Andrej Trampuž: Ukrepi v Sloveniji so nezadostni

Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Skrbi ga, kaj se bo zgodilo po novoletnih praznikih.
Oglej si celoten članek

Vlada Janeza Janše se bo danes sestala s predstavniki gospodarstva in zdravstvene stroke, nato pa odločala o morebitnem rahljanju in sproščanju nekaterih ukrepov.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž z Univerzitetne klinike Charite v Berlinu je za oddajo 24URZVEČER na POP TV včeraj zvečer povedal, da je situacija v Sloveniji zelo resna. "V prvem valu je bila Slovenija med najboljšimi, zdaj je med najslabšimi," je dejal Trampuž. "Ukrepi so nezadostni, treba bo razmišljati, kje so bile narejene napake."

Ukrepi To bo vladi danes predlagala strokovna skupina

Slovenija Vlada jutri o sproščanju. To bo predlagala zdravstvena stroka

Poudaril je, da v primeru, da se po ukrepih številke ne znižajo, to pomeni popravni izpit za politike. "Morajo razmisliti, kje so spregledali kakšno stvar," je dejal Trampuž. "Mogoče ukrepi niso na pravih mestih. Vemo, da se virus prenaša preko zraka, zato je treba razmišljati predvsem o zaprtih prostorih, kako se to prepreči. Verjetno je eden od razlogov ta, da so bili ukrepi prepozno sprejeti in nedosledni. Čim kasneje začnemo z ukrepi, tem strožji morajo biti, večji je tudi davek, ki ga plačujemo, za gospodarstvo, zdravstvo in ljudi same, ker to zelo težko vsi prenašamo."

Na vprašanje, zakaj v drugih državah podobni ukrepi delujejo, pri nas pa ne, je dejal: "Ukrepi so bili mnogo strožji, če gledate Francijo in Španijo, predvsem pa so bili hitrejši in doslednejši. Več pozornosti bi morali dati na dobre maske in manj na omejevanje zunaj, kjer se virus ne prenaša tako močno."

"Sproščanje po regijah je nesmiselno"

Dejal je tudi, da je sproščanje po regijah nesmiselno, saj bo virus šel tja, kjer se bodo ukrepi sprostili. "Virus en pozna meja, treba je pogledati, kako so druge države uspele rešiti ta problem in se zgledovati po dobrih ukrepih," je poudaril Trampuž. "To je popravni izpit za politike - kritika gre njim, ne toliko ljudem, ki naj se ne bi držali ukrepov. Ljudem je treba razložiti, kateri ukrepi so nesmiselni in kateri učinkoviti."

Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Vidimo le vrh ledene gore

Foto: UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor

Omejitev na občine je po besedah Trampuža zelo težak ukrep. "Verjetno bi bili prej smiselni kakšni drugi ukrepi, npr. da bi ljudem, ki so starejši od 60 let dajali zastonj maske, ki so učinkovite, ter jih poučili, kako jih nositi. To bi bilo bolj učinkovito kot maske na prostem," je še povedal slovenski infektolog, ki dela v Nemčiji. Tudi tam se vsak dan ukvarjajo s težavami, imajo polne oddelke - včeraj so imeli 600 mrtvih. "Vendar ljudje ukrepe podpirajo, 70 odstotkov si jih želi, da bi bili še ostrejši. Komunikacija je taka, da se poskuša pridobiti zaupanje ljudi."

Skrbi ga, kaj se bo zgodilo po praznikih v januarju. "Nadaljnja skrb, ki nas navdaja, je, da se bodo ljudje družili," je dejal Trampuž. "Če imate radi svojce, jih ne obiskujte in prestavite praznike na poletni čas, sicer se bo zgodilo isto kot v ZDA, kjer se je po zahvalnem dnevu močno povečalo število novih okužb."

Slovenija Opozorilo smučarjem, ki načrtujejo smučanje v drugi občini

Pozitivna novica je, da imamo tako uspešna cepiva, kar nam bo po besedah infektologa povrnilo svobodo in normalno življenje, a šele, ko bomo precepili najmanj 60 procentov populacije. "Ukrepov se bo treba držati do poletnih mesecev," je še poudaril Trampuž. "Učinke bomo morda videli že konec januarja ali februarja."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 18:15 12. December 2020.

    Trampuž pozablja, da Slovenci nismo Nemci, Francozi Španci. Primerjava ni možna. Trenutna vlada skupaj z NIJZ, zaradi pogroma kvazi strokovnjakov, …

  • 17:29 12. December 2020.

    Kar nekaj držav, ki se jih ne omenje dokazujejo, da ni bistvo v strogosti ukrepov, ustreznosti in spoštovanjem teh. Bistvo …

  • 14:17 12. December 2020.

    Pa jebo vas maske ste res zabiti Gospot ki obvlada svoje delo dvomite njemu Vsi smrdljivi politiki pa majo prav …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.