Popotnik
10614 ogledov

Štiričlanska družina, 500 evrov, deset dni počitnic

Soča2 Profimedia
Interes po preživljanju počitnic v naravnem okolju je vsako leto večji, neverjetne statistike prihajajo iz Nemčije.

"Za sezono 2020 lahko rečemo, da je bila zelo kratka, saj so bili kampi zaradi ukrepov zoper covid-19 odprti samo od konca maja do konca oktobra," opisuje urednik spltene strani avtokampi.si Klemen Hren. Dodaja pa, da se je s turističnimi boni doseglo, da je večje število domačih gostov obiskalo domače kampe: "Štiričlanska družina je za skupen znesek bonov, 500 evrov, lahko tako deset dni uživala na kampiranju."

Hren pojasnjuje, da so slovenski kampi v letu 2020 beležili nekaj več kot 1,4 milijona nočitev, "kar je sicer 30 odstotkov manj kot predhodno leto, kar pa je še vedno precej bolje od hotelov, ki so beležili 50-odstoten upad gostov." Najbolje so bili po njegovih navedbah obiskani kampi ob slovenski obali, termalni kampi, kampi na Gorenjskem ter ob rekah Soča, Savinja in Kolpa.

Domači gostje so lani ustvarili rekordnih 867.000 nočitev, kar je neverjetnih 47 odstotkov več kot v letu 2019. Ker pa je bilo kampistov iz Nemčije manj za 45 odstotkov, iz Avstrije za 60 odstotkov, iz Italije, Nizozemske, Češke in Francije pa za več kot 70 odstotkov, je bilo skupno število nočitev v letu 2020 še vedno nižje kot predhodna leta.

Klemen Hren, avtokampi.si

Klemen Hren | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Veliko povpraševanje po mobilnih hišicah

Kampi so se po njegovih besedah hitro prilgodili na nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa: "Kar se tiče ukrepov, so kampi poskrbeli predvsem za pogostejše čiščenje skupnih sanitarnih objektov, v kampih pa je bilo tudi manj organizirane animacije."

Ne glede na dokaj visoke cene pa je bilo po Hrenovih besedah veliko povpraševanja po najemu mobilnih hišic, ki so opremljene z lastno kuhinjo in kopalnico, tako da uporaba skupnih sanitarij ni potrebna. Predvsem pari pa so se odločili za krajše počitnice v glamping namestitvah na primer moderno opremljenih šotorih ali lesenih hišicah.

Glede razvoja in novih naložb je pojasnil, da je trenutna situacija zelo nepredvidljiva, saj v Sloveniji trenutno ne vemo, kdaj se bo turistična sezona pričela. Ob tem poudarja, da lahko kampi in hoteli na Hrvaškem normalno obratujejo že celo zimo. Kljub temu je lahko napovedal, da bo nekaj manjših investicij v kampih tudi v letošnjem letu: "Na primer prenova recepcije v kampu Šobec, izgradnja sanitarnega objekta v River Camping Bled, prenova restavracije in ureditev sob v kampu Danica v Bohinjski Bistrici, za kaj več pa bo potrebno počakati."

V Nemčiji naval na avtodome

Hren ugotavlja, da je interes po preživljanju počitnic v naravnem okolju vsako leto večji. "Vzpodbudne informacije prihajajo tudi iz Nemčije, kjer je bila lani prodaja avtodomov višja za 40 odstotkov, zato lahko rečemo, da bodo kampi tudi letos imeli največ gostov," opisuje 

Upamo, da bodo ukrepi v prvi polovici aprila in hitrejše cepljenje prinesli bolj ugodne številke kar se tiče pozitivnih covid primerov in da bo to tudi signal tujim turistom, da je Slovenija varna država. Že sedaj pa bi morali sprejeti datum, ko bi lahko ob ustreznih epidemioloških rezultatih ponovno zagnali turizem, saj tujci že sedaj planirajo poletne počitnice.

Klemen Hren

Uspešnost sezone bo po besedah Hrena odvisna tudi od ukrepov, ki jih bodo države sprejele za potovanja po Evropi. "Vsi si namreč želimo, da bi bila ta pravila bolj enotna, tako da ne bi bilo zmede pri prečkanju meja. EU je sicer napovedala sprejetje digitalnih zelenih certifikatov, ki bi jih prejele osebe z negativnim testom, potrdilom o prebolelosti ali cepljenju, vendar naj bi se to zgodilo šele junija," pravi. 

Avtodom | Avtor: Profimedia Profimedia

Omogočajo odpoved skorajda do zadnjega dne

Novim razmeram se je večina kampov prilagodila tudi na področju odpovedi rezervacij: "Omogočajo odpoved skorajda do zadnjega dne ali pa spremembo datuma bivanja v primeru, da pride do kakšnih težav. Več neznank je pri pavšalnih gostih, ki običajno že aprila postavijo počitniške prikolice in potem za prvomajske počitnice že uživajo, letos pa je to še pod velikim vprašajem."

Šotor na Hrvaškem | Avtor: Profimedia Profimedia
Poleti se bo po njegovi napovedi lahko počitnice preživelo tudi v tujini, "seveda pod določenimi pogoji, za katere pa še ni znano, kakšni točno bodo."

Iz številnih kampov so sicer že dobili informacije, da so najboljše parcele, z veliko sence in blizu morja od konca junija do septembra že zasedene. "Če nimate posebnih želja, potem lahko z rezervacijo parcele še počakate, saj bo prostora dovolj. V slovenskih kampih bo več težav z najemom mobilnih hišici, ker jih imamo zelo malo. Veliko ljudi bo najem plačalo s turističnimi boni, zato bo v poletnih počitniških terminih težko dobiti prazno hišico in rezervacija je nujno potrebna," še svetuje. 

anja.scuka@zurnal24.si