Slovenija
19704 ogledov

Andrej Trampuž: Ukrepi v Sloveniji so nezadostni

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Skrbi ga, kaj se bo zgodilo po novoletnih praznikih.

Vlada Janeza Janše se bo danes sestala s predstavniki gospodarstva in zdravstvene stroke, nato pa odločala o morebitnem rahljanju in sproščanju nekaterih ukrepov.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž z Univerzitetne klinike Charite v Berlinu je za oddajo 24URZVEČER na POP TV včeraj zvečer povedal, da je situacija v Sloveniji zelo resna. "V prvem valu je bila Slovenija med najboljšimi, zdaj je med najslabšimi," je dejal Trampuž. "Ukrepi so nezadostni, treba bo razmišljati, kje so bile narejene napake."

Bojana Beović Ukrepi Slovenija To bo vladi danes predlagala strokovna skupina
vlada brdo beović seja Slovenija Vlada jutri o sproščanju. To bo predlagala zdravstvena stroka

Poudaril je, da v primeru, da se po ukrepih številke ne znižajo, to pomeni popravni izpit za politike. "Morajo razmisliti, kje so spregledali kakšno stvar," je dejal Trampuž. "Mogoče ukrepi niso na pravih mestih. Vemo, da se virus prenaša preko zraka, zato je treba razmišljati predvsem o zaprtih prostorih, kako se to prepreči. Verjetno je eden od razlogov ta, da so bili ukrepi prepozno sprejeti in nedosledni. Čim kasneje začnemo z ukrepi, tem strožji morajo biti, večji je tudi davek, ki ga plačujemo, za gospodarstvo, zdravstvo in ljudi same, ker to zelo težko vsi prenašamo."

Na vprašanje, zakaj v drugih državah podobni ukrepi delujejo, pri nas pa ne, je dejal: "Ukrepi so bili mnogo strožji, če gledate Francijo in Španijo, predvsem pa so bili hitrejši in doslednejši. Več pozornosti bi morali dati na dobre maske in manj na omejevanje zunaj, kjer se virus ne prenaša tako močno."

"Sproščanje po regijah je nesmiselno"

Dejal je tudi, da je sproščanje po regijah nesmiselno, saj bo virus šel tja, kjer se bodo ukrepi sprostili. "Virus en pozna meja, treba je pogledati, kako so druge države uspele rešiti ta problem in se zgledovati po dobrih ukrepih," je poudaril Trampuž. "To je popravni izpit za politike - kritika gre njim, ne toliko ljudem, ki naj se ne bi držali ukrepov. Ljudem je treba razložiti, kateri ukrepi so nesmiselni in kateri učinkoviti."

covid-19 Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: Vidimo le vrh ledene gore

Covid-19, UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor UKC Maribor

Omejitev na občine je po besedah Trampuža zelo težak ukrep. "Verjetno bi bili prej smiselni kakšni drugi ukrepi, npr. da bi ljudem, ki so starejši od 60 let dajali zastonj maske, ki so učinkovite, ter jih poučili, kako jih nositi. To bi bilo bolj učinkovito kot maske na prostem," je še povedal slovenski infektolog, ki dela v Nemčiji. Tudi tam se vsak dan ukvarjajo s težavami, imajo polne oddelke - včeraj so imeli 600 mrtvih. "Vendar ljudje ukrepe podpirajo, 70 odstotkov si jih želi, da bi bili še ostrejši. Komunikacija je taka, da se poskuša pridobiti zaupanje ljudi."

Skrbi ga, kaj se bo zgodilo po praznikih v januarju. "Nadaljnja skrb, ki nas navdaja, je, da se bodo ljudje družili," je dejal Trampuž. "Če imate radi svojce, jih ne obiskujte in prestavite praznike na poletni čas, sicer se bo zgodilo isto kot v ZDA, kjer se je po zahvalnem dnevu močno povečalo število novih okužb."

smučišče smučanje sneg zima Slovenija Opozorilo smučarjem, ki načrtujejo smučanje v drugi občini

Pozitivna novica je, da imamo tako uspešna cepiva, kar nam bo po besedah infektologa povrnilo svobodo in normalno življenje, a šele, ko bomo precepili najmanj 60 procentov populacije. "Ukrepov se bo treba držati do poletnih mesecev," je še poudaril Trampuž. "Učinke bomo morda videli že konec januarja ali februarja."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
  • Tupamaros 18:15 12.december 2020.

    Trampuž pozablja, da Slovenci nismo Nemci, Francozi Španci. Primerjava ni možna. Trenutna vlada skupaj z NIJZ, zaradi pogroma kvazi strokovnjakov, ki nimajo nobene odgovornosti, ki vabljeni v glavne medije povzročajo, da vlada ne more več animirati prebivalcev v 100 % ...prikaži več uporabo zaščitnih ukrepov. Na vrsti sta ignoranca in namerno nagajanje povsod, kjer je to mogoče. Takle mamo.

  • Ender3 17:29 12.december 2020.

    Kar nekaj držav, ki se jih ne omenje dokazujejo, da ni bistvo v strogosti ukrepov, ustreznosti in spoštovanjem teh. Bistvo je v hitrosti uvajanja in izvajanja potrebnih ukrepov. Množičnost testiranja ni nujna, je pa priporočljiva, ko se ne da pravočasno ...prikaži več omejiti okužbe. Taiwan je tak primer, izkušnje je pridobil v času SarsCivida 2003, in že decembra lani, so odreagirali hitro, promptno, živijo brez gosp.lockdowna, in za njih kot, da virusna kriza, ne obstaja.

  • emil85 14:17 12.december 2020.

    Pa jebo vas maske ste res zabiti Gospot ki obvlada svoje delo dvomite njemu Vsi smrdljivi politiki pa majo prav po vase Ste pa res total idijoti Zakaj bi šel še kdaj k zdravniku če pa nas pozdravijo politiki pravi norci ste nekateri