Borut Pahor: Vojska je smiselna, če je delujoča

Foto: Vid Rotar / mediaspeed.net
Foto: Vid Rotar / mediaspeed.net
Borut Pahor je poslance pozval k zvišanju proračuna za potrebe razvoja državne varnosti.
Oglej si celoten članek

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v nagovoru državnega zbora poudaril nujnost posodobitve celotnega varnostnega sistema in predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju. Namesto dosedanjega 1,8 odstotka BDP za vse institucije nacionalne varnostni pa bi po mnenju Pahorja v naslednjih desetih letih brez hujšega odrekanja za druge potrebe razvoja države za varnost namenili okrog 2,5 odstotka BDP.

"Vojsko potrebujemo, je življenjskega pomena za obrambo in varnost naše neodvisnosti. Toda vojska je smiselna samo, če je delujoča. Ne more biti nekaj vmes, če je dolgo časa nekaj vmes, je samo potem na koncu res samo strošek države, ne pa učinkovito orodje za njeno obrambo," je še izpostavil predsednik republike in dodal, da zato potrebujemo posodobljeno Slovensko vojsko.

K ureditvi sistemskega dolgoročnega in stabilnega zagotavljanje virov je danes pozval tudi novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ki je poleg tega predstavil tudi svoje prve poteze na tej funkciji, ki vključujejo dousposabljanje bojne bataljonske skupine in vpoklic rezervistov ter predlog za zvišanje plač vojakom, da bi ustavili njihove odhode.

Menjave na vrhu Vlada razrešila načelnika generalštaba Andreja Ostermana, na njegovo mesto Alan Geder

Državni zbor je na predlog SDS in NSi predsednika v ponedeljek pozval, naj v 24 urah poda mnenje o stanju v Slovenski vojski.

Pahor, ki je predlagal sprejem zakona o sistemskem dolgoročnem financiranju nacionalne varnosti, sicer poudaril, da razume, da tako zahtevnega zakona ni mogoče pripraviti in sprejeti v tem sklicu, a lahko morda vseeno sprejeli zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski, ki sta v parlamentarnem postopku. Oba bi po predsednikovem mnenju koristila potrebam vojske.

Sredstva za obrambo so po besedah Pahorja v času krize znižale tri vlade zapored, tudi njegova. Toda v tem času je prišlo do novih varnostnih tveganj - med njimi je Pahor omenil denimo hibriden tip vojne in kibernetski napad -, zato potrebujemo pametno posodobitev celotnega sistema nacionalne varnosti. Po njegovem mnenju bi bilo koristno tudi, če bi sprejeli oceno ogroženosti, kot so to storili v nekaterih Sloveniji primerljivih državah.

Pahor je zaključil z besedami, da smo se Slovenci znali glede pomembnih vprašanj med seboj krepko skregati, vendar smo se uspeli še pravočasno pravilno odločiti, kako naprej. In vrhovni poveljnik se v pričakovanju, da bo tudi tokrat tako priporoča za sodelovanje.

Glede mnenja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, ki ga je DZ zahteval, je Pahor dejal, da bo letno poročilo Generalštaba Slovenske vojske in obrambne ministrice Andreje Katič o tem prejel konec meseca in da ne pričakuje bistvenih razlik od lanskega poročila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:15 8. Marec 2018.

    vojska, maksimalno 4000 skupaj z GŠ i

  • 23:57 7. Marec 2018.

    Vojska je smiselna, ko brani le in izključno interese Slovenije in ne interese vodilnih EU držav ali pa NATO teroristov …

  • 15:59 7. Marec 2018.

    Violeta govori v DZ o vojski. Ona igralka po izobrazbi ne zna slovensko. Dvojina ji je tuja. Zakaj, dvojino imamo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.