Uporabno
4822 ogledov

Nove potovalne navade spodbujajo porast nakupa avtodomov

Narociavto.si narociavto.si
Epidemija je že lani močno spremenila naše potovalne navade in kot vse kaže, tudi letos in v prihodnjih letih ne bo bistveno drugače. Številne omejitve, ki jih pri bivanju v hotelih in drugih namestitvenih kapacitetah prinašajo ukrepi za preprečevanje širjenja virusa, so mnoge že lani prepričali, da se na pot podajo s “hišo na kolesih” – avtodomom.

Avtodom namreč v teh časih ponuja še največ brezskrbnega potovanja, saj se družina ali ožja druščina večino časa zadržuje skupaj in jih ukrepi ne zasledujejo na vsakem koraku. Če je avtodom lastniški, pa je vse skupaj še enostavneje, zato je letos povpraševanja po nakupu novih in rabljenih avtodomov in bivalnih kombijev iz tujine bistveno več kot v letih pred epidemijo, pravi Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki upravlja portal narociavto.si. K temu zagotovo pripomore tudi občutno nižji davek na motorna vozila.

Narociavto.si | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Pred nakupom je avtodom priporočljivo najeti, da uporabnik lahko vidi razlike med posameznimi modeli oziroma tlorisi bivalnih delov vozil ter tako lažje ugotovi, kaj mu najbolj ustreza. V grobem se bivalni deli avtodomov delijo na takšne z več udobja za samo gibanje v avtodomu in takšne z bolj prostornim garažnim boksom zadaj.

Prvi tip avtodoma načeloma bolj odgovarja starejšim uporabnikom, ki potujejo v dvoje, drugi tip pa mlajšim aktivnejšim generacijam, ki na potovanje vzamejo kolesa in drugo športno opremo. Torej je pri nakupu avtodoma bolj kot cena pomembna specifika tlorisa, ki ustreza uporabnikovem načinu življenja, svetuje Ferlin.

Narociavto.si | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Najboljša izbira je do pet let star avtodom

Ker pa so tudi cene rabljenih avtodomov pri nas za podobne letnike precej različne, saj nekateri lastniki cene nastavijo previsoko, Ferlin svetuje uvoz avtodoma iz tujine, predvsem iz Nemčije, kjer je ponudba na trgu zelo pestra. Najpogostejša izbira so avtodomi proizvajalcev Dethleffs, Sun Living, Adria Mobil, Carado, Hymer, XGO in Sunlight, pravi Ferlin in dodaja, da se cene do dve leti starih avtodomov pričenjajo pri 40.000 evrih, odvisno od modela in opreme.

Narociavto.si | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Ker je nakup rabljenega avtodoma še bolj občutljiv proces kot nakup rabljenega avtomobila, se je priporočljivo obrniti na dobrega posrednika, ki bo kupcu prihranil čas in denar, skoraj zagotovo pa tudi načete živce in skrb pri pregledu stanja vozila. Pri avtodomu gre namreč za dva pregleda, osnovnega vozila in bivalnega dela, pri čemer sta oba enako pomembna za varno in udobno odkrivanje novih dežel in njihovih čarobnih kotičkov.

“Strankam svetujemo uvoz do pet let starih avtodomov. Nekaj let star avtodom je še vedno odlično hranjen, kar pomeni, da je tudi v bivalnem delu vodotesen, da je pohištvo lepo ohranjeno in funkcionalno, prav tako tehnična oprema in gospodinjski aparati. Smiseln je sicer tudi nakup več kot pet let starega avtodoma, vendar je treba v teh primerih vzeti v zakup, da bo morda oprema bolj obrabljena,” pojasnjuje Ferlin.

Narociavto.si | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Za avanturiste so odlična izbira bivalni kombiji

Pri narociavto.si poleg zanimanja za avtodome opažajo tudi porast povpraševanja po bivalnih kombijih. Ti so narejeni iz standardnega osebnega kombija z dvižno streho, kjer sta dve prenočišči, dvema ležiščema iz sedežev in priročno kuhinjo. Ta tip avtodoma je priljubljen med mlajšimi avanturisti, ki so vedno na lovu za kakšno dobro (športno) dogodivščino in jim ne gre toliko za udobje kot za praktičnost potovanja.

Nekateri bivalni kombiji imajo tudi priročen prostor za shranjevanje zunanjih mizic in stolov, na vozilu je lahko pritrjena tudi tenda oziroma priročna streha, ki se jo lahko razpre za uživanje v senci pred avtodomom. “Če imamo bivalni kombi, le še nekaj pripomočkov vzamemo s seboj in smo pripravljeni na kampiranje,” pravi Ferlin.

Dodana vrednost bivalnih kombijev je tudi, da ga človek lahko uporablja vsak dan in se z njim odpelje tudi v službo in trgovino, je še povedal Ferlin, ki največ popraševanja za uvoz bivalnih kombijih iz tujine dobi za modela VW California in Mercedes-Benz V Marco Polo, uvozili pa so tudi že slovenske bivalne kombije in avtodome priznanega proizvajalca Adria Mobil.

“Do tri leta stari VW California stanejo od 45.000 evrov dalje, se pa na trgu najdejo tudi precej cenejši bivalni kombiji, narejeni na osnovi Citroen Jumpyja, denimo Pössl Vanster Jumpy. Cene teh se pričenjo pri 35.000 evrov, vendar so šele prišli v prodajo, tako da rabljenih še ni veliko naprodaj, ko bodo, pa se bodo cene od dve do tri leta starih najverjetneje pričele pri 25.000 evrov,” o dostopnejših bivalnih kombijih, po katerih povprašujejo predvsem mlajši avanturisti, še pove Ferlin.

Narociavto.si | Avtor: narociavto.si narociavto.si

Kako lahko kupci preverijo, kakšna vozila lahko kupijo v tujini z vašo pomočjo?

Najlažje in najhitreje bo, da si primere ponudbe z nižjim DMV pogledajo na portalu bolha.com v kategoriji avto-moto, kjer predstavljamo predvsem izbrano ponudbo vozil, ki jih v Sloveniji tako rekoč ni mogoče najti. V teh oglasih lahko že direktno vidijo učinek novega DMV ter posledično ugodnejše cene za kupce teh vozil.

Dva primera prihrankov: