih gostov tudi v kampu. Kamp Alpe, ki je odlična izhodiščna točka za obisk Velike planine, doline Kamniške Bistrice in vršacev Kamniško Savinjskih Alp, je priljubljen med pohodniki, ljubitelji neokrnjene narave ter popotniki, ki povprečno na lokaciji ostanejo dve nočitvi. 

Poleg pohodništva je vse bolj priljubljena oblika rekreacije tudi gorsko kolesarjenje. Velika planina ponuja številne možnosti za kolesarjenje. Z nihalko se na Veliki lahko podate s kolesom, nato pa kolesarsko avanturo nadaljujete po različno dolgih in zahtevnih progah, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice. Zemljevid kolesarskih poti vam je na voljo na spletni strani www.velikaplanina.si, zanj pa lahko zaprosite tudi na blagajni nihalke.

Foto: Osebni ahiv Velika planina

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.