Slovenija
5566 ogledov

Slovenska vojska: "Nismo prvi, ki smo dobili negativno oceno"

Slovenska vojska
1/6
Anže Petkovšek Generalštab Slovenske vojske na Vojkovi 55 v Ljubljani.
Generalštab pojasnjuje, zakaj je vojska padla na Natovem izpitu. Težave šestih od 800 vojakov ne potrjujejo, da so škornji neustrezni.

"V Natu nismo ne prvi primer, ko je bila batalijonska enota negativno ocenjena, ne zadnji, ko bo enota pozitivno oceno dobila," pravijo v Generalštabu Slovenske vojske, potem ko 72. brigada Slovenske vojske ni opravila Natovih testov po metodi CREVAL.

Poudarili so, da je potrebno razlikovati med pripravljenostjo celotne slovenske vojske in posamične skupine. "Batalijonska skupina, ki smo jo oblikovali v 72 brigadi, gre za zmogljivost okoli 800 pripadnikov slovenske vojske, da deluje tako v nacionalnem in mednarodnem okolju, je dobila oceno nepripravljen za bojno delovanje," je pojasnil tiskovni predstavnik GŠ SV Simon Korez.

Simon Korez | Avtor: Anže Petkovšek Simon Korez, tiskovni predstavnik SV o stanju pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72.brigade, Ministrstvo za obrambo. Anže Petkovšek
Pripravljajo se od leta 2016

Pojasnili so, da so standardi, ki jih mora taka enota doseči in se preverjajo po posebnem postopku, izjemno natančni, vključujejo pa tako sestavljenost kot pripravljenost in usposobljenost za bojno delovanje.

Z oblikovanjem bojne skupine so pričeli že v letu 2016, maja 2017 je 72. brigada Slovenske vojske s to enoto dosegla začetne operativne zmogljivosti, kar pomeni, da je bila popolnjena z okoli 800 pripadniki, skupaj z ustrezno opremo in bojnimi sredstvi. 12. februarja so začeli s preverjanjem, ki je trajalo do petka, 16. februarja. 

"Načelnik generalnega štaba je bil seznanjen s pisno oceno skupine ocenjevalecev CREVAl," so pojasnili v GŠ SV. "Takoj je izdal navodilo podrejenim, da analizirajo vse segmente pomanjkljivosti ter ukaz za pripravo izhodišč usposabljenja celotne bojne skupine."

Slovenska Vojska Polom Slovenija Slovenska vojska padla na testu

Sledi dodatno usposabljanje

Dodajajo, da je skupina sedaj pripravljena za dodatno usposabljanje, ki mu bo sledilo ponovno ocenjevanje. Zaradi ocene so v slovenski vojski sicer zaskbljeni, a jih tudi ne preseneča zaradi zavedanja glede šibkosti opreme, pomanjkanja resursov in v zadnjem času predvsem kadrovskih težav. 

"Kadrovske težave so se v zadnjem letu še povečale, še manj nas je, kot nas je bilo v preteklem letu," so poudarili pri GŠ SV. "Glede na splošno oceno je težko pričakovati, da bomo v segmentu bojne pripravljenost ob pomanjkanju resursev brez težav dosegli oceno pripravljeni."

Škornji niso v celoti neustrezni

Zavrnili so očitke o uporabi neprimernih škornjev. "Mi smo v zadnjih letih zagotovili slovenskemu vojaku, da je dobil novo uniformo, kamor sodijo tudi škornji," je poudaril Korez. "Verjamemo, da so strokovnjaki direktorata za logistiko nakupovali škornje, ki ustrezajo standardoom in ne bi delil mnenja, da gre za neustrezne škornje v celoti."

Vojaška obutev | Avtor: Anže Petkovšek Vojaška obutev Anže Petkovšek
Dodal je, da je bilo na terenu 800 vojakov, od katerih se jih je le šest pritožilo, da so ozebli. "Bili so napoteni na pregled, a zdravniki niso potrdili ozeblin. Potrdili so, da imajo nekateri bolj občutljive noge. Če imaš več dni obute škornje in jih ne snameš, lahko pride do poškodbe, zaradi česar je koža bolj občutljiva na mraz."

Ob delovanju v takih razmerah, kot so terenski pogoji, je po besedah Koreza tudi pričakovati, da bodo pri nekaj škornjih odpadli podplati. "Narobe bi bilo, če bi vojaki prišli z usposabljanja v zloščenih škornjih," je pripomnil in poudaril, da se v slovenski vojski ni zgodil noben krizni dogodek.

To je tudi razlog, da načelnik GŠ SV Andrej Osterman ni takoj obvestil ministrice, ampak je podrejenim najprej naročil analizo negativne ocene. "Generali ne reagirajo panično, takoj je izdal ustrezna navodila podrejenim," je poudaril Korez. "Ko so podrejeni opravili določene zaključke poročila, je bilo poročilo predano ministrici."

Do prvega aprila mora biti pripravljenih 800 vojakov

Komercialna televizija POP TV je dva dni nazaj poročala, da 72. brigada Slovenske vojske ni opravila Natovih testov po metodi CREVAL, kar pomeni, da je trenutno nesposobna za resno delovanje.

Šest vojakov je celo potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin stopal. Nova obute, ki jo je vojakom zagotovilo ministrstvo za obrambo, se je namreč izkazala za neprimerno za zimsko delovanje. Veliko vojakov je obutev po dveh tednih zavrglo, saj so jim odstopili podplati.

Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbet, da je vsaj 800 vojakov operativno sposobnih, a se na ocenjevanju, ki je trajalo od prejšnjega torka do petka niso izkazali. Na izpitu so padli, potem ko so se 18 mesecev urili na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji.

V zvezi Nato dogajanj v povezavi s preverjanjem  pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske ne po navedbah STA ne komentirajo.

Cerar zahteval pojasnila

Predsednik vlade Miro Cerar bo zaradi neštetega od ministrice za obrambo Andreje Katič zahteval, naj znotraj resorja nemudoma vzpostavi nadzor in ukrepa.

Andreja Katič | Avtor: MORS MORS
V sporočilu za javnost so pojasnili, da pričakuje, da bo ministrica na četrtkovi seji vlade pojasnila, kako so lahko pripadniki Slovenske vojske, kljub zagotovljenim dodatnim finančnim sredstvom, opremljeni z neprimerno novo opremo in kdo nosi odgovornost za neustrezno usposobljenost vojakov.

Ocenjevalna skupina Nata je vojake na štirih področjih ocenila kot "combat not ready", torej nepripravljeni za boj, na enem področju pa kot "combat ready" oz. pripravljeni na boj. Ker je oceno "combat not ready" bataljonska bojna skupina prejela na več kot dveh področjih, se po pravilih Nata šteje, da je tudi skupna ocena skupine taka.

Na neurejene razmere opozarja tudi sindikat

Sindikat Slovenske vojske, ki ga vodi Darko Milenkovič, je medtem pripravil peticijo, s katero želijo, kot pravijo, urediti nevzdržne in neurejene razmere na področju zaposlovanja v slovenski vojski in na ministrstvu za obrambo. 

Ministrstvo za obrambo | Avtor: Anže Petkovšek Generalštab Slovenske vojske na Vojkovi 55 v Ljubljani. Anže Petkovšek
"Iz medijev ste lahko razbrali, da se Slovenska vojska nahaja v resnem kadrovskem krču, da  je število odhodov vojakov iz Slovenske vojske večje kot prihodov in da se obseg nalog ne  zmanjšuje, zato prihaja pri tistih vojakih, ki ostajajo v SV, do izgorelosti," poudarjajo v sindikatu, kjer zahtevajo ureditev kolektivne pogodbe ter opozarjajo na neurejeno zakonodajo. "Zakonodaja  na področju obrambe je zastarela in je stara 14 let ter kot taka povzroča stanje  v katerem smo ujetniki vojaki in zaposleni v MO."

Poudarjajo, da zaradi neurejenih razmer iz vojske odhajajo dobri in izurjeni vojaki. "Zaradi posledic poškodb pri urjenjih in bolezni, ki jih utrpijo v času službovanja v SV, ostajajo  brez služb, ker ne izpolnjujejo več strogih zdravstvenih kriterijev," razlagajo pri sindikatu. "Zgolj peščici se nato zaradi neizpolnjevanja zdravstvenih pogojev ponudi služba v javnem sektorju, pri čemer izgubijo tudi do deset plačnih razredov."

Po 45 letu ostanejo brez vsega

Po dopolnjeni starosti 45 let se vojaku prekine pogodba o zaposlitvi v Slovenski vojski. "Če je bil vojak najemnik službenega stanovanja, temu sledi še prekinitev pogodbe najema stanovanja," pravijo pri sindikatu. "Tako dobesedno 'ostanejo na cesti' ne samo vojaki, ampak tudi njihove družine."

Opozarja tudi na neurejenost starševskega varstva, v primerih, ko sta oba starša zaposlena v Slovenski vojdki. "Delodajalec nima posluha, da je po zakonu eden od staršev dolžan skrbeti za otroka," še pravijo psi sindikatu.  

Trdinov vrh Zaplet po arbitraži Slovenija Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini
Komentarjev 30
  • Ivo 12:57 22.februar 2018.

    Čudno, da je tako, glede na dejstvo, da imamo skoraj več poveljujočih kot tistim, ki se jim izdajajo povelja :) Jasno je kam to vodi, poglejte si slovensko javno upravo, ista zgodba. Sicer pa redko ne najdejo po 45. letu ...prikaži več zaposlitve kje v pisarni, saj imajo takrat že višje čine in niso navadni vojaki, mar ne? Se javi kakšen vojak po 45. letu tukaj, ki so ga vrgli na cesto ali gre spet za natolcevanja in laži javnih uslužbencev?

  • jakob 07:44 22.februar 2018.

    Važno je da so naši oficirji lepo oblečeni,da so okrancljani z raznimi medaljami,imajo nove avtobobile,gledajo Tv na toplem ko vojaki zmrzujejo, to je slika Slovenije!

  • dragec 06:58 22.februar 2018.

    za stanje v MORS je odgovoren minister,za stanje v vojski pa načelnik