Slovenija
40 ogledov

Katičeva napoveduje konec varčevanja pri obrambi

vojska Saša Despot
Obrambna ministrica je na svojem prvem zasedanju v Bruslju napovedala konec varčevanja Slovenije pri obrambnih izdatkih in postopno dvigovanje slovenskega obrambnega proračuna.

"Slovenija se zaveda, da moramo vsi izpolniti zaveze," je na zasedanju obrambnih ministrov Nata dejala ministrica Andreja Katič. Kot je pojasnila v izjavi za slovenske medije, si bo Slovenija  prizadevala za obrnitev trenda padajočih obrambnih izdatkov in njihovo postopno dvigovanje za 0,04 odstotka bruto domačega proizvoda na leto.

Obrambni proračun se bo v prihodnjih letih zviševal

"V preteklih mesecih smo o tem že večkrat razpravljali na vladi. Ugotovili smo, da mora vlada med svoje prioritete postaviti tudi varnostne prioritete, tako na področju obrambe kot zaščite in reševanja ter policije," je povedala ministrica.

Spomnila je, da je to v torek ob obisku obrambnega ministrstva napovedal tudi premier Miro Cerar. Tako naj bi po besedah ministrice letos obrambni proračun ostal na isti ravni, to je na odstotku BDP. "Naša želja je, da bi temu primaknili še 0,01 odstotka BDP, v prihodnjih letih pa bi si prizadevali za povečevanje za 0,04 odstotka BDP," je povedala. "Želeli bi si znatnega povečanja, a se zavedamo realnosti," je še dodala.

"Če bo treba, bomo zaveznice branili"

Voditelji članic Nata so se sicer septembra lani v Walesu dogovorili za dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka BDP v prihodnjih desetih letih, če bodo seveda javne finance to dovoljevale.

Za Katičevo prvo zasedanje obrambnih ministrov Nata je sicer potekalo predvsem v znamenju ukrajinske krize in "varnostnih izzivov na jugu", zlasti širjenja vpliva džihadistov Islamske države. "Potrdili smo Natovo vodilo o zagotavljanju 360-stopinjskega pristopa k odvračanju groženj in, če je treba, obrambi zaveznic," je povedala Katičeva.

Ministri so potrdili tudi varnostna zagotovila vzhodnim zaveznicam. Slovenija bo v okviru teh ukrepov prispevala častnika v vrhovno poveljstvo zavezniških sil Evrope (SHAPE), je povedala ministrica.

Okrepitev sil za hitro posredovanje

Obrambni ministri so sicer v sredo v luči ukrajinske krize in ruske agresije podprli okrepitev Natovih sil za hitro posredovanje (NRF) na 40.000 vojakov, prav tako pa za okrepitev sil za zelo hitro posredovanje, t. i. bojno konico, da bi bil Nato sposoben res hitrega in odločnega odzivanja v kriznih trenutkih.

Sile za bojno konico trenutno zagotavljajo predvsem Nemčija, Nizozemska in Norveška. Kot je povedala Katičeva, bo pri krepitvi sil NRF in bojne konice sodelovala tudi Slovenija. "Na kakšen način in kako, pa se še nismo dogovorili," je povedala.

Ministri so se sicer danes, drugi dan zasedanja, prvič sestali tudi z novim ukrajinskim obrambnim ministrom Stepanom Poltorakom in z njim razpravljali o ukrajinskih prioritetah glede napredka na področju reform varnostnega in obrambnega sektorja ter ustreznih strateških dokumentov, je še povedala ministrica.

Sklepni del zasedanja pa je namenjen operaciji Odločna podpora v Afganistanu. Glavni poudarek razprave je bil na prihodnosti operacije v luči dogodkov na terenu in na odločitvi o ustanovitvi civilne misije v Afganistanu po koncu te operacije, ki je namenjena urjenju afganistanskih varnostnih sil. Trenutno v tej operaciji sodeluje sedem slovenskih vojakov, ki delujejo pod poveljstvom Italije na območju Herata na zahodu države.

Zagotovili bomo helikopterje

Katičeva je ob robu prvega dne zasedanja tudi podpisala pismo o nameri glede sodelovanja pri zagotovitvi helikopterjev za specialne sile skupaj s Hrvaško, Madžarsko in Bolgarijo. Vse štiri države so si pred dvema letoma za cilj zadale, da bodo do leta 2025 vzpostavile zmogljivost dveh helikopterjev za izvajanje operacij specialnih sil.

"Zaradi zahtevne samostojne realizacije tega cilja so se omenjene države odločile za proučevanje priložnosti morebitnega večnacionalnega sodelovanja, če bi to ponujalo operativno učinkovitejše in cenejše rešitve," je še povedala ministrica.

Komentarjev 15
  • Izudin 09:58 26.junij 2015.

    Sem opozoril mrho koruptivno, naj se ne zajebava, ker bo letela, kot že veliko ministrov pred njo, imam namreč dokaze, da je koruptivna.

  • Izudin 09:55 26.junij 2015.

    In SD bi naj veljala za levico ... očitno si v naslednjem mandatu ne želijo več v parlament, meni je prav, če bodo glasovi šli ZL.

  • dragec 08:14 26.junij 2015.

    Franci, kdo bo revolucionar, misliš na pleškota?