Slovenija
40573 ogledov

Opozorilo smučarjem, ki načrtujejo smučanje v drugi občini

smučišče smučanje sneg zima Profimedia
Smučanje ni razlog za prehod občinske meje.

Ministrstvo za notranje zadeve je danes opozorilo, da se športnorekreacijska dejavnost, kamor spada tudi smučanje, lahko izvaja le v občini prebivališča. Izvajanje takšne dejavnosti ne sodi med izjeme za prehajanje med občinami, poudarjajo na ministrstvu. 

Danes so namreč zagnali žičniške naprave v Kranjski Gori, kjer je v minulih dneh zapadlo precej snega. Nekateri so ob tem menili, da bodo lahko na podlagi izjeme glede prehajanja občin, ki govori o tem, da je prehod občinske  meje dovoljen za "dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni." 

Do karte le preko spleta?

RTC Žičnice Kranjska Gora je kot prvi v državi zagnal svoje prve naprave in deluje pod navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prva dilema pa se pojavi že pri nakupu smučarskih kart, saj je prodaja blaga in storitev prepovedana, tako je verjetno dovoljen le nakup na daljavo. Prav tako ni dovoljena nobena druga storitev na žičnicah. Onemogočena je denimo izposoja smučarske opreme. 

Globa za neupravičen prehod občinske meje znaša med 400 in 4 tisoč evri.

Smučarsko sezono odpirajo tudi na Pohorju

S smučarsko sezono v soboto začenjajo tudi na Mariborskem Pohorju. Najprej bodo zagnali sedežnico Pisker na areškem delu ter na mariborskem sedežnico Sleme in oba trakova Bejbike, za uvod v sezono pa bodo smučarjem ponudili akcijske cene dnevnih smučarskih vozovnic.

Začetek sezone bodo zaznamovali ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije. V vrsti ob vstopu na sedežnice in med prevozom na njih bo ves čas obvezna uporaba ustrezne obrazne maske. Pri tem se bosta lahko na šestsedežnici Pisker naenkrat peljala največ dva potnika, na dvosedežnici Sleme pa en. Hkrati bodo smučarji morali v vrsti in med vožnjo na traku ves čas ohranjati ustrezno medsebojno razdaljo vsaj metra in pol.

Od jutri tudi smuka na Krvavcu

V soboto se bo smuka začela tudi na Krvavcu. Delovale bodo naprave Vrh Krvavca, Tina dolina, vlečnica Luža in otroški trak Gospinca, so sporočili iz družbe RTC Krvavec. Zaradi ukrepov pa ne bo delovala kabinska žičnica, dostop do smučišča bo tako mogoče le z avtomobilom. Vozovnice s posebnim otvoritvenim popustom pa bodo na voljo na blagajni pri zgornji postaji kabinske žičnice.

Ob sprostitvi prepovedi prehoda regij pričakovan naval

Zaradi prepovedi prehajanja med občinami naprav še ne bodo zagnali na Rogli in Kopah.

Mariborsko Pohorje ima v štajerski prestolnici dovolj ljubiteljev smučanja, da se jim odprtje vendarle izplača. Mestna občina Maribor ima namreč več kot 112.000 prebivalcev.
Precej drugače je v Kranjski Gori, kjer je v celotni občini le nekaj več kot 5200 prebivalcev, in v Občini Cerklje na Gorenjskem, kjer je okoli 7700 prebivalcev. Precejšen naval pa bi lahko pričakovali ob sprostitvi prepovedi prehajanja meja občin, in sicer že če bi to storili zgolj v regijah z nižjo stopnjo pojavnosti covida-19, med katerimi sta tudi Gorenjska in Osrednjeslovenska regija.

Komentarjev 14
  • sam1 11:59 12.december 2020.

    Tisti,ki so s pooblastili hodili celo poletje na Jadran,bodo ravno tako sedaj letali po različnih smučarskih destinacijah-predvsem v tujini,potem pa bo spet za širjenje te kuge kriv narod,ki doma zakolje prašiča ali par piščancev,bog ne daj,da ima še nekaj deset ...prikaži več trt ali zidanico.....

  • miho 07:39 12.december 2020.

    Kdo bo pa šel smučat zdaj v teh časih? Bodo imeli še več izgube, kot če sezone ne bi zaprli, ker ne bodo pokrili niti variabilnih stroškov. Naj raje zaprejo in jim država financira fiksne stroške.

  • Avatar vec
    vec 01:06 12.december 2020.

    Pa sej kaj se sekirate, boste pa šli v Kaprun in ledenike tm nekje konec marca al pa rajš aprila, tko da če združite imate prvomajsko smuko zagotovljeno ? Jest osebno ne vidim problema, ma sem tudi zimski športnik, letose ...prikaži več sem naprime izpustil rajanje na CRO obali, in še turistični boni so ostali, Bom pač ponucal spomladi če bodo še veljali, drugače pa bom prišparal državi keš, NIsem hotu letos it ker je bilo polno brazilcev in sandžak varijante gostov, drugo leto ker bom lepo užival, med domačm