Slovenija
3472 ogledov

Slovenska vojska padla na testu

Slovenska Vojska Saša Despot
Slovenska vojska se je na preverjanju zveze Nato odrezala slabo.

72. brigada Slovenske vojske je bila ocenjena po metodi CREVAL in testa ni prestala, poroča 24ur.com. Slovenija bi morala do 1. aprila poskrbeti, da je vsaj 800 vojakov operativno sposobnih. Brigado si je prejšnji teden na Počku ogledal bolgarski ocenjevalec zveze NATO skupaj z brigadirko Alenko Ermenc. 

Kot poroča omenjeni portal, mariborska 72. brigada ne dosega končnih operativnih zmogljivosti in je trenutno nesposobna za resno delovanje. Šest vojakov je celo potrebovalo zdravniško pomoč zaradi ozeblin stopal. Nova obutev, ki jo je vojakom zagotovilo ministrstvo za obrambo, se je izkazalo za neprimerno za zimsko delovanje. Veliko vojakov je obutev po dveh tednih zavrglo, saj so jim odstopili podplati. 

Čeprav so se 18 mesecev urili na Počku, v Nemčiji, na Češkem, Madžarskem, v Romuniji, Bolgariji in Gruziji, so na najpomembnejšem izpitu padli, poroča 24ur.com. S tem je vprašljivo tudi njihovo sodelovanje v misiji KFOR: Bataljonska bojna skupina, ki je sestavljena iz jedra 74. polka 72. brigade, bi morala aprila zamenjati 36. slovenski kontingent v misiji KFOR. 

slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vprašljivo je tudi, ali bo Slovenija uspela izpolniti zaveze, ki jih je dala zvezi Nato, in sicer da bo do leta 2022 imela pripravljene začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine. 

Ministrice ni nihče obvestil

Ministrica Andreja Katič je ogorčena, da je javnost pred njo izvedela za negativno oceno. V odzivu, ki so ga na ministrstvu podali 24ur.com, so zapisali, da ministrica s strani načelnika Generalštaba Slovenske vojske ni bila obveščena o rezultatih preverjanja. Še dodatno je zaskrbljena, ker je bila prejšnji torek v Mariboru in ji nihče ni omenil, da bi bilo v zvezi s preverjanjem karkoli narobe, niti je niso o tem obvestili v času preverjanja. 

Predsednik vlade Miro Cerar se je odzval na dogajanje ob preverjanju pripravljenosti bataljonske bojne skupine 72. brigade Slovenske vojske. Cerar je nad dogajanjem zaskrbljen. Od ministrice zajteva, naj znotraj resorja vzpostavi nadzor in nemudoma ukrepa. Pojasnila od ministrice pričakuje tudi na četrtkovi seji vlade. (STA) 

slovenska vojska TO SO PODATKI O SLO VOJSKI Slovenija Slovenska vojska močnejša le od vojske BiH

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • dragec 10:04 21.februar 2018.

    VOJSKO VODI GŠSV IN NE LEVA POLITIČARKA. TOREJ, ZA STANJE V SV JE KRIVO VODSTVO GŠ, KI JE POD VPLIVOM JJ. MORS VODI SD IN TU JE SPLOŠNI KAOS. gremo na volitve

  • Pepe007 09:55 21.februar 2018.

    Več denarja je treba nameniti tabornikom in skavtom. Ti vsaj znajo prespati zunaj. Sicer pa, problem v vojski je lahko edino v poveljnikih.

  • Lavdan 09:17 21.februar 2018.

    Kaj pa če vojaki štrajkajo, pa niso tega objavili.

Sorodne novice