Uporabno
4540 ogledov

Ste prepričani, da je vaš vrt pripravljen na zimo?

Metrob, vrt, otroci, zemlja, visoka greda Metrob
Jesen je v naše kraje stopila z veliko nogo, kar se dobro kaže tudi na pobočjih zlato poljubljenih gozdov. Drži, da se v tem letnem času narava počasi umirja in se tako pripravlja na zimski spanec, pa vendar je pred prvo snežno odejo na vrtu in v njegovi okolici treba storiti še nekaj malenkosti ...

Letošnja jesen je prihitela nepričakovano hitro. Že v drugi polovici septembra so bila jutra hrustljava in zlata, prav takšna, kot so ta čas tudi jabolka, s katerimi se hitimo sladkati. Barvite jesenske dni bo kot bi mignil zamenjala hladna bela odeja, kar pomeni, da se moramo brž lotiti še tistih nekaj zadnjih opravil na vrtu in okolici hiše.

Jesenska opravila na vrtu

S prihodom hladnejših dni se mnogi žalostijo, spet drugi pa se jih veselijo, saj to pomeni, da na vrtu lahko poberejo še zadnje pridelke, za katere so skrbeli skozi vso sezono. Toda jeseni se delo na vrtu še zdaleč ne konča. Tačas nas čakajo številna opravila, kot so:

  • zbiranje listja,
  • sajenje grmovnic,
  • zadnja košnja,
  • gnojenje trate,
  • porezovanje trajnic.

jesen, listje, pobiranje listja, deklica, samokolnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Jesenska opravila na vrtu so dobra naložba tudi za prihodnjo sezono. Prav zato se vedno več vrtnih navdušencev v tem času odloči za nakup visoke grede. Ta ima za vrt nekaj pomembnih prednosti, ki si jih velja prebrati. 

Visoka greda – dokončno razkrita skrivnost veščih vrtnarjev

Nakup visoke grede velja za izredno pametno investicijo. Poleg tega, da popestri vrt in celo nekatere balkone, omogoča tudi vzpostavitev skorajda idealnih rastnih pogojev v še tako majhnem prostoru. Medtem ko bodo zelenjava in zelišča uživali v ugodni temperaturi, vas med oskrbo grede zaradi visoke lege ne bo bolel hrbet. 

Metrob, visoka greda, vrt, zemlja | Avtor: Metrob Metrob

Visoke grede bodo prišle prav vsem, ki ste v nenehni bitki z voluharji in polži, saj le-te takšnim in drugačnim škodljivcem preprečijo, da bi stegovali svoje šapice po vašem pridelku. So izjemno enostavne za postaviti in napolniti, za piko na i pa zavzamejo tudi malo prostora. Zaradi višje temperature tal v visokih gredah so pridelki občutno bolj obilni kot na primer v gredicah na vrtu, kar pa je presneto dobra motivacija predvsem za tiste vrtičkarje, ki se spopadajo s prostorsko stisko.

Visoko gredo je priporočljivo postaviti jeseni, najkasneje spomladi. Čez zimo, ko na vrtu ni pretiranega dela, se bodo polnila še nekoliko posedla, spomladi pa se na visoko gredo enostavno doda novo zemljo. V zgolj nekaj preprostih korakih bo površina pripravljena na nove podvige.

Napotki za pripravo kakovostne in dolgotrajne visoke grede

Visoka greda je običajno sestavljena iz različnih plasti. Polnilni material navadno sestavljajo opilki oziroma sekanci, substrat ter kompost. Različne strukture zagotavljajo kakovostno zračenje visoke grede ter optimalno zalogo hranilnih snovi. 

Metrob, visoka greda, vrt, zelenjava, zemlja, pridelek, navodila | Avtor: Metrob Metrob

Za pripravo kakovostne visoke grede je priporočljivo uporabiti tri različna kakovostna COMPO polnila. Osnovo visoke grede naj sestavlja plast COMPO BIO lesnih sekancev, ki zagotavljajo stabilno zračno dno, ki se ne sesede pod težo substrata. Lesni sekanci so zadolženi za dobro prezračevano osnovno plast s sposobnostjo odvajanja odvečne vode. Za piko na i pa kot zastirka uravnavajo ravnovesje vlage in toplote tal ter preprečujejo rast plevela.

Srednji nivo napolnite s COMPO BIO vrtnim kompostom, ki ga sestavljajo številni mikroorganizmi, ki so pomembni za rast rastlin, saj zagotavljajo, da je zemlja topla in hranljiva. Dotični kompost izboljša prezračevanje tal, odlikuje pa ga tudi izjemna sposobnost zadrževanja vode v tleh.

Vrhnja, pokrivna plast COMPO BIO zemlja za visoke grede je kakovosten substrat brez šote. Gre za optimalno mešanico bio gnojila in zemlje, ki je idealna za toplo okolje v vaši visoki gredi. Substrat je sestavljen izključno iz naravni sestavin. Prav zaradi odlične in naravne strukture, zagotavlja ugodno vodno ravnovesje in zračnost v območju korenin. Njegova sestava rastlini nudi vse potrebno za optimalno rast in razvoj.

Strokovnjaki za rast, nego in varstvo rastlin v podjetju Metrob svetujejo, da se pri pripravi držite njihovega nasveta. Splošna smernica za polnilni material se glasi: 30 % lesnih sekancev, 40 % komposta ter 30 % zemlje za visoke grede. Visoko gredo velja napolniti do približno 15 centimetrov pod robom.

Metrob, visoka greda, zemlja, vrt | Avtor: Metrob Metrob