Uporabno
562 ogledov

Sedem nepogrešljivih idej za udobno sprostitev na vrtu

Punkufer.si Punkufer.si
Prave ideje za udobno sedenje in sproščeno preživljanje dragocenega prostega časa na vašem vrtu lahko bistveno spremeni udobje in praktičnost, ki vam ju poleg pridelave domačega sadja in zelenjave ter naravne sence in lepega cvetja ponuja in omogoča vaš vrt. Ne glede na to, ali iščete prostor za sedenje ob kuhinji na prostem, prizorišče za sproščeno zabavo ali tihi kotiček za mirno sprostitev, lahko najdete točno tisto, kar potrebujete.

Na raziskovanje čaka množica različnih rešitev: od tradicionalnih klopi in jedilnih garnitur do kotnih sedežnih garnitur in celo vgradnih rešitev. Naj se vaš vrt, naj bo velik ali majhen, vašim željam prilagodi tudi tako, da poiščete najboljšo rešitev za sedenje. Udobno se torej namestite in si oglejte nekaj nepogrešljivih idej za (še bolj) optimalno ureditev vašega vrta.

Punkufer.si | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si

Garnitura za enega, dva ali množico?

Pri izbiri vrtne sedežne garniture je ključno predvsem, da najprej ocenite svoje potrebe. Kam točno boste garnituro postavili, koliko ljudem želite omogočiti sedenje in tudi, kakšno razpoloženje želite doseči. Manjši koktejl komplet vam denimo ne bo omogočil, da bi lahko postregli večjemu številu gostov, velika sedežna garnitura, kot je ta na zgornji fotografiji, pa bo zavzela bistveno preveč prostora, če poskušate ustvariti prostor samo zase ali morda za par.

Ustvarite prijetno okolje

Poleg udobne vrtne garniture boste prijetno in sproščeno vrtno ozračje ustvarili tudi tako, da garnituro postavite na pravo mesto. Da bo dobro služila svojemu namenu, jo postavite dovolj blizu žara ali vrtne kuhinje. Idealno je, če garnituro vsaj z ene strani obdaja vrtno rastlinje, s čimer boste zagotovili lep razgled in udobno počutje, če so rastline dovolj visoke ali je med njimi celo kakšno drevo, pa tudi naravno senco, ki je boste vi in vaši gostje poleti še kako veseli. V bližino garniture lahko dodate na primer visoke grede, v katere posadite prijetno dišeče cvetje ali morda kar različna zelišča, da jih boste med kosili imeli pri roki kar sveža: peteršilj, bazilika, rožmarin, meta ali melisa …

Punkufer.si | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si

Naj vrt odraža vaš slog in osebnost

Smiselna barvna shema je še kako dobrodošla tudi na vrtu; k enovitosti sloga boste pripomogli z uporabo podobnih materialov (les, kovina, tkanine …) in uravnoteženo barvno shemo; priporočamo vam bolj pastelne in nevsiljive odtenke. Če ste nekoliko bolj avanturističnega duha in si želite zabavnega, nekoliko nevsakdanjega vzdušja, si privoščite mešanje in povezovanje različnih barv in materialov. Kovinski stoli, lesene klopi in pufi iz rafije so lahko ob skrbni izbiri povsem primerna rešitev, da v sožitju ustvarijo sproščen, bolj »odštekan« vrtni prostor. Poskrbite le za to, da ne bodo videti preveč različni, tako da jih povežete s podobnimi dodatki, kot so blazine in pregrinjala.

Les, kovina ali plastika? Izberite svoj najljubši material.

Ponudba vrtnih garnitur je pestra in široka, zato vam je na voljo veliko različnih možnosti, ki bodo zadostile vsem okusom in željam. Najbolj priljubljeni materiali, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo, so različne vrste lesa, kovina in plastika. Vsaka od teh možnosti ima seveda svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki pa niso univerzalne, saj je njihova (ne)pomembnost v prvi vrsti odvisna od kupca in prioritet, ki jih ima.

Nekatera univerzalna dejstva seveda ostajajo v veljavi – za vse materiale velja, da jih je dobro redno čistiti in sčasoma tudi na novo ali dodatno zaščititi pred zunanjimi vremenskimi vplivi; pri lesu in kovini so to razni zaščitni premazi, pri plastiki pa temeljito čiščenje na koncu sezone in skladiščenje v suhem in ne premrzlem prostoru (na hudem mrazu plastika izgublja prožnost in naposled postane krhka). Kakor koli se boste že odločili, pa si za pravilno izbiro v vsakem primeru vzemite dovolj časa in jo dobro premislite, saj gre za investicijo in pridobitev, ki vam bo zvesto služila dlje časa.

Punkufer.si | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si

Poiščite uporabne, praktične rešitve

Naloga odločanja za vrtno garnituro je lahko tudi precej zahtevna, sploh če se znajdete v precepu, ali bi uporabili tudi vgradne oziroma fiksne rešitve. Če imate za shranjevanje na voljo lopo ali garažo, ste lahko pri načrtovanju bolj prilagodljivi. Vgrajena klop je primer rešitve, ki je lahko uporabna vse leto. Ko so temperature dovolj visoke za preživljanje časa na prostem, ji dodate samo še vrtno garnituro brez mize, ali pa posebno mizo s stoli.

Če se boste odločili za tako izvedbo, pa le pomislite na višino sedala klopi – ta naj bo primerna vrtni garnituri, ki ste jo že ali jo še nameravate kupiti. Za postavitev preproste lesene klopi so zelo primerni robovi vrta/gredic ter nizke stene iz zidakov ali kamnov. Takšna rešitev je zelo primerna predvsem za ozke ali manjše vrtove, na tistih z več prostora pa lahko nudi dodatne možnosti sedenja.

Čarobno zunanje ognjišče

Ste že pomislili na lastno, samo vaše vrtno ognjišče? To je lahko hkrati izjemno koristna in zelo romantična pridobitev, ki vam jo bo zavidal marsikdo. Privoščite si ga lahko samo, če imate na vrtu dovolj prostora, izvedba pa mora biti v celoti ognjevarna, kar mora biti prvi in osnovni pogoj, ki ga je treba izpolniti. Na varno razdaljo od ognjišča potem postavite manjšo ali večjo vrtno garnituro, možnosti za doživetja ob prasketajočem ognju pa so potem odvisne samo še od vaše domišljije. Nad ognjem lahko spomladi in poleti pečete meso, jeseni kostanj ali sladke penice oziroma marshmallowe, pozimi pa se med klepetom z domačimi ali prijatelji ob srkanju toplega čaja prijetno pogrejete. V dobri družbi lahko tudi zapojete – kot nekoč ob tabornem ognju!

Punkufer.si | Avtor: Punkufer.si Punkufer.si

Izkoristite vsak kotiček svojega vrta

Vsak centimeter bivanjskega prostora je dragocen in ga je smiselno izkoristiti. Na vrtu vam to lahko uspe z domiselnimi pohištvenimi rešitvami. Med bogato izbiro vrtnih garnitur boste lahko izbrali pravšnjo za vsak kot. Območje vrta lahko včasih daje občutek precejšnje zaprtosti ali celo ujetosti, sploh če ga obdajajo visoki zidovi ali visoke in kratko pristrižene žive meje. Spretna uporaba kotnih vrtnih garnitur ne bo prinesla le optimalnega izkoristka obstoječega prostora, temveč bodo opcije garnitur z višjimi nasloni lahko skrili tudi dobršen del stene v ozadju.

Urejen kot vrta je idealen kraj za pobeg od vsakdanjih skrbi in sprostitev z dobro knjigo ter s kozarcem ali skodelico najljubše pijače. Izberite manjšo kotno vrtno garnituro in ji dodajte strukturo, ki jo bodo sčasoma prerasle vzpenjajoče se rastline. S tem boste povečali občutek odmaknjenosti in začutili, da ste v svoj vrt zares potopljeni. Strukturo pobarvajte s trendovskim temnim odtenkom, da bo okoliško zelenje resnično izstopalo. Udobno se namestite in uživajte!