Slovenija
40690 ogledov

Vlada jutri o sproščanju. To bo predlagala zdravstvena stroka

frizer frizerski salon koronavirus Profimedia
Podatki o okužbah na delovnih mestih ne držijo, pravijo na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo.

Vlada Janeza Janše se bo jutri sestala s predstavniki gospodarstva in zdravstvene stroke, nato pa odločala o morebitnem rahljanju in sproščanju nekaterih ukrepov. "Kolikor vem, na mizi ni predloga ne za rahljanje in tudi ne za popolno zapiranje," je popoldne na TV Slovenija povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc. Število hospitaliziranih bolnikov se sicer stabilizira, vendar pa, glede na število bolnikov predvsem na intenzivnih negah, časa za pretirano sproščanje še ni, poudarja Zupanc Lejkova. 

Janša: Namesto na občine osredotočanje na regije

Glede odpiranja občinskih meja, kar zaradi odprtja smučišč željno pričakujejo smučarji, predsednik vlade Janez Janša in Bruslja sporoča, da se bo vlada namesto na občine, osredotočila na regije: "Če bo prišlo do kakšnih korakov v naslednjih dneh, bodo omejeni na regije, kjer je okužb manj, kjer so obvladljive in so trendi padajoči."
Predsednik vlade pravi tudi, da bodo nekateri ukrepi za zajezitev korona virusa trajali vsaj do sredine prihodnjega leta, glavna infektologinja pa dodaja, da bodo ukrepi, kot je nošenje mask, distanca in razkuževanje rok, morali veljati še dlje. 

Ministrstvo za gospodarstvo za odpiranje trgovin ter salonov za osebno nego

Prva prioriteta pri sproščanju ukrepov je vrnitev v šole, je še povedala Lejko Zupančeva. Na ministrstvu za gospodarstvo se medtem zavzemajo za sprostitev nekaterih dejavnosti, predvsem trgovinske dejavnosti ter dejavnosti za osebno nego ljudi, kamor spadajo frizerji, kozmetične storitve, pedikura in podobno, kjer je tudi največ dela na črno. 

Brezposelnost se je v primerjavi z lanskim letom dvignila za 16 odstotkov, glede na podatke Trgovinske zbornice je izgubljenih 10 tisoč delovnih mest, po navedbah Zbornice za gostinstvo in turizem pa več kot 11 tisoč delovnih mest. 

 

"Podatki o okužbah na delovnih mestih ne držijo"

"Zadnje navedbe Gospodarske zbornice so, da je okužb na delovnem okolju 4 odstotke, Trgovinske zbornice v tistih dejavnostih, ki delujejo, pa 1,4 odstotka," pravi Ajda Cuderman, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo in tehnologijo. "Podjetja se obnašajo odgovorno in mislimo, da podatki o okoli 25 odstotkih okužb na delovnih mestih, ne držijo," dodaja Cudermanova.  

Kdaj po bolezni v službo?

Na vprašanje, kdaj se po okužbi s korona virusom vrniti na delovno mesto, glede na to, da potrditveni negativni test ni potreben, Lejko Zupančeva pravi: "Raziskave kažejo, da več kot 95 odstotkov ljudi 10 dni po preboleli okužbi ni več kužnih. Če je bila bolezen blaga in če ni več simptomov, se 10. dan lahko zaposleni vrne v službo." 
Glavna infektologinja pa ob tem opozarja, da prebolela okužba ne varuje pred ponovno okužbo, zato je treba še naprej spoštovati ukrepe, kot je nošenje mask, razdalja ter umivanje rok. 

Komentarjev 31
  • Avatar vec
    vec 00:50 12.december 2020.

    Će bodo vse odprli, je prav da vsakemu dajo v podpis, da če ZBOLI bo zadevo odležal DOMA ipd. al pa na klopci, samo ti ki se držijo ukrepov gredo lahko v bolnišnice, potem pa se prekužujte kolikor se hočete, ...prikaži več jest imam za 3 mesece vsega doma, mi ni treba nikamor, račune plačujem preko spleta, nekaj sem že odjavil, recimo članarino za strelski klub bo opustil, ker ne mislm plačevat če ne morem streljat v tarčo, ipd. Skratka prilagajamo se

  • Gandolf 21:39 11.december 2020.

    Ne da bo šlo.Je že šlo ! Denar ki ga bomo dobili od EU bo potrebno 50% vrniti.

  • Eddie 21:26 11.december 2020.

    Kaj je recimo smisel, da lahko ali moram iti vsak dan v službo, kjer delam z 20, 50 ali 200 ljudmi za katere se mi niti sanja ne, kaj so delali prejšnje dni in kje vse so bili, oz. s ...prikaži več kom vse so se družili... Ljudje, za katere mi je vseeno kako živijo privatno življenje... ne morem pa iti k svojim staršem v drugo regijo, za katere vem, da se zaradi vse te panike zadržujejo doma.