Velikansko povpraševanje: Že zdaj so rezervirali mesta v proizvodnji za leto 2022

Foto: Avtodomar.si
Foto: Avtodomar.si
V letošnjem letu je kljub ukrepom za preprečevanje širjenja covida-19 zaznati močno povpraševanje po najemu in nakupu avtodomov, opažajo na trgu.
Oglej si celoten članek

Rezervirali mesta v proizvodnji, "da bomo sploh lahko kaj prodajali in oddajali v najem"

Kot pravijo v podjetju Avtodomi Stipič, je bila lani sezona kratka, a v poletnih mesecih zelo intenzivna. Za velikonočne praznike in prvomajske počitnice so beležili izpad, skupno je bil lani izpad okrog 30-odstoten. Je pa, dodajajo, zdaj močno naraslo povpraševanje po nakupu rabljenih in novih avtodomov. Stanje je podobno na celotnem evropskem trgu, v porastu sta tako najem kot prodaja, zato so podjetja pred novim izzivom: kako zadovoljiti trg. Kot pravijo v podjetju Avtodomi Stipič, so zastopniki že zdaj rezervirali mesta v proizvodnji za leto 2022, "da bomo sploh lahko kaj prodajali in oddajali v najem".

Avtodomi kot varna oblika nastanitve

Menijo, da gre takšen porast povpraševanja pripisati prav covidu-19, saj se avtodomi smatrajo kot varna oblika nastanitve, hkrati pa ljudje "hrepenijo po svobodi in gibanju". Strankam nudijo možnost zavarovanja najema in riziko odpovedi oziroma možnost, da termin prestavijo, v primeru novega 'lockdowna'. Cene najema avtodomov so ostale enake kot leto poprej, kljub podražitvi proizvajalcev avtodomov, pravijo. "Dokler je povpraševanje visoko, se cena ne znižuje. Sicer pa vsaka stranka dobi določen popust, odvisno od števila dni najema in sezone," pojasnjujejo. Po nižji ceni pa ponujajo starejše avtodome.

Povprečna cena najema se v podjetju Avtodomi Stipič, glede na število dni najema in sezone, giblje med 78 in 220 evri na dan.

Kot opažajo v podjetju, je trenutno v porastu povpraševanje po avtodomih za dve osebi – to je krajši avtodom, dolg do šest metrov, širina in višina pa sta enaki kot pri klasičnih avtodomih.

Foto: Avtodomi Stipič Avtodom Vsako leto bogatejša oprema

Kakšni pa so trendi? Ti so, kot pravijo sogovorniki, povezani predvsem z opremo, ki je vsako leto bogatejša: "Isofix sedeži, vgrajen sesalec, avtomatski menjalnik, veliko odlagalnih površin in uporabnikom prijaznih rešitev …," naštejejo, obenem pa opozorijo, da vsi dodatki ne smejo preseči dovoljene skupne teže avtodoma, torej 3 tone in pol. V nasprotnem primeru je za vožnjo treba imeti vozniški izpit kategorije C.

"Trend se nagiba v obe smeri – popularni so luksuzni avtodomi, dolgi do osem metrov, hkrati pa tudi krajši, do šest metrov dolžine," pravijo.

Večina avtodomov za to sezono že razprodanih

Tudi v podjetju Avtodomar opažajo, da je povpraševanje za nakup letos nadpovprečno. Težave jim predstavljajo dobavni roki, saj je zaradi kombinacije močno povečanega povpraševanja v tujini – dodajajo, da ponekod tudi za 100 odstotkov, recimo v Nemčiji in Španiji – in negativnih učinkov covida-19 večina avtodomov za to sezono razprodanih oziroma nedobavljivih. "Razlogi za to ležijo predvsem v motnjah v oskrbovalni verigi. Ker so določene proizvodnje stale, je prišlo do odpuščanj in proizvajalci ne morejo zagotoviti količin, ki jih trenutno želi trg," pojasnjujejo.

Tudi povpraševanje po najemu je veliko, težave na tem področju pa predstavljajo omejitve in posledično negotovost najemnikov, nenadne spremembe odlokov in prepovedi.

PROMO Nove potovalne navade spodbujajo porast nakupa avtodomov

"Največjo težavo pa nam predstavljajo zamude naročenih avtodomov, saj imamo zaradi tega v ponudbi manj avtodomov, kot je bilo načrtovano," pravijo.

Zanimivo je tudi, da v podjetju zaznavajo veliko novih strank, ki se za najem avtodoma odločajo prvič.

Izjemno priljubljeni za najem in za nakup so pol-integrirani avtodomi, pravijo, sledijo integrirani, ki so zaradi višje cene vseeno nekoliko redkejši.

Foto: Avtodomar.si Avtodom V sezoni za najem od 100 do 200 evrov na dan

Cene za najem se pri njih v sezoni gibljejo od 100 do 200 evrov na dan, odvisno od vrednosti avtodoma. Ceno določa letnik vozila, tip avtodoma, kakovostni razred in termin, daljši najemi pa prinašajo tudi dodatne popuste. "V ponudbi imamo večinoma nove avtodome različnih velikosti in cenovnih razredov, vsi pa so vozni z izpitom B kategorije," dodajajo v podjetju Avtodomar.

Za nakup avtodomov blagovnih znamk Benimar in Eura Mobil boste odšteli uod 50 do 130 tisoč evrov, cene večjih avtodomov, voznih z vozniškim izpitom kategorije C, pa sežejo tudi do 400 tisoč evrov.

 

Vrhniško podjetje širi proizvodnjo avtodomov

Kot so sporočili iz Občine Pivka, na območje nekdanjega lesnopredelovalnega velikana Javor prihaja vrhniško podjetje Tourne mobil, ki se ukvarja s proizvodnjo avtodomov. Poleg proizvodnje bodo tam imeli tudi skladišče, parkirišče, prodajni salon in servis vozil. Proizvajajo avtodome, krajše od šestih metrov.

nina.sprohar@zurnal24.si

Avto Avtodom proti osebnemu avtomobilu: kaj se zgodi? Popotnik Štiričlanska družina, 500 evrov, deset dni počitnic

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:17 20. Junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.