Slovenija
53 ogledov

Potrjeno: Slovenija v Latvijo pošilja vojake

Slovenska Vojska Saša Despot
Slovenska vlada bo v Latvijo poslala vojake. Napovedani operaciji nasprotujejo le v Združeni levici.

Slovenska vlada je na redni tedenski seji dokončno potrdila, da bo v bojni skupini Natove okrepljene prisotnosti v Latviji sodelovalo do 50 slovenskih vojakov. Kot so dodatno obrazložili, naj bi sodelovanje Slovenske vojske v okviru eFP odražalo solidarnost, odgovornost in verodostojnost Republike Slovenije kot članice Nata.

Slovenski vojaki bodo v večnacionalni bataljonski bojni skupini sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil eFP.  "Če bi bile želene kakršnekoli druge aktivnosti nemirnodobne narave, bi bila zopet potrebna nacionalna odločitev," je ob sprejetju namere povedala ministrica za obrambo Andreja Katič. Vsakršno novo sodelovanje v vojaških posredovanjih mora namreč po odločitvi vlade potrditi še državni zbor.

Šestmesečna misija, ki bo Slovenijo stala 2,8 milijona evrov, naj bi se predvidoma začela maja letos.

Voditelji zveze Nato so misijo napovedali že julija lani na vrhu v Varšavi, kjer so potrdili napotitev štirih bataljonov z okoli 4000 vojaki v Estonijo, Latvijo, Litvo in na Poljsko. Nato s krepitvijo vojaške navzočnosti na svojih vzhodnih mejah odgovarja na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija. ZDA bodo prevzele poveljevanje bataljonu na Poljskem, Velika Britanija v Estoniji, Kanada v Latviji in Nemčija v Litvi.

Komentarjev 7
  • privat 12:01 10.februar 2017.

    levici so dnevi steti in lepo je poslati slovenske vojake za mir in proti morilcem clovecnosti. jaz sem prvi dobrovoljec za boj.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 10:38 10.februar 2017.

    Dobro da nerabijo orožja nosit,kamnov je tam dovolj.

  • Božidar Dinič 21:45 09.februar 2017.

    mi smo hodili pa ceste delat in kmetom krompir okopavat pol pa smo se ga nacugali jna zakon