Beovićevo pozivajo k odstopu

Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA
“Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev,” je dejala Beovićeva.
Oglej si celoten članek

Vodja strokovne skupine za cepljenje pri NIJZ in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović glede plačila zdravljenja v bolnišnici za necepljene. 

Beović: Stvari je treba postaviti na tehtnico

Beovićeva je bila gostja v oddaji Vroči mikrofon na valu 202, kjer je bilo govora tudi o tem, da nekatere države skušajo precepljenost predvsem starejše populacije spodbuditi tudi s kaznimi. "Dobivam pa številne pobude, da bi se v Sloveniji uvedlo nekaj podobnega kot drugod in mislim, da bomo to tudi obravnavali," je dejala Beovićeva in nadaljevala: "Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev." 

Nekatere države že uvedle podobne ukrepe

Grčija uvaja kazni za vse necepljene, ki so stari nad 60 let. V Nemčiji osebe, ki niso cepljene in so napotene v karanteno, ne prejmejo več nadomestila za odsotnost z dela. Morebitno zdravljenje zaradi Covida bodo po 8. decembru morali plačati necepljeni v Singapurju, kjer je precepljenost 80 odstotna.

Peticija za odstop Beovićeve

Izjava Beovićeve je na družbenih omrežjih sprožila številne kritike in pomisleke o tem, da bi morali v tem primeru participacijo plačati tudi tisti, ki kadijo in zbolijo za rakom denimo tisti s prekomerno težo, ki se zdravijo za diabetesom. Številni pozivajo, da Beovićeva odstopi. 
Peticijo, s katero zahtevajo odstop z mesta predsednice Zdravniške zbornice, je doslej podpisalo skoraj 5000 ljudi. "Ko smo mislili, da nižje ne gre, zmeraj znova najdemo globlje dno dna. Bojana Beović je dokazala, da ne razume Hipokratove prisege in predvsem, da ji ni mesta na nikakršni javni funkciji," je v peticiji zapisal avtor Gregor Kos iz gibanja Zdrava družba. 

Pirnat: Za tak ukrep ni zakonske podlage

Beovićeva se na kritike še ni odzvala. Pravnik Rajko Pirnat je medtem pojasnil, da za tak ukrep ni zakonske podlage. "Pri tem ne gre za sodelovanje pri financiranju popravila zob, ampak za življenjsko ogrožajoče situacije," je Pirnat dejal za Pop TV. 

Nekatere države zaradi epidemije covida razmišljajo tudi o obveznem cepljenju. Kako je s tem pri nas, preberite tukaj. 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 65

  • 21:06 5. December 2021.

    Kajenje,rak kot tak, prekomerno nažiranje - diabetes, adrenalinski športi niso nalezljivi in zanje ne obstaja cepivo ali zdravilo, tako, da …

  • 11:08 4. December 2021.

    Bojana bravo si ena redkih ki ima v tej državi jajca. Dober predlog bravo podpiram. Kje podpišem peticijo da sem …

  • 14:32 3. December 2021.

    Popolnoma pravilno mnenje dr. Beovićeve! 1. Kdor ni cepljen in zboli, naj plača stroške zdravljenja. 2.Slovenija mora iti v korak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.