Slovenija
2085 ogledov

Vlada razrešila načelnika generalštaba Andreja Ostermana, na njegovo mesto Alan Geder

Slovenska vojska Anže Petkovšek Generalštab Slovenske vojske na Vojkovi 55 v Ljubljani.
Uradno. Vlada je zamenjala načelnika generalštaba Slovenske vojske, nadomestil ga je njegov trenutni namestnik Alan Geder. Ministrica: Preudaren poveljnik vojake v boj pošilja, zato da zmagajo.

"Presenečeni smo bili, ko smo dobili to poročilo," je po seji vlade povedal predsednik vlade Miro Cerar in nadaljeval, da iz poročila Andreja Katič o ocenjevanju 72. brigade Slovenske vojske izhaja, da je bila kadrovska popolnitev in opremljenost enote ustrezna. Negativna ocena se tako nanaša na priprave, vodenje in poveljevanje.

Generalmajor Alan Geder | Avtor: Borut Cvetko / Mediaspeed Borut Cvetko / Mediaspeed
Ker pa je za pripravljenost, delo in uporabo vseh poveljstev in enot odgovoren načelnika generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, ga je vlada na predlog obrambne ministrice Andreje Katič, razrešila. Na njegovo mesto so postavili njegovega namestnika Alana Gederja.

Ministrica pa bo morala po besedah predsednika vlade najpozneje v mesecu dni predstaviti ukrepe za dosego operativnosti bataljonske bojne skupine ter opraviti preiskavo "Mislim, da je bila zamenjava upravičena. Če pa bo potrebna še kakšna menjava, bo to pokazalo poročilo," še povedal Cerar, ki je še ocenil, da je prišlo do javnega in namernega samoponižanja vojske in vojakov, kar je zelo neprimerno. Od ministrice pa zahteva tudi, da preveri, "kdo je sprožil takšno dejanje in s kakšnimi motivi".

Ministrica: Preudaren poveljnik vojake v boj pošilja, zato da zmagajo

Ministrica Andreja Katič je ponovno potrdila, da je za tajno poročilo izvedela iz medijev, šele na njeno zahtevo, pa ji je namestnik včeraj ob 11.30 predstavil poročilo. Andrej Osterman bi jo o rezultatih lahko obvestil že pred tem, saj je bil po njenih besedah prisoten na preverjanju, tudi na Počku, in imel je možnost, da bi jo obvestil.

Ministrico jo zmotilo tudi to, da se je vodstvo vojske odločilo za testiranje po metodi CREVAL, kljub temu da se je vedelo, kakšni so kriteriji in da zaradi naknadno dodane čete 72. brigadi, ta ni zadostno pripravljena. "Vedeli smo, da nismo pripravili. Ocenjevanje bi zato lahko prestavili za kakšen mesec ali dva," je zatrdila ministrica in dodala, da preudaren poveljnik vojake v boj pošilja, zato da zmagajo.

Na novinarsko vprašanje o odstavitvi Ostermana pa je pojasnila, da lahko prizna, da bi kljub nasprotovanju, morala to narediti že prej.

Vojaška obutev | Avtor: Anže Petkovšek Vojaška obutev Anže Petkovšek
Slovenska vojska: "Nismo prvi, ki smo dobili negativno oceno"

Da bo, potem ko 72. brigada Slovenske vojske ni opravila Natovih testov po metodi CREVAL, na udaru načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman, se je špekuliralo že ob samem razkritju. Neuradno naj bi njegovo menjavo predlagala obrambna ministrica Andreja Katič, s katero že pred tem nista bila v najboljših odnosih.

Ocenjevalna skupina Nata je vojake na štirih področjih ocenila kot "combat not ready", torej nepripravljeni za boj, na enem področju pa kot "combat ready" oz. pripravljeni na boj. Ker je oceno "combat not ready" bataljonska bojna skupina prejela na več kot dveh področjih, se po pravilih Nata šteje, da je tudi skupna ocena skupine taka. V Slovenski vojski so včeraj odgovorili, da niso prvi, ki so dobili negativno oceno, zanikali pa so, da imajo vojaki neprimerno opremo.

V SDS zahtevajo tudi odstop ministrice

Tako v stranki SD in Desus so izpostavili, da ministrico podpirajo. V SDS, ki so z NSi sklicali izredno sejo, pa še vedno pričakujejo odstop ministrice. Predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je na Twitterju zapisal, da poleg strokovne odgovornosti pričakujejo tudi politično odgovornost - odstop.
Andreja Katič | Avtor: MORS MORS
Komentarjev 11
  • dragec 14:01 24.februar 2018.

    vojska je pralni stroj a umazana strankarska perila

  • Avatar Leon
    Leon 16:10 23.februar 2018.

    Pogled na Cerarjevo ministrsko paleto nam vse pove . Najpomembnejši resorji so zaupani babam ! Vojska , policija,sociala ,zdravstvo ,finance, in sedaj še za javno upravo ...........SPLETIČNE so zaščitni znak Cerarjeve vlade . Kresna noč nas bo rešila vseh težav !

  • maresem 08:05 23.februar 2018.

    Cmeravc ne nabijaj neumnosti. Kaj pa si storil za Sl. vojsko v zadnjih 4 letih? Nisi jamral in si iskal rešitve. ja, do stečaja SV. Likvidatorji levičarski... .vi ste krivi za tako stanje.