Slovenija
831 ogledov

Alan Geder: Bojna bataljonska skupina ponovno na test, do takrat vpoklic rezervistov

Generalmajor Alan Geder Saša Despot
Prve poteze novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alana Gederja vključujejo dousposabljanje bojne bataljonske skupine in vpoklic rezervistov ter predlog za zvišanje plač vojakom, da bi ustavili njihove odhode.

Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je ob predstavitvi svoje vizije vodenja vojske navedel, da vojski za normalno delovanje manjka 1238 ljudi. "Že tako majhna vojska izgublja delo četo na leto. Njihove naloge pa ostajajo in jih mora namesto njih opraviti, kdo drug," je navedel Geder in nanizal podatke, da je plača vojaka še leta 2008 znašala več kot 90 odstotkov povprečne slovenske bruto plače, danes je ta odstotek 55 odstotkov.

Geder: Kadrovska slika Slovenske vojske tako slaba, da vojska čez dve leti ne bo mogla izvajati svojih primarnih zadolžitev

"V trenutku, ko smo se v Sloveniji odločili za profesionalno vojsko, smo se odločili, da jo postavimo na trg delovne sile. In ta določa, koliko je treba nekoga plačati, da bo nekdo opravljal delo," je nadaljeval novi načelnik generalštaba, ki je navedel, da bodo v generalštabu ministrici za obrambo Andreji Katič posredovali več kratkoročnih predlogov, in sicer da se povišajo plače vojakom na vseh formacijskih dolžnostih ter da vlada določi višino dodatka za dosegljivost, ki ga vojakom zdaj ne morejo izplačati, ker ta ni določen. Poleg tega pa tudi, da naj vlada določi nove plačne razrede za formacijske dolžnosti, razen izhodiščnega, ki je določen s kolektivno pogodbo, ter še, da naj vlada ponovno vrne položajni dodatek na raven pred ZUJF.

Geder načrtuje kratkoročne ukrepe, ker izpostavlja, da bo v dveh letih kadrovska slika Slovenske vojske tako slaba, da vojska ne bo mogla izvajati svojih primarnih zadolžitev, kaj šele sekundarnih, kot je na primer patruljiranje ob državni meji, kar vojska v sodelovanju s policijo počne od begunske krize leta 2015.

Alan Geder, Andreja Katič in Andrej Osterman | Avtor: Saša Despot primopredaja dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Andrejem Ostermanom in novim načelnikom generalmajorjem Alanom Gederjem Saša Despot
"Poslanstvo Slovenske vojske je samo eno in popolnoma jasno ..."

Pri predstavitvi svoje dolgoročne vizije Slovenske vojske pa je izpostavil, da si želi dolgoročno in stabilno zagotavljanje virov, ki bodo vojski omogočili izvajanje vseh z zakoni določenih nalog: "Sistemi, ki jih kupujemo, gredo leta in leta v prihodnost. Načrtovanje nakupov je ob nestabilnem financiranju praktično nemogoče."

Izstop iz enotnega plačnega sistema pa je po njegovem mnenju pogoj za dokončanje profesionalizacije vojske. Načrtuje tudi izboljšanje voditeljstva, dviga motivacije pripadnikov in bojne usmerjenosti Slovenske vojske, kar je primarni cilj vojske: "Poslanstvo Slovenske vojske je samo eno in popolnoma jasno ... Uspešna obramba države pred agresijo v vseh pogojih, samostojno oziroma v sodelovanju z zavezništvom."

72. brigada ponovno na test, do takrat vpoklic rezervistov

Preiskus po metodi Creval, kjer je bataljonska bojna skupina organizirana v 72. brigadi Slovenske vojske, bodo ponovili, z istimi standardi, je napovedal Geder in dodal, da vojaki niso namerno sabotirali vaje.

Bojna bataljonska skupina se bo dodatno usposabljala, za naloge v domovini pa bodo vpoklicali pripadnike pogodbene rezervne sestave. Koliko še ni jasno, saj bo to po besedah Gederja določil poveljnik sil, ki mu točnega števila še ni sporočil.

"Upam, da bo odziv dober, da bo odziv dober. Da bodo razumeli, da jih tokrat res rabimo," je izpostavil Geder, saj je ob begunski krizi 2015 na vpoklic odzval manj kot polovica rezervistov. Rezervno sestavo bodo predvidoma potrebovali dokler ne 72. brigada ne bo opravila testa po metodi Creval, kar bo predvidoma junija. "Do takrat pa je to število 900 ljudi nedotakljivo," je zaključil Geder.

Že takoj po neuspehu so v vojski priznali, da se lahko zgodi, da bi zato morali aktualni kontingenti podaljšati misije. "Kontingenti bodo zamenjani v skladu s časovnicami. Izjema je KFOR, kjer se motorizirani četi podaljša delovanje za dva meseca," je napovedal. Pri slednji gre za misijo na Kosovu, vojaki iz neuspešne bataljonske bojne skupine pa so bili predvideni tudi za rotacije na misiji v Libanonu.

Alan Geder je na mestu načelnika generalštaba nasledil  Andreja Ostermana, ki ga je vlada pretekli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti.

Komentarjev 5
  • jozicamurn 00:02 08.marec 2018.

    A se vi zavedate, da bi naši fantje zaradi uspešne misije bili poslani v obrambo interesov ZDA in VB/Francije nekam proti Rusom. Kaj ima Slovenija od tega? A bodo plače večje? Bo kakšen napredek? Družimo se z NATO biznis teroristi, ...prikaži več ki nas samo izkoriščajo za dosežek svojih lastnih ciljev in interesov proti Rusom. Ali dejansko res hočemo biti del tega zavezništva? Nein danke.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:00 07.marec 2018.

    Seveda se izgubi tudi četa električarjev parketarov in vodovodarjev pa ključavničarjev,da o krovcih ne govorimo!! Problem pa je vsemu enak PLAČE!! Ljudje niso neumni,da bi delali za 600 evrov mesečno medtem,ko tisti v javnem sektorju pokasirajo trikrat toliko!! Ti poklicni ...prikaži več kadri odhajajo v države v katerih so človeka dostojne plače kdo bo pa delal za miloščino?? Tudi migrantskim inžinirjem ter doktorom sploh ni za nobeno delo!! Taka država lahko na hitro PROPADE!!

  • Avatar Leon
    Leon 14:58 07.marec 2018.

    SV sestavljata dve tretjini general štab in ena tretjina operativcev ! Verjetno so vsi v general štabu najboljši strokovnjaki ,ki prejemajo odlične zaslužke , tako za navadne vojake ne ostane prav veliko. In zakaj potrebujemo vojsko ? Zato ,ker je ...prikaži večje neki kreten podpisal nek sporazum o sodelovanju z NATO in ustregel njihovim zahtevam .