Pod streho > Na vrtu
14921 ogledov

Ta rastlina z vašega vrta bo po prvi zmrzali še bolj okusna

Vrt jeseni Profimedia
Bogat vir vitaminov in mineralov.

Čeprav boste za brstični ohrovt na vrtu morali biti precej potrpežljivi, saj od setve do prvih brstov preteče skoraj pol leta, pa gre za precej nezahtevno rastlino, ki bo preživela tudi zelo nizke temperature, okrog -10 stopinj Celzija. Po prvi zmrzali so brsti še slajši, zato naj se vam z nabiranjem nikar ne mudi.

Brstični ohrovt je izredno zdrav, bogat s C vitaminom in številnimi minerali. Krepi imunski sistem, saj poleg vsega naštetega vsebuje tudi ogromno antioksidantov.

Zdaj je za nabiranje še prevroče

Sadike brstičnega ohrovta na gredico sadimo v juniju, brste pa bomo lahko, če bomo imeli srečo, začeli obirati že novembra, pa vse do marca naslednjo spomlad. Listov jeseni ne režite, saj bodo varovali brste pred pozebo.

Ena rastlina razvije približno 60 brstov. Obiramo jih lahko kar z roko, ali pa jih odrežemo z nožem. Z obiranjem naj se vam ne mudi, čeprav lahko brste precej dolgo hranimo v hladilniku ali v temni kleti, možno je tudi shranjevanje v zamrzovalniku. A podobno kot druga živila je najboljši svež.

Lahko ga popečemo na maslu in uporabimo kot prilogo, lahko ga dodamo solatam ... 

Kako rastlino čez leto pravilno negovati?

Konec pomladi v skladu s kolobarjem (več o pravilih kolobarjenja na tej povezavi) brstični ohrovt posadimo na mesto, kjer sta prej rasla fižol ali grah, ki sta zemljo obogatila z dušikom. To za uspešno rast ne bo dovolj, priporočljivo je še dodatno gnojenje, predvsem pomembno je dodajanje kalija. Ob tem ne pozabite na rahljanje tal in na zastirko, katere bo brstični ohrovt vesel tudi, ko temperature padejo pod ledišče.

Brstični ohrovt je poleg tega dovzeten za nekatere bolezni in druge škodljivce. Predvsem morate paziti kapusovega belina, metulja, ki na liste brstičnega ohrovta izleže oranžna jajčeca, iz katerih se razvijejo požrešne gosenice. Te lahko rastlino hitro pokončajo. Kako so videti gosenice in metulji, si lahko ogledate v galeriji.

1/3
Profimedia

Brstični ohrovt napadajo tudi uši, kapusove muhe ter bolhač. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice