Voznik avtobusa med službo gledal posnetke. To je sledilo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Eden od potnikov se je pritožil kar na družbenem omrežju in pripel dokaz.
Oglej si celoten članek

Eden od potnikov avtobusa v Rimu je opazil, da gleda voznik med opravljanjem svojega dela na svojem telefonu film oziroma posnetke. Voznik je stranice svoje kabine tako polepil s papirjem, da ga potniki ne morejo opazovati. Kljub temu ga je potnik videl, posnel in dokaze javno objavil na Twitterju. 

Po pritožbi potnika na Twitterju je Atac, podjetje za javni prevoz v Capitolini, voznika suspendiralo in napovedalo "stroge ukrepe, pri tako hudi kršitvi pravil podjetja." Potnik je v objavi na Twitterju tudi pojasnil, da je voznik kabino zavaroval pred "radovednimi pogledi" tako, da jo je pokril s papirjem. "Na avtobusih v Rimu je vse pogosteje opaziti, da je voznikov sedež zaščiten pred radovednimi pogledi," pojasnjuje. 

Tako se ne vidi ne voznikovega obraza ne številke avtobusa, kar je lahko v primeru kršitev za voznike koristna strategija. 

Kako je pri naših avtobusih?

"Vsaka uporaba mobilnega telefona, tako med vožnjo, kot tudi med postanki na vmesnih postajališčih, je strogo prepovedana. 
Pogovor po mobilnem telefonu, pisanje in branje SMS sporočil se sme opraviti le na končnem postajališču,"
so nam pojasnili na LPP (Javno podjetje ljubljanski potniški promet).

Foto: Saša Despot potniki čakajo avtobus LPP

Da bi voznik med samo vožnjo gledal na skrivaj posnetke, je nemogoče, saj v njihovih avtobusih prikrivanje pogleda kot si to privoščijo vozniki iz Rima ni omogočeno.

Če bi voznik med vožnjo avtobusa gledal film, bi v skladu z internimi predpisi ustrezno ukrepali, saj bi šlo v tem primeru za hudo kršitev delovnih obveznosti in cestno prometnih predpisov. Omenjeno dejanje bi najverjetneje vodilo v prekinitev delavnega razmerja.

LPP

Pri LPP dodajajo še, da se v njihovem podjetju izvajajo periodična izobraževanja z obravnavo raznih tematik, med katerimi voznike vedno opozarjajo na pomembnost doslednega spoštovanja cestno prometnih predpisov, kamor sodi tudi prepoved uporabe mobilnega telefona med vožnjo.  

"Primera, ko bi voznik med vožnjo gledal film, v vseh letih našega poslovanja in pri dosedanjih dnevnih kontrolah še nismo zabeležili. Vsekakor bi v tovrstnem primeru šlo z hujšo kršitev delovne pogodbe. Tako zakonodaja kot naši interni pravilniki strogo
prepovedujejo uporabo mobilnega telefona med vožnjo,"
pojasnjujejo pri družbi Nomago. 

V Nomagu imamo organizirano kontrolno službo, ki dnevno izvaja nadzore na naših vozilih in pri voznikih. Pravilniki določajo ukrepe v primeru kršitev, vse morebitne prekrške pa ustrezno obravnavamo oziroma sankcioniramo.

Nomago


Dodajajo, da je varnost za Nomago ključnega pomena, v celotni skupini pa imajo ničelno stopnjo tolerance do prekrškov, ki bi ogrožali potnike ali ostale udeležence v prometu: "Ker se zavedamo, da so razmere na cestah mnogokrat nepredvidljive, naše voznike interno
izobražujemo o upoštevanju cestno-prometnih predpisov. Že ob zaposlitvi in še preden voznik začne z opravljanjem voženj, ga vključimo v naš izobraževalni postopek, v okviru katerega poseben poudarek namenimo prav osvežitvi znanj iz zakona o varnosti v cestnem prometu."

V Nomagu sicer že več let novim zaposlenim omogočajo financiranje vozniškega dovoljenja D in C kategorije, letos pa so razpisali dodatne kadrovske štipendije dijakom in študentom programov prometna logistika, avto-serviser, avtoservisni tehnik, karoserijski tehnik ipd. ki jim poleg štipendije omogočajo tudi praktična izobraževanja.

V družbi imajo prav tako vzpostavljen mentorski program za obstoječe in novo zaposlene, ki spodbujajo izmenjavo znanja in vzpostavljajo medgeneracijsko sodelovanje, aktivno pa delujejo tudi na področju dodatnega izobraževanja in ukrepih za varnost.

Avtobusi, s katerimi izvajamo redne in občasne prevoze nimajo nameščenih pregrad, ki bi preprečevale ali onemogočale, da potniki ne bi mogli videti voznika.

Družba Nomago

Slovenija Znano, za koliko so se oktobra zvišale cene Slovenija Četrti popis cen hrane: Takšne so ugotovitve na vrtu Ta rastlina z vašega vrta bo po prvi zmrzali še bolj okusna

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.